Carl Barks pelastaa joulun!

04.12.2020 Tri Tuomio

Jouluna nautitaan klassikoista. Ja aika usein samoista vanhoista klassikoista, joista nauttiminen siirtyy juhlavana perintönä sukupolvelta toiselle. Tämä pätee niin jouluherkkuihin kuin -viihteeseenkin, sarjakuvat mukaan luettuna. Carl Barksin joulutarinat on julkaistu jo monen monta kertaa, mutta näille klassikoille on ikuinen tilaus. Carl Barksin joulutarinat 1945–1949 paketoi yksiin kansiin 10 pitkää ja 5 lyhyttä Barks-klassikkoa, joilla on aina oma sijansa suomalaisten ankistien joulurituaaleissa..

Tällä kertaa tämä klassikkokattaus on pakattu hillityn arvokkaasti, eli sekä kansi että sisäsivut ovat mukavan mattapintaisia. Lämmin tekstuuri sopii keskitalven juhlaan. On hienoa kun sarjakuva tuntuu yhtä mukavalta kuin sohva jolla sitä luetaan. Itse sarjakuvat ovat rakkaudella restauroituja ja alkuperäiset ääniefektit on säästetty, joten Barksin lennokasta viivaa on tarjolla maksimimäärä. Käännöksistä vastaavat Antti Hulkkonen, joka vastaa myös tämän kokoelman ulkoasusta ja toimitustyöstä, Kati Valli ja Aku Ankka -lehden toimitus.

Kattaus käynnistellään vuoden 1945 tarinoilla Jouluista parhain ja Jouluyö, juhlayö. Ensin mainittu on perinteisempi joulutunnelmointi, jossa joulupöydän antimien ääreen pääseminen on haasteellista, mutta lopussa joulumieli korjaa potin. Jouluyö, juhlayö sen sijaan pistää oikein kunnolla hulinaksi. Tarinan keskiössä on meille vähän vieraampi joululauleluperinne, josta Aku innostuu liiankin kanssa. Naapuri Teppo Tulppu ei hevin halua rasittaa korvakäytäviään Akun tai veljenpoikien tulkinnoilla joulun sävelaarteista, joten seurauksena on runsas määrä fyysistä ja auraalista väkivaltaa.

Siivekkäitä kohdellaan julmasti myös vuoden 1946 tarinassa Joulupukin myrskyisä vierailu, jossa albatrossi joutuu tahtomattaan mukaan Akun ja veljenpoikien joulukohellukseen. Onneksi tarinalla on onnellinen loppu myös albatrossin kannalta. Vuoden 1946 toinen joulutarina Kolme kullannuppua esittelee Aku Ankan kykyä ottaa vastaa koviakin kolhuja isommin lannistumatta. Sankarillinen isähahmoilu todellakin sopii jouluun.

Joulu karhuvuorella lienee monelle tämän kokoelman SE tarina. Tarinan alussa Roope vihaa joulua ja joulusta vouhottavia sukulaisiaan, mutta kunhan karhuista selvitään, niin vanhalla jäärällä on toinen ääni kellossa. Lopun lahjavalinta saattaa hymyilyttää osaa nykylukijoista sangen vinosti.

Vuoden 1948 Se parhaiten naurattaa marssittaa Hannu Hanhen rikastuttamaan Ankkalinnan hahmogalleriaa. Yliluonnollinen onnekkuus ei vielä kuulu herran ominaisuuksiaan, mutta Akun kanssa kilvoittelu on jo homman nimenä. Näin meikäläisittäin Akun avantouintihaaste ei vaikuta aivan yhtä ylitsepääsemättömältä kuin Hannun kaksi gallonaa sitruunajuomaa. Uhoamisen lunnaat ovat molemmilla raskaat.

Vuosikerta 1948 on tässä kokoelmassa hyvin edustettuna, sillä yhden sivun tarinoista peräti neljä edustaa kyseista vintagea. Pitkiäkin tarinoita on kolme. Aku Ankka korvatunturilla keskittyy lelujen merkitykseen joulutunnelman luojana.

Kultainen joulupuu puolestaan rikastuttaa Ankkalinnan joulukuvioita kauhutunnelmilla, kun kenties yllättävänkin pelottava noita-akka yrittää pilata joulun ihan meiltä kaikilta. Kuusen merkitys joulutunnelman luojana nouseekin arvoon arvaamattomaan.

Tämä kokoelma huipentuu vuoteen 1949. Pitkistä tarinoista loistaa Kirje joulupukille, joka on ainakin allekirjoittaneen kirjoissa helposti tämän kokoelman kolmen parhaan tarinan kärkikahinoissa. Joulupukki paljastuu aidoksi kuin varkain, ja Roopekin innostuu kerrankin hieman törsäilemään. Toki Akun ja Roopen kaksintaistelu höyrykaivureilla on tämän tarinan visuaalinen ja huumorillinen huipennus. Kunnon joulukolhintaa!

Tämä kirja tarjoaa siis napakan kattauksen lämmintä jouluhenkeä ja yleistä hulinointia. Ja jälleen kerran Akun kyky sietää kaikkia mahdollisia kolhuja tekee vaikutuksen. Suomalaisten lannistumaton suosikkisankari ihan syystäkin. Barksin kehittymista sarjakuvataiteilijana ja hahmokatraansa kapellimestarina on myös mielenkiintoista seurata. Ensi vuodellekin jää odotettavaa, sillä suursuosikki Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun on luvassa seuraavassa Barksin joulutarinoiden kokoelmassa! Carl Barksin joulutarinat 1945–1949 nyt sarjakuva- ja kirjakaupoissa kautta maan! Löytyy toki myös verkkokaupastamme. Linkki sinne tuossa alempana.

Avainsanat