Asterixin ja Obelixin syntymäpäivä

26.08.2022 Tri Tuomio

50-vuotiaat Asterix ja Obelix todellakin ansaitsivat juhla-albuminsa. Niin ansaitsi myös Albert Uderzo, joka jätti tämän alunperin vuonna 2009 ilmestyneen albumin myötä hyvästit René Goscinnyn kanssa luomilleen hahmoille. Niinpä albumin lukukokemusta rikastuttaakin aina kepeä melankolinen pohjavire, vaikka pääosassa onkin Uderzon hauskanpito luomansa visuaalisen maailman ja sen rikkaan hahmokatraan puitteissa. Maestron villit tulkinnat suosikkihahmoistamme nostavat hymyn lukijan huulille sivu toisensa jälkeen. Kuvataiteen klassikot saavat kunnioitusta ja kyytiä siinä samalla.

ⓒ Hachette Livre

Yhtenäistä pitkää tarinaa halajavalle tämä albumi toki tuottaa pettymyksen, mutta jos haluaa ihailla Uderzon kuvallista ilmaisua ja muistella menneitä hyvässä seurassa, niin tätä albumia parempaa keinoa siihen ei ole. Paitsi tietysti kaikkien Asterix seikkailee -albumien lukeminen, mutta jos aikaa ei ole käytettävissä tunteja enempää, niin tämä albumi on ajankäytöllisesti tehokkain ratkaisu.

ⓒ Hachette Livre

Asterixin & Obelixin syntymäpäivä – Kultainen kirja käynnistellään lystikkäästi ajanlaskumme vuodesta 1, jolloin pienen gallialaisen kylän väellä on ikää mittarissa 50 vuotta totuttua enemmän. Syyllinen harmaantuneisiin tuunnelmiin saadaan pian selville, sillä Uderzo pelmahtaa oman sarjansa sivuille ideansa nokkeluutta hehkuttelemaan. Obelixin vastaus tähän nokkelaniiloiluun on perinteinen. Toisaalta Uderzon sukujuurethan ovat Rooman suunnalla…

ⓒ Hachette Livre

Vanhoja tuttuja todellakin riittää tunnistettavaksi tämän albumin sivuilla. Sekä konnagalleria, tavalliset tallaajat että gallialaisten liittolaiset ovat hyvin edustettuina. Ja osalle heistä on pelkän cameon sijaan juonittu myös tärkeääkin tekemistä – allekirjoittaneen suosikkihahmoista Propellix pääsee ennustamaan Asterixin ja Obelixin tulevaa asemaa taidemaailman inspiraation lähteinä.

ⓒ Hachette Livre

Nämä visiot yltyvät ajoittain hyvinkin villeiksi, sillä Uderzo on selkeästi halunnut tarjota meille kunnollisen visuaalisen ilotulituksen. Ja ilotulitusta todellakin on luvassa!

ⓒ Hachette Livre

Asterix ja Obelix ovat olleet aina ahkeria maailmanmatkaajia, joten Uderzo tarjoilee meille myös lystikkään Cemicaliuksen matkaoppaan. Antiikin ajan Sisämeri tutuksi! Jos huomaat siirtyneesi ajassa ja paikassa, niin parhaat vinkit majatalon ja matkamuistojen valintaan löydät siis tämän albumin sivulta.

ⓒ Hachette Livre

Koska albumi sisältää myös Goscinnyn ideoimia osuuksia, niin kantta koristavat molempien tekijöiden nimet. Pääosin Asterixin ja Obelixin syntymäpäivä on toki Uderzon juhlaa, eli lämmin suositus kaikille tämän sarjakuvahuumorin merkkimiehen ilmaisun ystäville. Asterixin & Obelixin syntymäpäivä – Kultainen kirja löytyy juuri nyt Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Helpoin tapa hommata albumi kirjahyllyyn on tarjolla heti tuossa alapuolella. Verkkokaupastamme löytyvät toki kaikki muutkin Asterixin seikkailut!