Kadonnut kilpi ja iätön huumori

06.11.2020 Tri Tuomio

Aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta. Ja on marraskuu. Tämä ilmiö aiheuttaa siinä määrin hilpeyttä, että on parasta valita hehkuteltavaksi syyssatomme kenties kaikkein hilpein yksittäinen julkaisu: Asterix ja kadonnut kilpi. Asterixin seikkailujen 11. albumi on tekijöiltään siinä määrin mallisuoritus, että sitä voisi käyttää jopa Asterix-albumin arkkityyppinä. Tämä albumi on hämmentävän yksinkertaisista aineksista kehitelty hysteerisen hauska hullunmylly, jonka kyydissä viihtyvät kaikki lukemaan kykenevät.

© Hachette Livre

René Goscinnyn ja Albert Uderzon kyky puhutella kaikkia lukemaan kykeneviä ikäluokkia tulee tämän albumin sivuilla esimerkillisesti esiin. Pienestä allekirjoittaneesta oli aivan älyttömän hauskaa, kun Aladobixin vatsaan sattuu aina kun sitä painetaan tietystä kohdasta.

© Hachette Livre

Keholtaan keski-ikäistä nykyhetken allekirjoittanutta tämä kipuilu naurattaa jopa vieläkin enemmän, koska syöpöttelyn ja juopottelun lunnaiden maksaminen on tullut niin paljon tutummaksi. Ja nykyisin osaa myös enemmän arvostaa mestarien kykyö tiristää yksittäisestä vitsistä irti viimeinenkin pisara.

© Hachette Livre

Asterixin perusvitsejä myllytetään tämän albumin sivuilla muutenkin mallikkaasti. Roomalaisten muksimisen petaamista on aina ilo seurata.

© Hachette Livre

Muksiminen itse jää useammassakin tilanteessa lukijan itsensä kuviteltavaksi. Ja hyvä niin. Kun ruututilaa ei uhrata väkivallalle, niin huumorille jää enemmän tilaa.

© Hachette Livre

Albumin hupimoottoreina toimivat siis Aladobixin matka terveyskylpylään ankaralle laihdutuskuurille ja Caesarin yritys löytää triumfinsa kruunuksi muinoin sotasaaliikseen saamansa Vercingetorixin kilpi, joka on useamman kommelluksen jälkeen päätynyt vääriin käsiin… tai oikeisiin jalkoihin. Tulkinnasta riippuen. Mutta summa summarum, vauhtia ja hillittömän lystikkäitä tilanteita ei säästellä. Ylimääräinen hatunnosto Goscinnylle ja Uderzolle kuuluu vitsien avaamisesta nuorimmillekin lukijoille. Ja oheisen kuvitusnäytteen vitsi kenties osaltaan avaa Asterixin hahmojen ylenpalttista toimivuutta. Sankarihahmonkaan ei tarvitse olla ylivertainen ihan kaikissa asioissa.

© Hachette Livre

Tämän(kin) Asterix-klassikon löydät juuri nyt Lehtipisteistä ja kattavan sarjakuvavalikoiman omaavista kirjakaupoista kautta maan. Löytyy se toki verkkokaupastammekin. Linkki sinne löytyy tuosta alapuolelta. Lämmin suositus joulupakettiin. Tai kenties jo pikkujoulupakettiin, sillä albumin opetukset on hyvä sisäistää ennen joulumässäilyjä.

Avainsanat