Mustan haukan loppu

03.09.2021 Tri Tuomio

Vanhan koulukunnan seikkailuviihde on usein parasta seikkailuviihdettä. Jos tämän väitteen hyväksymisen kanssa on ongelmia, niin suosittelemme tutustumaan Punaparran seikkailuihin. Mösjööt Jean-Michel Charlier ja Victor Hubinon pistävät albumi albumin perään merirosvopäällikkö Punaparran, tämän ottopojan Ericin ja etenkin heidän epäonniset miehistönsä sellaiseen myllytykseen, että lukijalla uhkaa tukka harmaantua ja hampaista kulua kiille. Lukijan hermoja piinaavia jippoja ei siis juuri säästellä. Luvassa on tälläkin kertaa kavalia ansoja, julmia juonia ja jatkuvaa perikadon äärellä tanssahtelua. Kurkistetaanpa siis neljännen Punaparta-intergraalin kannen alle, eli mitä tämä hitaasti ahmittava toimintasarjakuvan klassikko onkaan tällä kertaa syönyt…

Punaparran ja kumppanien seikkailuista nauttimiseen kannattaa varata aikaa. Tekstiä ja kuvaa on paljon. Näitä seikkailuja ei ole kasattu mahdollisimman nopeasti ja rahankiilto silmissä, vaan rakkaus lajiin välittyy jokaisesta sivukokonaisuudesta. Mustan haukan loppu on kertovan taiteen ja visuaalisen osaamisen juhlaa. Näiden seikkailujen ääreen on pakko pysähtyä niistä nauttiakseen. Sen myötä ne myös imaisevat mukaansa. Kun henkilöt motivoidaan huolella, niin heidän tekemisensä alkavat kiinnostaa. Ja sitten ärsyttääkin aivan tavattomasti, kun Punaparran ja Ericin kursseja on sotkemassa monenmoista toinen toistaan kierompaa vilunkipelaajaa ja vakoojaa.

Varoitamme siis, että tämänkin kokoelman sivuilla päähenkilöiden vastustajat ovat pätevää sakkia ja joskus heillä on onni puolellaan useammin kuin sankareilla. Varoitamme myös niitä herkkäsieluisia tahoja, joille piirrettyjen purjelaivojen karut kohtalot aiheuttavat ahdistusta. Näiden seikkailujen syövereissä tuhoutuu pursi jos toinenkin.

Huumoria ei onneksi unohdeta, vaikka välillä saattaakin tuntua että tekijät marssittavat sankareitamme vain ojasta allikkoon käymättä välillä kuivalla maalla. Tämä tarinakattaus jopa huipentuu Floridan rämeillä tapahtuvaan Mustan-Starkin machiavellistisesti masinoimaan armottomaan ajojahtiin, jossa allikkoon päätyy koko joukko hyviksiä, pahiksia ja populaa siltä väliltä. Toki Starkillekin tarjotaan syy tai kaksi inhota rakastamiamme päähenkilöitä ennen eeppistä loppukahinaa.

Koska ripaus realismia tekee aina hyvää meriseikkailuviihteelle, niin myös luonnonvoimat sotkevat sekä sankareiden että näiden vastustajien juonia säännöllisen epäsäännöllisesti. Tämän seikkailusarjakuvan sivuja käännellessä ei koskaan voi olla varma, että minne seuraava aukeama lukijaparan oikein heittää. Ja sehän muuten on aivan mahtavaa!

Mustan haukan loppu tarjoilee siis muun muassa tornadoja, tulivuoria, tykkitulta ja tarmokasta toimintaa vaativimpaan mahdolliseen makuun. Suosittelemme siis esimerkiksi Jules Vernen, Edgar Rice Burroughsin, Alexandre Dumas’n, Bernard Cornwellin ja Patrick O’Brianin teosten ystäville. Televisuaalisen viihteen puolelta voisimme nimipudotella vaikkapa Sharpen, Black Sailsin ja Game of Thronesin.


Mustan haukan loppu löytyy nyt kunnollisen sarjakuvavalikoiman omaavista putiikeista kautta maan. Linkki verkkokauppaamme löytyy tuosta alapuolelta. Sieltä löytyy vielä nopeimmille edellisiäkin kokoelmia. Niiden esittelyt löydät täältä ja täältä.