Armotonta menoa aavikolla ja taivaan sinessä

30.07.2021 Tri Tuomio

Keskikesä alkaa tehdä tilaa syksyisemmille tunnelmille, mutta hyviä sarjakuvanlukusäitä on yhä tarjolla. Jostain syystä mustavalkoinen sarjakuva tuntuu aina nappivalinnalta ulkosalla tapahtuvaan sarjakuvaharrastamiseen, joten napataanpa uutuuksiemme joukosta tällä kertaa Korkeajännitys 5/2021 erityishuomion kohteeksi. Luvassa on armotonta menoa aavikolla, taivaan sinessä ja Cardiffin liekehtivillä kaduilla.

Tämä neljän tarinan kattaus avataan ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuvalla agentti- ja sissisotatarinalla Musa Daghin sankarit. Brittiagentti Aaron Hassan tekee omaa myyräntyötään Ottomaanien valtakunnassa, kunnes armenialaiset naispartisaanit painostavat kyseisen herran omalle puolelleen.

Tässä tarinassa ei sodan raakuutta ja armottomuutta turhaan piilotella. Sanavalmius ja hauskuus eivät välttämättä torju tappajia yhtä tehokkaasti kuin James Bondeissa, ja kansanmurhan vastainen taistelu saattaa pakottaa naiset ja lapsetkin aseisiin. Naissankareista ja vakavasta aiheesta sataa kuitenkin plussaa tarinan kirjoittaneelle R. Tatelle. Taiteesta vastaa Manuel Benet.

Turkin vuorilta siirrymme taivaan sineen ja taisteluun Britanniasta. Kellie tarinoi ja Gordon C. Livingstone kuvittaa, kun kaksi hyvin erilaista Spitfire-lentäjää joutuu operoimaan samassa lentueessa.

Korkeus nolla on vuodelta 1963, eli Korkkari-ässä Livingstonen varhaistuotantoa siis tarjolla. Tarina voidaan tuomita toimivaksi, sillä lentäjien turhautuminen tarttuu lukijaankin. Lopussa kaikki osaset kuitenkin hioutuvat natsien vastaisen sotakoneiston tehokkaiksi osiksi.

Tarinassa Silmätikkuja ja sankareita brittisoltut pääsevät maistelemaan Saharan hiekkaa. Kokematon vänrikki Harvey joutuu kahden jermun kanssa suorittamaan rangaistukselta tuntuvaa vähäpätöistä tehtävää, mutta niin vain panokset kovenevat ja kolmikko joutuu kunnon höykytykseen. Hauskana yksityiskohtana herrat päätyvät toistuvasti varastamaan saksalaista sotakalustoa omaan käyttöönsä.

Focke-Wulf FW 189 on näistä saaliista suurin ja vaarallisin, sillä se houkuttelee peräänsä myös Spitfiren. Radio on luonnollisesti poissa pelistä. Kuinka urhean ja neuvokkaan kolmikon käy? Se selviää tämän Korkkarin lukemalla!

Tämän Korkeajännityksen päättävä Cardiff liekeissä tarjoilee meille Gary Dobbsin (tarina) ja Khaton (kuvitus) osaamista sotasarjakuvan jalolla saralla. Nyt pääsemme ihailemaan kotirintaman sankareiden toimintaa, eli päähenkilöiksi nousevat ilmasuojeluvalvojana toimiva parikymppinen Freda ja tämän AFS:n palopalvelun riveissä ahkeroiva isä.

Saksalaiset yrittävät murentaa brittien taistelutahtoa siviilikohteita pommittamalla, mutta engelsmannit pistävät hihat heilumaan sekä tuhojen että tuhoajien torjunnassa. Cardiffin murjotuilta kaduilta siirrymme siis hetkeksi myös yötaivaalle, jolla murjotaan natsien pommikoneita. 


Neljä tarinaa hyvinkin erilaisilta sotatantereilta siis tarjolla. Ja sankarin mallejakin on enemmän kuin yksi. Sotalukemisto vaihtelua arvostavaan makuun siis tarjolla! Jos marssi Lehtipisteelle tuntuu liian pitkältä, niin kannattaa tilata Korkeajännitys. Linkki verkkokauppaamme löytyy heti tuosta alapuolelta!