Rautahevonen – preerian Korkeajännitys

09.10.2020 Tri Tuomio

Tri Tuomio on nyt trendikkäästi flunssan kourissa, mutta sarjakuvia pitää silti sarjistoimittajan hehkuttaman. Koska kaikenlainen tosimaailman matkustaminen on nyt ainakin hetken aikaa harvinaista ja turhan riskipitoista huvia, niin hypätkäämme junaan Tex Willerin matkassa. Kohkattavaksi valikoituu siis syksyn 2020 Maxi-Tex Rautahevonen, joka tarjoilee tuplaseikkailun verran parasta mahdollista Tex-viihdettä vaativimpaan mahdolliseen länkkärimakuun.

Molemmat tarinat tarjoilevat yllin kyllin ikonista lännenkuvastoa, eli ainakin höyryveturien ja vankkurikaravaanien ystävät saavat silmäkarkkikiintiönsä täyteen. Juonipuolesta vastaa molemmissa tarinoissa Luigi Mignacco ja taiteesta Ugolino Cossu, joten Bonellin luottomiehet ovat asialla. Kattaus aloitetaan tarinalla Rautahevonen, jonka alussa nuori intiaanisoturi saa roppakaupalla syitä vihata sekä valkoisia että rautahevosta.

Suunnitelma surmata rautahevonen matkustajineen päätyy ideasta toteutuksen asteelle. Kyseisessä junassa tosin matkaa aivan sattumalta myös konnakopla, joista osan naamat ovat tuttuja etsintäkuulutuksista ja sokerina pohjalla väijyy toistaiseksi salassa pysytellyt pomomies. Näiden kintereillä ovat sitten vanhat tutut Tex ja Kit.

Tarina toimii kuin junan vessa ja etenee kuin höyryjuna (sori, oli pakko). Tunnelma tiivistyy sivu sivulta junaan syöksyessä avoimen preerian halki kohti varmaa tuhoa. Eli jos pidät Tex-tarinoista, jotka on pakko ahmia kerralla ja mahdollisimman nopeasti, niin tässä sinulle sellainen.

Kakkostarina Cherokeiden karavaani käynnistellään pelastamalla biisoninmetsästäjien revohka raivostuneiden utien hyökkäykseltä. Armottomien ja ajattelemattomien metsätäjien toiminnan seurauksena uteja uhkaa nälänhätä, joten sotapolku kutsuu heimon sotureita.

Ensimmäisenä raivostuneiden sotureiden matkan varrelle osuu cherokeiden karavaani, jonka Tex kumppaneineen yhyttää ennen uteja. Pääsemme siis ihailemaan klassista vankkurilinnaketta.

Pääsemme ihailemaan myös kyseistä vankkurilinnaketta piirittäviä intiaanisotureita ja sen urheita puolustajia. Tässä tarinassa pyöritellään useitakin peruskliseitä erittäin maukkaasti. Lännenviihdettä ilman turhia krumeluureja ja kaikki pesät täyteen pelattuna siis. Allekirjoittaneen mielestä Mignacco ja Cossu lyövät tälläkin tarinalla kunnarin, mutta ymmärtää toki niitäkin, joista tämä sotapolku tuntuu jo muutaman kerran kuljetulta. Satavarmaa ja tasavarmaa Tex-toimintaa joka tapauksessa. Tätä julkaisua uskaltaa siis suositella satunnaisemmallekin länneviihteen kuluttajalle.

Maxi-Tex 40: Rautahevonen nyt kunnollisen sarjakuvavalikoiman omaavissa kirjakaupoissa kautta maan! Vähimmällä vaivalla tämän länkkärituplan saa kotiin kannettuna tuosta alta löytyvää linkkiä klikkaamalla!

Avainsanat