Rick Random iskee!

27.11.2020 Tri Tuomio

Vuoden synkimmät päivät ovat käsillä, joten sarjakuvaviihteeltä on soveliasta vaatia villiä vallattomuutta ja äärimmäistä eksotiikkaa. Näitä molempia on tarjolla Rick Randomin 50-luvun seikkailuissa. Avaruusajan kynnyksellä universumi oli paljon jännempi paikka kuin nykyisin. Ja tavallaan myös paljon tutumpi. Raketilla pääsi muun muassa keskiajalle, Villiin länteen, pyörimään dinosaurusten jalkoihin, taistelemaan robotteja vastaan ja joskus kaikkea tätä yhdellä kertaa. Uppoutukaamme siis retro-scifin ihmeisiin Korkeajännityssarjan matkassa.

Ryöstäjät avaruudesta (Kidnappers From Space) korkkaa tämän kattauksen. Alun tietoiskusta meille selviää, että avaruudesta löytyy pyörteitä, joihin haaksirikkoutuneet avaruusalukset jäävät vangeiksi. Tämä aiheuttaa luonnollisesti suurta porua ja murhetta. Niinpä on syytä kutsua apuun herrat John Bryan ja Rick Random.

Heidän päätehtävänään on hyökätä Urdanaan, joka jonkin logiikan mukaan hallitsee näitä ajelehtimisalueita. Soppaan iskevät myös lusikkansa avaruusrosvot, jotka keksivät kidnapata Bryanin pojan. Lunnaiden kiristäminen kun on helpompaa kuin avaruusalusten tuhoaminen. Ainakin teorian tasolla. Loppujen lopuksi Random päätyy Urdanaan, josta löytyy lentäviä hevosia, erikoisia miekkoja, hehkeä oraakkeli ja paljon muuta ihmeteltävää.

Planeettojen välisestä sodasta siirrymme astetta maanläheisempään toimintaan tarinassa Kuka heistä oli Mr. Quex? (The Five Lives of Mr. Quex). Omaperäinen miljonääri Adam Quex asustaa Maata kiertävällä satelliitilla, joka on koottu muun muassa renessanssipalatseista irtaimistoineen. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Adam Quexeja on ainakin yksi liikaa, sillä heitä päätyy murhatuksi taajaan tahtiin.

Random pääsee siis selvittelemään sekä oikean Adam Quexin että murhaajan/murhaajien henkilöllisyyttä. Naiskauneus ja renessassimeingit lisäävät silmäkarkkikattauksen annoskokoa. Ajoittain Ron Turnerin taide tuo mieleen Ridley Scottin Blade Runnerin tieteisvisioit, mikä ei välttämättä ole sattumaa. Tämä kokoelma tuo sarjakuvapuolen tekijöistä mieleen muun muassa David Lloydin (V niin kuin verikosto, Hellblazer) ja Petri Hiltusen (Praedor, Ontot kukkulat) kynänjäljet, joten scifi- ja fantasiasarjakuvan peruskiviä siis tarjolla.

Kolmannessa tarinassa Planeetta Arizon (Rick Random and the Gold Rush Planet) suuntaamme ”Villiin länteen”. Planeettainvälinen hallitus on huomannut, että kultaryntäyksen kohteena olevalta kaivosplaneetta Arizonilta päätyy Maahan saakka epäilyttävän vähän kultaa, joten Random lähetetään selvittelemään kuvioita. Ensimmäisenä epäiltyjen listalla ovat planeetan löytäneet Rankinin veljekset.

Lännenviihteen peruskuvasto ei jätetä käyttämättä. Luvassa on muun muassa klassinen kapakkatappelu ja luonnollisesti myös kaltoin kohdellun mainarin kaunis tytär löytyy pelastamista kaipaavaksi kaunottareksi.

Avaruustoimintaakaan ei onneksi unohdeta. Sarjakuvatoimittaja hieman ihmettelee tarinan tuntemattomaksi jääneen kirjoittajan tai kirjoittajien nukahtamista intiaanien suhteen, mutta toisaalta tähän tarinaan on jo tällaisenaankin pakattu aineksia useammankin nykypäivän sarjakuvaseikkailun verran.

Kaivosteemaa jatketaan tarinassa Kadonneitten tähti (The Planet of Lost Men). Maasta kaapataan kaivosinsinöörejä ja -työläisiä. Ajoittain hyvinkin suloisin keinoin. Random saa tehtäväkseen selvittää nämä mystiset katoamiset, ja vähimmän vaivan logiikalla hän järjestää itsensä kaapatuksi.

Matkatessaan muiden kaapattujen kera halki avaruuden Random päättelee määränpään olevan Gargantua, josta hän olettaa löytyvän mukavia alkuasukkaita ja jättihirviöitä.

Ja toki sekä alkuasukkaita että jättihirviöitä löytyykin. Molemmat ovat hätää kärsimässä, sillä kaivosduunareita kaapanneet suurkonnat ovat Gargantuan malmivarantojen kimpussa. Gargantuan hallitsija paljastuu yhdeksi kauneimmista Randomin koskaan näkemistä tytöistä, joten pian sankarimme pistääkin parastaan ohjatessaan gargantualaisten robottiarmeijan malmivarkaiden kimppuun.

Sokerina pohjalta löytyy Rick Random iskee (Rick Random’s Manhunt Through Space). Tässä tarinassa isketään vihdoinkin iso vaihde silmään, eli taustajoukkoihin ja vieraileviin tähtiin (heh) saadaan jo hieman vieraammankin näköistä väkeä yksi yhteen ihmisiltä näyttävien otusten lisäksi.

Random päätyy selvittelemään marsilaisen miljonäärin murhatapausta. Kaunis leski on epäiltyjen ykkönen, mutta Planeettain neuvoston puheenjohtaja ja samalla koko aurinkokunnan vaikutusvaltaisin henkilö epäilee hänen syyllisyyttään, joten Random pääsee selvittämään todellista syyllistä.

Avuksen hän yhyttää Feleena Smarkin ja kapteeni Black Jack McLainin. Arvoituksen avain on kolmisilmäinen korsto Grink Slok, jonka jäljet johtavat Kost-planeetalle, jota asuttavat lintuolennot ovat sangen vinkeää ja värikästä väkeä.

Vilpittömän viihdyttävää tieteistoimintaa ei tässäkään tarinassa säästellä. Ja koskapa vauhti tuntuu vain kiihtyvän numerosta toiseen, niin ainakin allekirjoittanut toivoo jatkoakin olevan luvassa. Siitä päättää jälleen kerran mystinen olento nimeltä Maksava Asiakas. Oman äänensä jatkon kannalta voi antaa klikkailemalla verkkokauppamme linkkejä tuossa alla. Löydät tämän viihdejärkäleen myös sarjakuvakaupoista kautta maan, joten äänestämässä voi käväistä myös suosikkikauppiaansa hellässä huomassa.