Postivaunuissa on tunnelmaa!

17.09.2021 Tri Tuomio

Länkkäriklassikko piristää päivän kuin päivän. Lännenhuumoriklassikko piristää vielä enemmän. Postivaunut kuuluu rakastetuimpiin Lucky Luke -albumeihin, joten kurkistetaanpa uusintapainoksen kunniaksi tämän hulvattoman sarjakuvan sisäsivuille. René Goscinny ja Morris hauskuuttavat lukijoita voimiensa tunnossa, joten luvassa on valloittava kavalkadi lystikkäitä hahmoja, jotka marssitetaan koomisesta tilanteesta toiseen erehtymättömällä rytmitajulla. Jos William Shakespeare olisi kirjoittanut lännenhuumorisarjakuvaa, niin lopputulos saattaisi olla lähellä tätä.

Ilman John Fordin klassikkoelokuvaa Hyökkäys erämaassa (1939) tätä sarjakuva-albumia ei olisi olemassa, mutta tämä ei missään tapauksessa ole miinus. Kaikille tuttu klassikkojärkäle antaa hyvän pohjan ponnistaa uusiin korkeuksiin. Pieni porukka ahtaassa tilassa ja vaarojen ympäröimänä on toki jännitysviihteen keskeisimpiä asetelmia. Ja koska kyseessä on pieni porukka, niin tämän ensemblen koostumus on koko homman ydin. John Fordin elokuvissa ydintiimi toimi aina kuin taikuus, eivätkä Goscinny ja Morris jää tällä kertaa kakkosiksi.

Lucky Luken Denveristä San Franciscoon saattamiin postivaunuihin ahtautuu siis kultalastin lisäksi tiivis valikoima lännenelokuvista ja tosielämästä tuttua seurakuntaa. Löytyy rätväkkä kansanmies kuskinpukilta, peluri, pastori, pirttihirmu, vässykkä aviomies ja niin edelleen. Tämä revohka joutuu sitten sietämään pomppuista kyytiä, yksipuoliseksi osoittautuvaa ruokavaliota, bandiittien väijytyksiä, intiaanien hyökkäyksiä ja joukossaan väijyvän petturin metkuja. Matka ei siis ole tylsä, mikä takaa lukijan viihtyvyyden.

Viihtyvyyttä lisää matkan varrelle osuva hahmokaarti, jonka luomisessa ei siinäkään ole luovuutta säästelty. Persoonallisia tapauksia löytyy sekä konnakaartista että matkan varrelle osuvista asiakaspalvelijoista yllin kyllin. Tuttuun tapaan julkkisten bongausta on myös tarjolla – tarkimmat meistä löytävät tämän albumin sivuilta ainakin Wallace Beeryn, Alfred Hitchcockin ja John Carradinen.

Luvassa on siis vinha vaunullinen lännenhuumorin rikkaimmasta suonesta louhittua huumorikultaa, joka viihdyttää länkkärien ystäviä juniorista senioriin. Allekirjoittanut tosin uskoo tämän seikkailun uppoavan westernien vihaajillekin. Erittäin suositeltava rymistely siis kyseessä. Juuri nyt tämä sarjakuvaklassikko löytyy Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Helpoin tapa hankkia tämän lystikäs opus hyllyyn löytyy tuosta alapuolelta.