Perheasioita ja veteraanin paluu – Hämiksen syksy 2021

27.08.2021 Tri Tuomio

Spider-Manin sivuilla on totuttu jyhkeisiin tarinakaariin. Ja täällä blogissamme on totuttu kurkistamaan Hämiksen kansien väliin aina tarinakaarien taitekohdissa. Elokuun numerossa vaihtuu tarinakaaren lisäksi Hämistä toimittava kääntäjäkin, kun Rami Rautkorven paikalle palaa vanha tuttu Rmäki (aka Jouko Ruokosenmäki). Pikainen kurkistus konepellin alle paljastaa, että Spider-Man 8/2021 on syönyt alun perin albumimuodossa julkaistun Mark Waidin ja James Robinsonin käsikirjoittaman tarinan Family Business. Upeasta maalauskuvituksesta vastaa Gabriele Dell’Otto. Konnakatraassa on luvassa mm. Kingpin, Mentallo ja Sykloni. Kun vierailevaksi tähdeksi ilmaantuu Peter Parkerin kauan kadoksissa ollut sukulainenkin, niin taiteen lisäksi lukijan leukaperät lattiaan saakka loksauttaa myös tarina. Ja tätä samaa herkkua on luvassa vielä syyskuun nurossakin!

Visuaalisen viiletyksen ohella säkenöivä sanailu on suuri osa Hämiksen viehätystä, joten kääntäjällä on syytä olla sana hallussa. Toimittajalla myös, sillä meikäläisten Marvel-julkaisujen kirjepalstoilla on sangen legendaarinen maine. Lähes pari vuosikymmentä näissä hommissa urakoi siis RR, mutta nyt vetovastuu palaa Rmäen harteille, eli Hämis jatkaa siis todellisen Marvel-veteraanin hellässä huomassa. 20 vuotta on pitkä aika, joten kyseinen herra ei välttämättä ole ihan kaikille lukijoille tuttuakin tutumpi nimi. On siis aika istuttaa Rmäki Tri Tuomion piinapenkkiin ja kuulustella herraa hieman sekä menneistä että tulevista kuvioista.

Moni huolestui, kun RR ilmoitti siirtyvänsä syrjään Hämiksen ruorista. Tilalle tuli kuitenkin Marvel-duuneissa sangen marinoitunut konkari. Kertoisitko lyhyesti urastasi Marvel-sarjakuvien suomentamisen ja toimittamisen parissa?

Tutustuin Marvelin maailmaan jo 70-luvulla, ja 80-luvun alusta alkaen olen ollut aivan hurahtanut Hämikseen, Ihmenelosiin, Tohtori Outoon ynnä muihin hahmoihin, kiitos Mail-Manin sekä Ruotsissa asuvien sukulaisteni, jotka lähettivät minulle sikäläisiä Marvel-lehtiä. Marvel-toimittajaksi minut pestattiin 90-luvun lopulla, kun Mail-Man lopetti – ja sitä ennen olin jo suomentanut joitakin Marvel-sarjoja. Toimitin muun muassa Hämistä, Ryhmä-X:ää, Mega-Marvelia… ja tietenkin kovakantisia Marvel-kirjoja! 

Mukavimmat muistot ja tuotteet oman Marvel-urasi varrelta?

Mukavaa oli tietysti aina, kun saimme julkaisuohjelmaan poikkeuksellisen hyviä tarinoita, oli kyseessä sitten säännöllinen lehti tai yksittäisjulkaisu. Grant Morrisonin pitkä juoksu Ryhmä-X:n kirjoittajana ja J. M. Straczynskin vastaava Hämiksessä ovat varmasti niitä ihan huippuhetkiä, samoin kirja Kapteeni Britannia ja koostamani Hämiksen Taistelutoverit-kirja (tosin tuo nimi tuntuu nykyään hiukan hupsulta). Ehdottomiin tähtihetkiin urallani kuuluu myös piirtäjä Alan Davisin vierailu Helsingin Sarjakuvafestareilla vuonna 2001 – julkaisimme tuolloin hänen piirtämänsä sarjakuvaversion ensimmäisesti Hämis-leffasta, ja se oli hyvä tekosyy saada pitkään ihailemani taiteilija ensi kertaa Suomeen. 

Kuva: Antti Koivumäki

Uraasi sarjakuvatoimittajaheeroksena voi tutustua mainion albumin Viime vuonna Frankfurtissa kautta. Jos piirtäisit itsesi supersankarina, niin mikä olisi supervoimasi? Ja olisitko viittasankari vai normaalimpi pukeutuja?

Supervoimani olisi tai oikeastaan on unohtaminen – onnistun unohtamaan joka päivä monen monta asiaa. Superasuni olisi varmaan aika onneton, todennäköisesti unohtaisin maskin ja viitan jatkuvasti tukikohtaan.

Hämiksen konnien kolme parasta pukeutujaa?

Hämiksen vihollisilla on kaikilla eri reteet kamppeet! Oma suosikkini lienee John Romita Jr:n suunnittelema (alkuperäinen) Mörkö-asu, kakkosena varmaan Mysterio ja kolmonen… ehkäpä Skorpioni? Mutta oikeasti, varsinkin Steve Ditkon suunnittelemat konna-asut ovat kaikki aika lailla lyömättömiä.

Miksi juuri nyt on olisi oikea hetki hypätä Hämiksen kyytiin?

Numeroissa 8 ja 9/2021 julkaistaan upeasti maalattu erikoiskertomus, jossa valotetaan Peter Parkerin vanhempien ja hänen siskonsa(!) elämää. Tämän jälkeen numerossa 10/2021 Hämiksen seikkailuja ryhtyvät kirjaamaan uusi tiimi Chip Zdarsky sekä Adam Kubert, ja heidän kertomuksensa lähtevät koko lailla “puhtaalta pöydältä”, joten niistä nauttiakseen ei tarvitse tietämystä vuosikausien tarinajatkumoista. Lisäksi joulukuussa on tulossa uusi Hämis-leffa, joka vaikuttaa trailerin perusteella peijakkaan hienolta…

Oletko itse tilaaja vai irtonumeroiden ostaja?

 Tilaaja, tietenkin!

Kolme sarjisvinkkiä tähän syksyyn?

Hämiksen lisäksi? Uusi Asterix, Bruno Brazil -albumi Black Program sekä Kari Korhosen tuliterä Roope Ankan päiväkirjat!

Kuka nostaa eniten: RR, Mail-Man vai Rmäki?

Mahdoton sanoa! Kun viimeksi tapasin Mail-Manin, nostimme molemmat pöydältä aika lailla saman verran (oluttuoppeja), mutta siitä on jo aikaa, ja RR:n kanssa en ole voimiani ikinä koetellutkaan. Mutta jos uran pituudesta voi mitään päätellä, eiköhän Mail-Man ole se kunkku…


Tähän oleelliseen havaintoon on hyvä päättää tämä haastattelusessio. RR:n tuoreen haastattelun löydät täältä. Hämiksen numeron 8/2021 löydät Lehtipisteeltä juuri nyt. Ja tässä numerossa alkaneen tarinan hurja loppurytinä tulee tarjolle 22. syyskuuta. Seuraavat numerot voi tilata kestona tai vaikka vain loppuvuodeksi tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla!