Asterix ja Caesarin lahja – valioluokan vaalihuumoria

23.04.2021 Tri Tuomio

Edellinen tämän albumiklassikon esittely näillä sivuilla hehkutti tämän albumin ikuiselta tuntuvaa ajankohtaisuutta. Nyt tämä huumorihelmi tarjoillaan lukijoiden ratoksi pehmeillä kansilla ja laajemmalla jakelulla varustettuna. Onko mikään muuttunut muutamassa vuodessa? No ei. Paitsi että tämän kevään kuntavaalien ansiosta Asterix ja Caesarin lahja on jälleen kerran ajan hermolla paremmin kuin hyvin.

ⓒ Hachette Livre

Asterixinsa ja etenkin René Goscinnyn työn vakavasti ottaville tämä Asterixin seikkailujen 21. albumi on erityisen mielenkiintoinen tapaus. Ensimmäinen suoraan albumiksi kirjoitettu seikkailu kun ei pakota kirjoittajaa viihdyttämään lukijaa pienissä pätkissä, vaan huumorin rytmitykselle on tarjolla paremmin pelivaraa. Goscinny käyttää tämän pelivaran mainiosti hyväkseen ja pistää pienen gallialaisen kylän kunnolla sekaisin.

ⓒ Hachette Livre

Legioonasta kotiutuva ja alkomahoolille turhan perso Dipsomanius soittaa suutaan hieman liian railakkaasti seitinohuessa rankalaismallisessa humalatilassaan, ja maineestaan tarkka Caesar keksii palkita pottuilun pienellä kyläpahasella keskeltä maaseutua.

ⓒ Hachette Livre

Pahaa aavistamaton majatalonpitäjä hyväksyy legioonalaisen tilukset maksuksi viinistä ja sapuskasta ja matkaa perheineen uusille tiluksilleen. Uudet tulokkaat otetaan vastaan rytinällä ja pian sen jälkeen Goscinnyn nerokkuus pääsee todella loistamaan. Kun Aladobiksin ja Ortopexin vaimot ottavat yhteen, niin tilanne eskaloituu pian vaalitaistoksi kylän päällikkyydestä.

Jotta vaalitaistelusta ei puuttuisi jännitystä, niin mukaan sotketaan ripaus romantiikkaa, kun Obelix onnistuu ihastumaan majatalonpitäjän tyttäreen Zazaan. Poliittisesti valveutunut ja opportunistinen Zazan äiti osaa takoa raudan ollessa kuumaa, joten pian on Asterixin ja Obelixin ystävyyskin koetuksella. 

ⓒ Hachette Livre

Goscinnyn loistaessa on Albert Uderzon helppo tykitellä, joten visuaalinen huumori laukkaa tarinan vetämänä kuin kevätlaitumille singahtava äpyli. Kun tarjolla on paljon huutamista ja suuria tunteita, niin ilmeikkäiden hahmojen osaajalle riittää tekemistä. Toki luvassa on myös eeppisiä taistelukohtauksia, sillä viholliskylän ollessa kunnolla sekaisin roomalaiset aistivat tilaisuutensa tulleen ja kokoavat kalustoa rajalle. Saako kylä uuden päällikön? Löytääkö Zaza sulhon? Voittavatko roomalaiset viimeinkin? Se selviää albumin lukemalla!

ⓒ Hachette Livre


Asterix ja Caesarin lahja löytyy Lehtipisteistä ja sarjakuvakauppiailta 28. huhtikuuta 2021! Tilaaminen onnistuu tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla. Seuraavan kesän sadepäiviin kannattaa varautua hankkimalla yksi yksilö tätä albumiklassikkoa kesämökillekin. Toki tämä mestariteos toimii myös kaupunkiolosuhteissa ja Auringon paistaessa puistoissa, puutarhoissa ja terasseilla kautta maan.