Samson ja Musta hevonen – Suomen hauskin parivaljakko?

26.03.2021 Tri Tuomio

Tampere Kuplii tapahtuu toukokuussa, jos tapahtuu. Sarjakuva-Finlandia jaettiin kuitenkin jo näin perinteiseksi muodostuneena ajankohtana talven taittuessa kevääksi näin maaliskuun lopun perjantaina. Tällä kertaa esiraadin ruotiman kymmenen sarjakuvateoksen kärjen kahlasi lävitse Markku Juhani “Mato” Valtonen ja tämän huumorin suurvisiiriin ja musiikin maharadjan valinta oli Pauli Kallion Ammatti: käsikirjoittaja, joka avaakin upeasti osaavan kirjoittajan ja taitavasti valitun kuvittajan liitosta syntyvää taikuutta. Meidän sarjakuvatallistamme kisassa oli mukana Samsonin Musta hevonen -albumi Vuokrakolmio Bermudalla, joka oli kisassa olleista sarjakuvista Valtosen oma henkilöäkohtainen suosikki, eli tulkitsemme hepan hävinneen nämä ravit ainoastaan loppusuoralla laukalle lähtemisen tähden.

Koska emme pääse jututtamaan Samsonia eli Samuli Lintulaa Tampere Kupliin lavalle, niin tarjoilemme nyt pienen turvallisesti sähköpostitse toteutetun juttutuokion täällä blogissamme. Yleisökysymyksiä pääsette toivottavasti esittämään toukokuussa Tampereella tai viimeistään syksyllä Helsingin festareilla. Ja nyt itse asiaan!

Tri Tuomio: Mustan hevosen syntyhistoria kolmella lauseella.

Samson: Isyysvapaan turruttamat aivoni yhdistivät menneet sarjakuva-alan kokemukseni ja mieltymykseni yhdeksi pikimustaksi kiteytymäksi. Kolmeko tarvittiin? No, tässähän on.

TT: Millä hakeudut ideointitunnelmaan Mustan hevosen suhteen? Tarvitsetko rauhallisen ympäristön? Raikaako hevi tai blues? Iskevätkö ideat varoittamatta vai vasta huolellisen tuumailun jälkeen?

S: Rauhallinen ympäristö auttaa aina ja ehkä joskus se on taas arkea eikä poikkeustila. Jokin musiikki jota kuunnellessa ei tarvitse keskittyä toimii myös ajoittain. Podcastit ja äänikirjat menevät piirtäessä. Ideat tulevat juuri noin kun kuvailit.

TT: Musta hevonen laukkaa nykyisin maailmallakin. Onko lukijapalautteissa eroja? Suomi vs USA/muu maailma…

S: Suomessa ei Hepalla ole tällä hetkellä kommenttipalstaista julkaisualustaa, joten en osaa sanoa nykytilanteesta, mutta yleisesti ottaen ei ole niin yksinkertaista vitsiä, etteikö sitä joku voisi käsittää väärin. Mikä itsessään on joskus erinomaisen viihdyttävää. 

TT: Mietitkö koskaan yksittäisten strippien kohdemarkkinaa, eli vitsien avautumispotentiaalia meillä tai muualla? 

S: Jos sattuu tarpeeksi hyvä vitsi englanniksi, niin sitten vaan tehdään eikä mietitä kääntyykö se muille kielille. Hyvässä lykyssä sitten joskus voi käyttää jonkin strippiin sopivan suomalaisen vitsin, joka toimii vain suomeksi. Joskus kun jää aikaa niin lokalisoin esim. liikennemerkkejä oheisten näytteiden tyyliin.

TT: Omat strippisarjakuvasuosikit juuri nyt?

S: Ruben Bollingin Tom the Dancing Bug on Yhdysvaltain kansallisaarre. 

TT: Haluatko ilmiantaa ilmaisuusi vaikuttaneita tahoja, eli nuoruuden suosikkeja?

S: Carl Barks on tietenkin ainainen ykkönen ja Bill Watterson hyvä kakkonen. Kolmonen vaihtelee: Tove Janssonin Muumit, René Goscinnyn kässäämät Asterixit ja Lakkiluket, parhaat Tintit…

TT: Onko Mustan hevosen hahmogalleria jo kasassa?

S: Aina välillä mietin josko lisäisin jonkun hahmon, mutta toistaiseksi olen nykyisillä pärjännyt. Aika näyttää, sanoisi Asko Vilenius.

TT: Mitään erityisiä uusia kujeita luvassa?

S: Mustan hevosen nykytason ylläpidossa tulee olemaan tarpeeksi haastetta lähivuosiksi. Varsinkin sunnuntaisivujen tekoon sujahtaa megatunneittain aikaa. Muuten mennään kuin lastu lainehilla. Muiden sarjissivuprojektien eteneminen riippuu mahdollisesta apurahoittumisesta. 

TT: Top 5 kahvit?

S: New York ja Tumma Brazil maistuvat markettihyllystä. Kahvikeisarinnan tamperelais-vietnamilainen Arabica on ollut mieluisa uusi tuttavuus. Tässä nyt Top 3. Kokeillaan taas uutta sitten kun maailma aukeaa.

TT: Sarjakuva-Finlandia on juuri nyt ajankohtainen. Omat suosikit menneistä palkituista?

S: Ville Tietäväisen Näkymättömät kädet oli kyllä varsinainen leka otsaan.

TT: Onko tämän vuoden voittaja jo tuttu tapaus?

S: Ei luettu vielä mutta Paulin historian tuntien varmasti laadukasta luettavaa. Kallio on peruskivi.

Päätämme haastattelun näihin palkitsemistunnelmiin. Toivottavasti myös itse haastattelu tarjosi palkitsevan lukukokemuksen. Musta hevonen -albumit tarjoavat niitä varmasti. Linkit näiden huumoriaarteiden ääreen löytyvät tuosta alapuolelta. Albumit löytyvät toki kirja- ja sarjakuvakaupoista. Suosittelemme samalla kauppareissulla tutustumaan myös Ville Tietäväisen Näkymättömiin käsiin ja Pauli Kallion tuoreeseen Finlandia-voittajaan. Kerrassaan upeita sarjakuvia molemmat!