Suuri rodeo

12.08.2022 Tri Tuomio

Sarjakuvahahmojen ensiaskeleet ovat usein sangen kiehtovia. Luova prosessi elää yhä ja mielenkiintoisia särmiä riittää bongattaviksi, kun hahmo ei ole vielä löytänyt lopullista habitustaan. Nyt on tarjolla malliesimerkki muotoaan hakevasta hahmosta ja luomisprosessin villistä energiasta, sillä Lehtipisteisiin ja sarjakuvakauppoihin karauttaa Maurice De Beveren eli Morrisin suurimman sankarin alkupään seikkailuja albumimittaan paketoiva kokoelma Lucky Luke: Suuri rodeo, joka tarjoaa vinhat 60 sivua vauhdikasta lännenviihdettä vuosilta 1948–49. René Goscinnyn kultaiseen kosketukseen on vielä seitsemän albumin verran matkaa, joten kaikki kolme tarinaa mennään Morrisin visuaalinen huumori edellä.

Alkupään Luke-huumorissa elää eritoten mykän elokuvan perinne. Tarinat etenevät visuaalisten gagien paraatimarssina. Suuria tunteita tai suuria tarinoita ei siis vielä tavoitella, vaan touhu on yhtaikaa sekä viatonta että väkivaltaista. Koska Länsi on Villi, niin nyrkit ja aseet puhuvat näissä tarinoissa hyvinkin herkästi. Metkutus, petkutus ja päteminen ovat hahmojen yleisimmät motivaattorit, ja suurin osa heistä operoi noin pauttiarallatellen yhden vitsin varassa. Onneksemme ne vitsit ovat hyviä ja ne ovat kestäneet aikaakin sangen mainiosti.

Nykypäivän sarjakuvailmaisuun tottuneille 40-luvun lopun Lucky Luke saattaa vaikuttaa hyvinkin ilmavalta, rennolta, tilaa tuhlailevalta ja tyhjää tunnelmoivalta, mutta samasta syystä se tuo mieleen myös monta nykysarjakuvan kokeellisemman puolen osaajaa. Tämä Lucky Luke on täynnä tekemisen ja viihdyttämisen riemua. Jos turvaudumme jälleen musiikkiviittauksiin, niin tämä on ramokantripunkkia, jota bändiliideröi hirvityyliin svengaava jazz-rumpali. Paitsi kun ollaan Villissä lännessä, niin ehkäpä villisti koheltava bluegrass-combo menisi eniten oikein. Varsinkin kun äärinotkea valitulla viihdyttämisen välineellä iloittelu on koko homman kantava juju

Jos ei vielä tullut selväksi, niin tässä on tarjolla viihdesarjakuvaa niille, jotka haluavat lepuuttaa aivojaan tosielämän kieppuviltä käänteiltä ja muilta monimutkaisuuksilta. Tämä pätee varsinkin albumin alkupään osalta. Suuri rodeo on pääasiassa Lucky Luken ja Cactus Kidin välistä mittelöä, jossa nokkeluus ja puhdas taito kohtaava raa’an voiman ja häijyyden. Toinen tarina Desperado City tarjoilee lisää tätä samaa lisäten häijyläisten määrää.

Kolmas tarina Olipa kerran Buffalo Creek tarjoaakin sitten jo monta pykälää kunnianhimoisempaa tarinankerrontaa. Luken jekku aiheuttaa kultaryntäyksen ja pienen oppitunnin ihmiskunnan perusluonteeseen kuuluvan ahneuden patoamisen mahdottomuudesta. Eli ehkä tämä albumi ei sittenkään ole täysosuma aivottoman viihteen ystäville, vaan vakavat teemat nostavat rumia päitään. Ja hyvä niin, sillä ne tekevät luettavuudelle eetvarttia. Ja nostavat Lucky Luken hahmona siivilleen, jotka kannattelevat yhä monta vuosikymmentä myöhemmin. Tämän albumin käännös on vuosimallia 2022 ja siitä vastaa uusista Asterixeistakin tuttu Mirka Ulanto.

Lucky Luke: Suuri rodeo löytyy sarjakuvakaupoista ja Lehtipisteistä 17. elokuuta 2022. Tilaaminen onnistuu myös alta löytyvää linkkiä klikkaamalla. Tälle albumille kannattaa tilata kaveriksi Matthieu Bonhommen upea moderni Luke-tulkinta ja lännensarjakuva Wanted Lucky Luke.