Noituutta Villissä lännessä!

13.08.2021 Tri Tuomio

Viikko sitten tutustumme Nuoren Tex Willerin numeroon 20. Jatkamme nyt ja Tex-viihteen ja pyöreiden lukemien juhlistamista ottamalla hehkutuksen kohteeksi 60:nnen Tex Willer Kirjaston, joka kantaa iskevää nimeä Guaimas! Tämä tämän julkaisun kannessakin poseeraava lykantrooppi on tämän kokoelman päätarinan konnista hieman yllättäen se vaarattomampi, sillä tämän Tex-kirjaston vaarallisimman vastustajan titteli kuuluu diablera Mitlalle. Kaunis noitanainen pistää Texille ja kumppaneille oikein kunnolla kampoihin, ja nousee ainakin allekirjoittaneen Tex-konnasuosikkilistalla kärkikahinoihin.

Tex Willer Kirjastot kokoavat siis Texin seikkailut alkuperäisessä ilmestymisjärjestyjsessä, huolella restauroituina ja hillitysti väritettyinä. Tämä volyymi käynnistellään kevään 2018 Suuralbumissakin uusitulla Gianluigi Bonellin ja Aurelio Galleppinin klassikkotarinalla Tuhoajat. Tällä kertaa astetta alkuperäisemmässä muodossa siis.

Huipputarina vakavilla ja aina ajankohtaisilla teemoilla, mutta maistuu pakkopullalta, jos tietää mitä lännenviihdetykitystä nurkan takana väijyvä tarina Guaimas! tuo tullessaan. Kauhutunnelmathan sopivat Tex Willeriin kuin nyrkki korruptoituneen sheriffin leukaperiin, ja verta ja väristyksiä on nyt luvassa reilut 200 sivua. Muy bien!

Tarinan takoo kasaan Gianluigi Bonelli ja taiteesta vastaa Guglielmo Letteri. Toisella lukukerralla lukija saattaa hämmentyä puhuvien päiden määrästä. Tässä tarinassa siis keskustellaan, juonitaan ja ajatellaan tavallista enemmän. Ratkaisu toimii, sillä yliluonnollisten elementtien käytössä piilee aina liiallisen pöhköyden vaara. Kun hahmot ottavat yliluonnolliset kuvio vakavasti, niin lukijallakin on jännempää.

Apassikylää vainoavat siis paholaismaisia voimia omaava diablero Guaimas ja tämän sisko Mitla. Apassien neuvokas poppamies tunnistaa ylivoimaisen vastustajan sellaisen kohdatessaan ja kutsuu hätiin El Moriscon. Alueen harmeista on saanut vihiä myös Tex tovereineen, joten pian vihulaisille on apassejakin hastavampi vastus tarjolla.

Bonelli ja Letteri hoksaavat hienosti kuka se tämän tarinan varsinainen tähti onkaan, joten Mitla saa paljon ruututilaa. Kahden konnan kombolla ei susien ja sisiliskojen lisäksi ole muita kätyreitä, joten Mitla pääsee esittelemään huomattavia vakoojan, salamurhaaja ja sabotöörin kykyjään kautta koko tarinakaaren.

Hahmo on luonnollisesti vähintäänkin yhtä hehkeä kuin Noituri-kirjasarjan noidat, joten lukijoita tämä Mitlaan keskittyminen tuskin isommin haittaa. Varsinkaan kun vaihtoehtona on Guaimas.

Luvassa on siis laadukas kattaus noitakeinoja ja juonittelua. Susia tarinassa lahdataan luonnottomia määriä, mikä susia symppaaville varoituksena mainittakoon. Onneksi Letterin sudet eivät isommin muistuta oikeita susia, mikä auttaa ainakin allekirjoittanutta pahimmissa kohdissa. Lämmin suositus kauniiden noitanaisten, lihaksikkaiden ihmissusien ja toimivaksi osoittautuvan taikuuden ystäville. Satunnaisemmallekin Texin seikkailujen seuraajalle tätä Kirjastoa uskaltaa suositella, varsinkin jos kauhutunnelmat ovat sitä maittavinta osastoa. Mitlan metkut vieläpä lähes jättävät varjoonsa Mefiston ja Yaman vastaavat.

Tex Willer Kirjasto 60: Guaimas! kirja- ja sarjakuvakaupoissa 18. elokuuta 2021! Voit tilata sen myös verkkokaupastamme. Linkki sinne löytyy tuosta alapuolelta!