BD (eli bandes dessinées)

22.03.2021 Rmaki

Asterix, Lucky Luke, Tintti, Smurffit… mitä yhteistä on näillä koko maailman valloittaneilla sarjoilla? Oikein! Ne kaikki edustavat ranskalais-belgialaista sarjakuvaa, jota myös BD:ksi kutsutaan. Mutta mainitut sarjat ovat vain jäävuoren huippu, BD eli bandes dessinées (suomeksi “piirretyt nauhat”) on paljon paljon muutakin.
Sarjakuvista käytettynä termi “bandes dessinées” on peräisin jo liki sadan vuoden takaa, mutta laajemmin sitä alettiin käyttää 60-luvulla, jolloin se viittasi jo myös sarjakuva-albumeihin. Monet klassiset ranskalais-belgialaiset sarjat ilmestyivät alun perin jatkosarjoina lehdissä kuten Spirou tai Pilote, ja ne koottiin vasta myöhemmin noin 48-sivuisiksi albumeiksi.

Suomalaisille 70-luvun lapsille ranskalais-belgialainen sarjakuvamaailma tuli tutuksi julkaisuissa Zoom, Ruutu, Trumf ja Non Stop. Nämä lehti- ja albumisarjat esittelivät eurooppalaisia sankareita kuten Bob Morane, Natasha, Niilo Pielinen, Michel Vaillant… samoin taitavia tekijöitä kuten Franquin, Walthery ja William Vance. Sittemmin monet näistä klassisista sarjoista ovat saaneet meilläkin ihan ikiomat albumisarjansa, kuten vaikkapa Piko & Fantasio, Natasha ja Haikaralaivue.

Nyt Story House Egmont lanseeraa uuden ranskalais-belgialaista sarjakuvaa juhlistavan albumisarjan, joka on osuvasti ja ytimekkäästi saanut nimekseen “BD”. Vuonna 2021 kauppoihin ilmaantuu peräti 4 albumia, ja vuoden 2022 suunnitelmia hiotaan parhaillaan täyttä häkää. Sarjassa ilmestyy tuttujen hahmojen sekä maineikkaiden tekijöiden tarinoita, joita ei Suomessa ole aiemmin ainakaan albumimuodossa julkaistu. Sarjan polkaisee liikkeelle oikeutetusti Yoko Tsuno — sankaritar, jonka seikkailuista olemme saaneet nauttia 70-luvulta alkaen. Tarina Ajan pyörre ilmestyy nyt suomeksi ensimmäistä kertaa.

Arvoisa lukija, olit sitten jo vanhastaan ranskalais-belgialaisen sarjakuvan ystävä tahi vasta sukeltamassa tähän rikkaaseen, värikkääseen ja valloittavaan maailmaan, toivomme, että viihdyt BD-sarjan julkaisujen parissa. Tarkoituksemme on tarjota suomalaiselle yleisölle ensiluokkaisia eurooppalaisia sarjakuvaelämyksiä.

Ensimmäinen BD-albumi myynnissä nyt!

Avainsanat