Taikuutta, dynamiittia ja villihevosia!

12.02.2021 Tri Tuomio

Tex Willer ja kauhutunnelmat ovat maaginen yhdistelmä. Tämä tosiasia on toki todettu näilläkin sivuilla jo muutamankin kerran. Tex Willer Kirjasto 57 on kuitenkin siinä määrin sympaattinen ja sata lasissa viihdyttävä tapaus, että luodaanpa nyt silmäys sen kansien väliin. Onko vanha tenho tallella, vai kaivataanko okulaareihin nostalgiatehoja?

Koska albumin aloittavassa tarinassa esitellään päällikkötason konnaa, niin Tex ja kumppanit joutuvat kohtaamaan vähäpätöisempiä vastustajia reilun sadan sivun ajan tärkeimpien antagonistien juoniessa taustalla. Luvassa on muun muassa tunnelmallisesti ja jopa realismia tavoitellen toteutettu zombi.

Koska tarina sijoittuu Floridan rämeille, niin luonnollisesti alligaattoreista on paljon huolta ja harmia.

Juoksuhiekka kuuluu itsestäänselvästi suokuvioihin. Tällä kertaa sankariosastomme onnistuu välttämään upposannan, mutta konnakatraassa ei olla aivan yhtä onnekkaita.

Tämäkin sarjakuvaeepos on oman aikansa lapsi. Sen huomaa esimerkiksi seminoleista. Nykyisin yhtä geneeriset intiaanit eivät välttämättä enää menisi läpi. Seminolien pukeutuminen ja kylä on melkoinen sillisalaatti Pohjois-Amerikan intiaanikulttuureista, mutta autenttista seminolia siellä ei häivähdä edes mausteena. Olisiko kosteikolla asuva heimo esimerkiksi rakentanut asumuksensa preeria- tai metsäntiaanien tapaan? No ei tietenkään olisi.

Texin ja kumppaneiden kylmänviileä suhtautuminen Mefistolta tuttuihin metkuihin tarjoaa ainakin yhdet kunnon naurut.

Mutta totta myös sekin, että Yama saa sankarimme sangen pahaan jamaan. Mutta onko se huijausta, jos Yaman kaltainen velho turvautuu dynamiittiin? Kyseessä on kuitenkin yleensä Texin temppusäkkiin kuuluva ongelmanratkaisukeino. Selviävätkö Tex ja kumppanit pinteestään lihasvoimin vai riittääkö ruuti? Se selviää tämän Tex-volyymin lukemalla!

Tämän kattauksen toinen tarina käynnistellään sekin yliluonnollisissa tunnelmissa. Ruututilaa saa navajoille pyhä mustangi Silver Star.

Tämän ihme-eläimen kintereille lähtee viskikauppias ja laittoman tavaran liikuttaja Frank Bishop, joka ainakin allekirjoittaneen tilastoissa nousee Tex-konnien laajassa katraassa parhaaseen mahdolliseen A-luokkaan. Tyyppiä on NIIN mukava vihata.

Kyseiseen veijariin taisivat ihastua tekijätkin, sillä sen verran runsaasti liekaa Bishop saa yleensä sangen lyhytpinnaiselta Texiltä. Lukija kiittää, sillä näin tämän nilkin edesottamuksia päästään seuraamaan seuraavankin Tex-kirjaston sivuilla.

Texin vanhat seikkailut viihdyttävät ja kiihdyttävät siis samaan malliin kuin kultaisella 80-luvullakin. Välillä toki eri syistä kuin vuosikymmeniä sitten, mutta tämä viihdesarjakuva tekee nautinta-ajankohdasta riippumatta sen, mihin se on tarkoitettukin, eli tykittää arjen harmauden takavasemmalle ja viihdyttää kuin villiintynyt Villi länsi.

Tex Willer Kirjasto 57 sarjakuvakaupoissa 17. helmikuuta! Ennakkotilattavissa jo nyt!

Avainsanat