Asterixin öljykriisi

12.03.2021 Tri Tuomio

Asterix, Obelix ja Idefix ovat kovia poikia matkustamaan. Tämän kevään kovakantisessa Asterix-seikkailussa kolmikko suuntaa Mesopotamiaan, eli uusintavuorossa on Asterixin harharetket vuodelta 1981. Toinen Albert Uderzon kokonaan yksin toteuttamista Asterix-albumeista on agenttitrillerinkin sävyjä omaava rymistely halki Lähi-idän tulenarkojen öljymaiden.

ⓒ Hachette Livre

Jos pitää villisioista muutenkin kuin lautasellaan, niin albumin ensimmäiset sivut tarjoavat syytä hymyyn. Roomalaisilta puolestaan uhkaa jälleen kerran  hymy hyytyä.

Caesarin toogan hihat roihuaisivat iloisella liekillä, jos toogassa olisi hihat. Onkin aika punoa uusia juonia pienen gallialaisen kylän asukkaiden päiden menoksi. Näyttämölle astuvat salaisen poliisin päällikkö Caius  Pluskvamperfektus ja druidivakooja Nollanollakuusix.

ⓒ Hachette Livre

Caesarin kannalla onnekkaasti Epidemais unohtaa toimittaa Akvavitixille vuoriöljyä. Tämä on sen verran vakava unohdus, että Akvavitix saa kohtauksen. Samalla lukijalle ja tietysti myös albumin hahmoille paljastuu yksi taikajuoman salaisista aineksista.

ⓒ Hachette Livre

Onneksi kovasti Sean Connerya muistuttavalla Nollanollakuusixilla on tarjota kollegalleen skotlantilaista ihmejuomaa, jolla vanha tietäjä saadaan takaisin elävien kirjoihin. Seuraavaksi sankarimme suuntaavatkin siis Mesopotamiaan Nollanollakuusix riippakivenään. Matka halki Välimeren on luonnollisesti vaaroja täynnä. Kohtaamme muun muassa merirosvoja.

ⓒ Hachette Livre

Kun meritaistelut on taisteltu ja Juudeaan rantauduttu, niin muksiminen ei suinkaan lopu. Tuoreita roomalaisia riittää siis Obelixille rökitettäväksi.

ⓒ Hachette Livre

Anakronismeja Asterixeista bongaaville on ainakin yksi iso herkkupala tarjolla. Leijonaportti on tässä sarjakuvassa mukana reilut tuhat vuotta etuajassa.

Asterixin harharetket tarjoaakin historiafriikeille miellyttävän määrän viittauksia bongattavaksi – imestymisajankohdan julkimoista ja tapahtumista Bond-elokuvien kautta Raamatusta tuttuihin kuvioihin. Lähi-idän ja Mesopotamian sotaista historiaa ei jätetä kommentoimatta

ⓒ Hachette Livre

Vankka yleissivistys ei ole ehto tästäkään Asterix-seikkailusta nauttimiselle, mutta tieto lisää nautintoa. Ja toki tälläkin Asterixilla on yleissivistystä lisääviä ominaisuuksia. Googlettamalla kun on helppo hakea lisää tietoa esimerkiksi sumereista, heeteistä, akkadialaisista, assyrialaisista, meedialaista…

Vaan saavatko Caesar ja Nollanollakuusix taikajuoman salat selville? Se selviää albumiin sijoittamalla. Tämän kovakantisen klassikon löydät 17. maaliskuuta alkaen kirja- ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Vähimmällä vaivalla albumin saa hyllyynsä verkkokaupastamme. Linkki sinne löytyy tuosta alapuolelta.

Avainsanat