Naisten Korkeajännitys

08.03.2022 Tri Tuomio

Sankaritarinoita tarvitaan aina. Ne kohottavat mieltä ja auttavat jaksamaan vaikeiden hetkien yli. Sotatarinoillekin on aikansa ja paikkansa. Tosielämän sotatarinoiden toivoisi jo jäävän historian hämärään, mutta tätäkin kirjoittaessa koteja puolustetaan ylivoimaista hyökkääjää vastaan muun muassa Ukrainassa. Sen myötä sotasarjakuvasta kirjoittaminen tuntuu ikävältä juuri tällä hetkellä. Mutta ne sankaritarinat, todelliset ja fiktiiviset, ovat kuitenkin tärkeitä mielialan kohottajia. Näissä tunnelmissa ja kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi hehkuttelemme siis vuoden 2022 toista Korkeajännitys Erikoisnumeroa, joka on Naisten Korkeajännitys!

Tämän Korkkarin avaa reipas kaahailutarina Harrietin sota. Harriet Weeks on sekä kylmä- että rämäpäinen ambulanssinkuljettaja, joka ei juuri sotaherrojen pomottelusta perusta, jos haavoittuneet sotilaat kaipaavat kuljetusta lääkärien hoteisiin. Aisaparinsa Vera Davisin kanssa tämä vapaaehtoisjoukkojen tulisielu joutuu tiukkojen moraalisten valintojen eteen, sillä apua kaipaavat myös vihollisen epätoivoiset taistelijat. Sodan julma koura ei ole vielä hellittänyt otettaan lokakuisessa Belgiassa vuonna 1918, mutta toivo rauhasta elää jo. Tarina on Andrew Knightonin ja kuvituksesta vastaa Khato.

Raskaan kaasujalan ja sotaisan toiminnan yhdistelmään luottavat myös Kate Dewar ja Jaume Forns tarinassa Naiset ratissa. Seurapiirihai Petra Stone ilmoittautuu vapaaehtoiseksi Pohjois-Afrikan rintamalle. Croix Rougen armoitettu amblulanssikuski haluaa todistaa rohkeutensa tositoimissa, ja kuten hyvän sotatarinan marssijärjestykseen kuuluu, niin urhea sankarimme todellakin joutuu puntariin. Kun kuolema katsoo silmiin, niin itsevarmimmallakin taistelijalla saattavat mennä arvojärjestykset osittain uusiksi.

Afrikasta siirrymme piirun verran pohjoiseen, eli Kreetan saarelle ja amatsonien pariin. Demi Karas menettään veljensä ja isänsä saksalaisten hyökätessä Kreetalle 1941. Isoäidin kertomukset Hippolytan ja muiden amatsonien uroteoista inspiroivat nuoren naisen tarttumaan aseisiin. Miespuolisilla taistelutovereilla on hieman vaikeuksia antaa arvoa Demille ja tämän kohorteille, mutta naisten niittäessä natseja kuin viljaa asenteet päivittyvät kohti tätä päivää. Ferg Handley kertoo sanallisesti ja Carlos Pino kuvallisesti.

Kansitarina Lasikatto natisee on tämän Korkkarin tarinoista haastavin tykättävä, mutta kunhan antaa aivojensa korjata tarinan neuvostopartisaanit ukrainalaisiksi sissitaistelijoiksi, niin johan alkaa lyyti kirjoittamaan. Olga Gontsarova pistää maahantunkeutujaa halki, poikki ja pinoon keinoista ja politrukeista piittaamatta. Komea palmikko kruunaa viihdyttävän taistelijan. Tämä rymistely oli vielä painoon mennessä sokeri tämän pokkarin pohjalla, mutta nyt moni saattaa maistaa siinä pienen kitkerän sivumaun. Pienen ja heikon puolustajan urhea ja voittoisa taistelu isompaa ja armotonta hyökkääjää vastaan on kuitenkin tarina, joka on toiminut jo muinaisilla leiritulilla. Ihan hetkeen ne tarinat eivät pääse unohtumaan, mutta eläkäämme toivossa, että vielä joskus sodista kerrotaan vain hämäriä muistumia vuosisatojen takaa. Tämän Sabatonin biisin lailla nostattavan tarinan meille tarjosivat Andrew Knighton (tarina), Khato (taide) ja Neil Roberts (kansi).


Naisten Korkeajännitys löytyy Lehtipisteissä keskiviikkona 9. maaliskuuta 2022!