Jippii! Jippesin ja Barksin ankkatarinoita!

24.08.2022 Rmaki

Ankkamestarien Carl Barks ja Daan Jippes kaikki yhteiset sarjakuvat on koottu nyt koviin kansiin, kun kolmas, kymmenen vauhdikasta tarinaa vuosilta 1972-1974 sisältävä kokoelma on viimeinkin ilmestynyt!


Legendaarinen Carl Barks kirjoitti eläkepäivinään runsaasti käsikirjoituksia muille piirtäjille. Hollantilainen Daan Jippes piirsi kaikki nämä tarinat uusiksi vuosina 1959-1974, ja hän on onnistunut omissa kuvituksissaan tavoittamaan mestari Barksin lennokkaan tunnelman sekä hienon viivan.

Näissä Barksin myöhempien aikojen tarinoissa pääosaan kohoavat Tupu, Hupu ja Lupu sekä muut urhoolliset sudenpennut. Varsin usein nämä luontoa suojelevat, mutkikkaista arvonimistä pitävät partioveikot joutuvat nokikkain ahneen Roope-setänsä kanssa. Säilyykö sukusopu vai menevätkö välit poikki, kun erilaiset arvomaailmat törmäävät?

Kuten arvata saattaa, myös omapäinen Aku-setä onnistuu heittämään kapuloita sudenpentujen rattaisiin. Milloin kyse on puhtaasta kateudesta, milloin taas ajattelemattomuudesta, Aku onnistuu monin tavoin vaikeuttamaan veljenpoikien elämää.

Kirjan tarinoissa veljenpojat joutuvat vastakkain muun muassa metsäpalojen, karanneiden eläinten ja ilmansaasteiden kanssa. Roope-setä yrittää jallittaa tunkeilevia lehtimiehiä päästäkseen nauttimaan välipalaa Ulko-Monguulian maineikkaaseen teehuoneeseen. Pellen rottia varten kehittämä houkutinpilli antaa Akulle mainion keinoin sabotoida sudenpentujen tehtäviä.

Barksin kirjoittamista tarinoista huokuu huoli ympäristöstä ja rakkaus luontoon — mikä ei suinkaan ollut kovin tyypillistä sen ajan sarjakuvissa. Kertomukset eivät silti ole mitään pitkäpiimäistä saarnaamista, vaan ympäristöasioita käsitellään mustan huumorin kautta, ja kertomukset pursuavat vauhdikasta komediaa, oivaltavia yksityiskohtia ja mielikuvituksellisia suurkohtauksia — kuten kaikki parhaat ankkasarjakuvat!

Jippesin Barks-tarinat 1972-1974 on kovakantinen, 160-sivuinen sarjakuvakirja, ja se on nyt myynnissä hyvin varustetuissa kirja- ja sarjakuvakaupoissa sekä Story House Egmontin verkkokaupassa.

Avainsanat