Asterixin poika – paljon meteliä muksusta

22.10.2021 Tri Tuomio

Asterix ja Obelix ovat mestareita välttelemään aikuistumista, mutta säännöllisen epäsäännöllisesti heillekin uhkaa pukata vastuuta ja sisältöä elämään. Eräs pahimmista kiipelitilaneista tarjoillaan albumissa Asterixin poika, jossa peloton soturimme löytää kynnykseltään yllätyksen. Pieni nyytti aiheuttaa pian kokoaan suuremman kaaoksen pienessä gallialaisessa kylässä. Tarjoillaanpa tästä sarjakuvitetusta hullunmyllystä pieni maistiainen, eli kurkistakaamme siis Asterixin seikkailun numero 27 kansien väliin.

ⓒ Hachette Livre

Asterixin poika näki päivänvalon vuonna 1983, ja albumi on hyvinkin vetreä lähes nelikymppinen. Albert Uderzon yksin toteuttamat  Asterixit ovat teemoiltaan kevyempiä kuin René Goscinnyn kirjoittamat seikkailut, eikä tämä albumi tee poikkeusta sääntöön. Uderzo lataa kehiin universaalisti toimivaa kesäteatteritykittelyä, eli tyylilajina on mekastuspainotteinen farssi – todella paljon huutoa ja koomista kohellusta, todella vähän pohdintaa ja teräviä havaintoja ihmisyydestä.

ⓒ Hachette Livre

Yllättävä pienokainen aiheuttaa tietenkin supattelua kylän naisväen keskuudessa. Asterix on kuitenkin pysynyt sinkkuna jo liiankin kauan, joten ehkäpä hänellä kenties on aavistuksen häivähdys mukulan äidin henkilöllisyydestä. Supattelijat ovat väärässä, joten Asterix ja Obelix joutuvat tutkimaan lapsen alkuperää ihan tosissaan.

ⓒ Hachette Livre

Uderzo luottaa tällä kertaa huutamiseen ja slapstickiin, ja miksi ei luottaisi, sillä molemmat irtoavat herralta sangen luontevasti. Kansantajuisen huumorin lajeista myös ylenpalttinen väkivaltaisuus on vahvasti läsnä. Naiseksi pukeutuneesta miehestä revitään myös runsain määrin huumoria.

ⓒ Hachette Livre

Itse asiassa lastenhoitaja Salusinena operoiva roomalainen upseeri Seminarius varastaa show’n albumin keskivaiheilla. Roomalaiset saavat kerrankin loistaa myös sotataidoissa, sillä tässä albumissa roomalaisten hyökkäys Asterixin kylään onnistuu ja se palaa poroksi. Kun ottaa huomioon kuinka paljon legioonalaiset ottavat kolhuja vastaan tämänkin albumin sivuilla, niin ehkä he ovat jopa ansainneet tämän pienen onnistumisen. Vaan kenen pöydässä juhlitaankaan tämän tarinan lopussa? Se selviää albumin lukemalla!

Mukana menossa vilahtavat myös merirosvot. Vai pitäisikö sanoa pulahtavat? Summa summarum, Asterixin poika on sangen hengästyttävä rymistelypainotteinen Asterix-albumi, jossa ei taikajuomaa tai helistimenä käytettäviä ihmis- tai eläinparkoja säästellä.

Asterixin poika on tällä kertaa pakattu koviin kansiin ja löydät sen laadukkaista kirja- ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Linkki verkkokauppaamme löytyy tuosta alapuolelta. Uusi Asterix-seikkailu Asterix ja aarnikotka ilmestyy torstaina 28. lokakuuta sekä Lehtipisteisiin että kirjakauppoihin. Ennakkotilaus onnistuu jo nyt verkkokaupassamme.