Kuoleman haukkoja ja pelastavia enkeleitä

11.09.2020 Tri Tuomio

Syksyn vältteleminen alkaa olla silkka mahdottomuus, joten lienee syytä antaa periksi ja kaivaa tuhdimmat vaatekerrat esiin. Lämpimiä vaatteita kaivataan myös Skotlannin sateisilla ja tuulisilla nummilla, joten napataanpa villapaidoista ja -kerrastoista aasinsilta tällä kertaa hehkuteltavaan sarjakuva-albumiin, joka on Roger Leloupin tuorein Yoko Tsuno -seikkailu Haukkoja ja enkeleitä.

Jos hautausmaat ja enkelipatsaat hirvittävät, niin tämä seikkailu avataan oikein maukkaissa kauhutunnelmissa. Osa albumin sankarittarista kokee syrjäisen skotlantilaisen hautausmaan tunnelmat pienten lasten hautoineen sen verran ahdistavaksi, että asialle tarvitsee tehdä jotakin. Onneksi neitokaisilla on tiedossaan toimiva aikakone, joten pelastusoperaatio menneisyydessä käynnistyy. Aikamatkustamisen paradokseille uhrataan sentään ajatus jos toinenkin, muuten saattaisi herätä epäilys, että Leloup vain etsii tekosyytä päästäkseen mehustelemaan nostalgisilla menopeleillä. Kyseessä kun on kuitenkin operaatio, jonka osapuolet ovat Bugatti…

…Duesenberg…

…Tiger Moth ja höyryjuna…

Luvassa on siis tiukkatunnelmainen kilpajuoksu aikaa vastaan. Kaikki autoklassikot eivät selviä hengissä tästä seikkailusta. Kauhutunnelmia on siis luvassa myös autovanhusten ystäville. Koskapa tämä on tuplaseikkailu, niin Skotlannin nummilta suuntaamme kohti Egyptiä vanhan tutun konevanhuksen siivin.

Horuksen lisäksi taivaan sineä halkoo tässä seikkailussa ärhäkkä Pitts Special, jota sitäkin riivaavat mystiset lennokit.

Kuolema tuntuu olevan Leloupin teemana tällä kertaa, sillä nyt on vuorossa ammoin kuolleen prinsessa Idan muumion palauttaminen Egyptiin. Jokin tai jotkut eivät kuitenkaan halua sarkofagin ja oheistilpehöörin pääsevän määränpäähänsä. Lentokoneiden ihailun taustalla pyörivä dekkarijuoni tihenteleekin jännitystä melkein huomaamatta.

Kuolleiden lisäksi Horuksen lastiruumassa piilottelee kuolemaa kylvävä yllätys. Yoko Tsunon pääsee siis esittelemään myös toimintasankarin elkeitä juonittelukuvioiden purkamisen ohessa.

Loppukaneetiksi toteamme Roger Leloupin pakanneen tähänkin seikkailuun kaikki ne maagiset ainesosat, jotka tekevät Yoko Tsunon seikkailuista Yoko Tsunon seikkailuja. Nostalgisissa tai futuristisissa moottoriajoneuvoissa ja voimakkaissa naishahmoissa ei säästellä, eikä tarinapuolellakaan valita suorimpia mahdollisa linjoja, eli lukijalta vaaditaan tarkkaavaisuutta ja hoksottimia kärryillä pysymisen varmistamiseksi. Älykkötoimintaa retrofuturistiseen makuun tuunattuna tarjolla siis. Haukkoja ja enkeleitä juuri nyt sarjakuvakaupoissa kautta maan!

Avainsanat