Kultainen hiidenkivi – kuvakirjaklassikon paluu

20.01.2021 Tri Tuomio

Elämme laulukilpailujen kulta-aikaa. Kultakurkut kilpailevat useammallakin televisiokanavalla ja useammassa formaatissa, mutta on sitä osattu muinaisuudessakin laulukisailla. Siirrymme nyt siis vuoteen 50 eaa. ja Karnuuttien metsään, jossa järjestetään Kultainen hiidenkivi -laulukilpailu. Erään pienen gallialaisen kylän voitonvarmuutta uhkuva lauluniekka haluaa osallistua kyseiseen kisaan, ja kaukaa viisas soturi Asterix lyöttäytyy ystävänsä Obelixin kanssa tämän bardi Trubadurixin matkaan estääkseen esiintymisen todennäköisesti aiheuttamat ja bardin terveydelle vaaralliset mellakat. Kisareissusta ei tule mutkaton tai muksimaton. Tämän tarinan kertoivat ja kuvittivat herrat René Goscinny ja Albert Uderzo, ja se näki päivänvalon äänisatuna ja kuvakirjana 1967. Nyt aika on kypsä tämän kuvakirjaklassikon paluulle 2020-luvun yleisölle päivitetyssä muodossa.

© Hachette Livre

Kultainen hiidenkivi on René Goscinnyn käsikirjoittama ja Albert Uderzon kuvittama tarina, joka siis julkaistiin vuonna 1967 satulevynä. Asterix-maailman kannalta vuosi 1967 oli merkityksellinen: kyseisenä vuonna yksittäisen albumin ensipainoksen levikki ylitti ensimmäistä kertaa miljoonan kappaleen rajan ja ensimmäinen Asterix-elokuva Asterix – pieni suuri mies Galliasta heijastui valkokankaille. Ja vaikka aikaisemmat Asterix-äänisadut Asterix gallialainen ja Kultainen sirppi olivat hittejä Ranskassa, oli Kultainen hiidenkivi uusi kunnianhimoinen aluevaltaus, sillä se oli alkuperäistarina, joka ei perustunut mihinkään aiempaan sarjakuvaan.
Tässä päivitetyssä kuvakirjassa on uudistettu taitto ja sivujako, jotta lukijat voivat entistä helpommin uppoutua yhdeksännen taiteen mestareiden kynäilemiin teksteihin ja kuviin.

© Hachette Livre

Albert Uderzon kanssa aikanaan työskennelleet taiteilijat joutuivat panemaan druidimaiset taitonsa koetukselle entisöidessään vuoden 1967 satulevyn kirjasesta skannattuja kuvituksia. Vaikeinta on ollut rasteripisteiden poistaminen tavalla, joka säilyttää Uderzon upeat värit. Värimaailmaa on hienovaraisesti tuotu nykypäivään, mutta värien säätäminen on tehty alkuperäisteokselle uskollisesti, jotta nuoruudenlähteessä pulahtanut Kultainen hiidenkivi puhuttelisi yhtä lailla niin vanhan kuin uudenkin polven Asterix-faneja.

© Hachette Livre

Tämä varsinkin tuleville Asterix-sarjakuvan lukijoille suunnattu tarina on keitelty kokoon Asterix-tarinoiden maukkaimmista aineksista. Asterix saa vihiä seikkailun mahdollisuudesta, ottaa parhaan kaverinsa mukaan ja lähtee matkaan. Muun muassa ryöväreiden epäonneksi Asterix ei unohda ottaa voimajuomaa matkaevääksi. Epäonnekkaimpia toki ovat roomalaiset, jotka ovat kuulleet huhuja Trubadurixin laulutaiteen yliluonnollisista ominaisuuksista ja yrittävät käyttää tilannetta hyväkseen.

© Hachette Livre

Luvassa on siis on monenlaista keplottelua ja roomalaisten muksintaa. Luonnollisesti Trubadurixin laulutaidekin muksii kuulijoiden korvakäytäviä ja herättää yleisössä muksimisen tarvetta.

© Hachette Livre

Vaan kuinka laulukilpailussa käy? Onko Trubadurixille luvassa pysti vai vanha tuttu suukapulointi? Se selviää tämän kuvakirjan lukemalla ja laulamalla, eli suosittelemme siis ääneen tapahtuvaa luku- ja laulusuoritusta. Vaillinaiset laulutaidot saattavat vain olla iso plus Trubadurixin osuuksiin eläytymisessä. Kohdeyleisö varmasti arvostaa heittäytymistä ja eläytymistä yli hillityn suorittamisen.

© Hachette Livre

Asterix-kuvakirja Kultainen hiidenkivi nyt Lehtipisteissä ja sarjakuvakaupoissa kautta maan. Löydät albumin myös verkkokaupastamme. Linkki sinne tuossa alla

Avainsanat