Muksu-Luke ja villiäkin vekkulimpi länsi

06.09.2020 Tri Tuomio

Sarjisfestarisunnuntai ja aurinkokin paistaa. Tunnelmaa toisin latistaa se, että festaripulinat joutuu nauttimaan YouTuben välityksellä ja festarijaarittelemaan ei pääse ollenkaan. Jaaritteleminen on siis se nautiskelualueelle sijoittuva osuus sarjakuvafestaamisesta ja pulina lavaohjelmaa. Tärkeä osuus sunnuntaisen festaritunnelman tapahtumista on myös oman festaribudjetin mahdollisimman tehokas sijoittaminen sarjakuvakauppiaiden taskuihin. Se onneksi onnistuu verkossakin, joten ei kun verkkokauppoihin! Tässähän meinaa pääasia jo unohtua, eli sarjakuvien hehkuttaminen. Sunnuntain kunniaksi panostamme hyväntuuliseen leppoisuuteen, ja juuri sitä meille tarjoilee Lucky Luke -albumi Merta päin!

Tällä kertaa vuorossa ovat Lucky Luken uudet seikkailut ja tarinasta ja taiteesta vastaa vanha tuttu Morrisin manttelinperijä Aché, eli Hervé Darmenton. Pääroolissa viilettää tällä kertaa Kid Lucky, eli muksuikäisen Luken seikkailuista on siis kyse. Aikuinen Luke käy tosin kääntymässä kerran jos toisenkin. Aloitammekin albumin tulevan lainvartijan oikeudentajun muodostumiseen liittyvällä seikkailulla.

Aloitus on on kentie yllättävänkin vakava, mutta albumi tarjoaa siis kohellushuumorin keskellä aineksia syvällisempiinkin pohdiskeluihin. Pääpaino on kuitenkin kohelluksella ja komedialla, mutta esimerkiksi cowboyn työhön työhön liittyvää yleissivistymistä saattaa tapahtua melkein kuin varkain.

Lännensankarin malliakin kommentoidaan. Tämä piikki on kokonaisena vielä terävämpi ja lystimpi. Kannattaakin kuikuilla albumista ainakin tämä sivu kokonaisuudessaan.

Muksu-Luken kaveripiiri on tullut jo lukijoille tutuksi, mutta nyt on luvassa isompikin kattaus Achdén tulkintoja rakkaista hahmoista vuosien varrelta.

Loppukaneetiksi voisimme tarjota tietoiskun rommileivosten liiallisen syömisen vaaroista. Tietoiskuja ei tässä albumissa muuten säästellä, joten vinkeää knoppitietoa Villin lännen elämästä ropisee sekä isoille että pienille lukijoille pauttiarallaa yksi tiedonjyvä per sivu. Huippua!

Avainsanat