Korkeajännitystä kesään 3: Sopeutumattomat sankarit

14.08.2020 Tri Tuomio

Korkeajännitykset kuuluvat Tex Willereiden ohella mökkeilyviihteen ikiklassikoihin, joten hehkutellaanpa tällä kertaa Korkeajännityksen vuoden 2020 viides numero. Kesää kuitenkin on vielä jäljellä. Ainakin säätiedotus lupaa hellettä hipovia lukemia, eikä ikkunasta katsottuna ole mitään syytä kyseenalaistaa Ilmatieteenlaitoksen osaamista. Mutta nyt Korkkarin kimppuun!

Käsikirjoittaja Iain McLaughlinin enon sotatarinoiden inspiroima Taistellen halki Euroopan -trilogia saa nyt päätöksensä. Kosto! on rujon realistista sotatarinointia, jossa viikatemies niittää kylmää satoa molemmilla puolilla. Morhain ja Defeo jakavat kuvitusvastuun. Stefan ja tämän taistelutoverit haluavat kostaa Grigorin kuoleman, mutta koston hinta tulee olemaan korkea.

Pudotetun brittipommikoneen miehistön pelastaminen natsien kynsistä toimii tämän seikkailun selkärankana. Pääpahiksena operoi edellisestä numerosta tuttu Kriminaldirektor Hans Keller, joka ei ole vastustajana helpoimmasta päästä edes nyrkkitappelussa. Onneksi vastarintaliikkeen temppusäkistä löytyy luovia ratkaisuja.

Laitetaanpa siis tulille ajankohtaan sopiva tietoisku. Sienikastikkeeseen laitetaan vain varmasti tunnistettuja sieniä, sillä vaikka kaikki sienet ovat syötäviä, niin jotkut niistä voi syödä vain ensimmäisen ja viimeisen kerran.

Seuraavan Korkkari-erikoisen tunnelmista tarjoilee maistiaisen Aavikon kauhu, sillä nyt ollaan vakoojien matkassa Majaffan kuningaskunnassa Lähi-idässä. Vuosi on 1938 ja brittiagentti Ned Finch pääse vihille saksalaisten kavalista suunnitelmista, jotka liittyvät jotenkin öljyyn.

Operaation Omega toimii tässä vaiheessa salassa omiltaankin, sillä poliittista tahtoa natsien varpaille asteluun ei vielä löydy. Ammattisotilaan sijaan Finch saakin aisaparikseen hullun neron nimeltä Ulysses ”Danger” Doyle. Kuinka täysi siviili sukeltaa salaisten sotatoimien keskelle? Melko sutjakasti, tai ainakin viihdyttävästi! Stephen Walsh tarinoi ja Keith Page hoitaa kuvataiteen. Jos Don Rosa piirtäisi Korkkarin, niin jälki saattaisi näyttää tältä. Ainakin allekirjoittaneesta herrojen Rosa ja Page kuvakerronnassa on paljon samaa. Tämä mielipide on kuitenkin täysin epätieteellinen ja vapaasti kyseenalaistettavissa.

Nimitarina Sopeutumattomat sankarit vie meidät Anzioon, jossa natsien häätäminen Italiasta vaatii verta ja uhrauksia. Nuori ja kuumaverinen luutnantti Dave Manning on hieman liiankin innokas uhraamaan alaistensa verta ja henkiä, joten hän saa komennuksen jäähypenkille.

Niinpä hän päätyy samaan sakkiin muiden rintamasodankäyntiin epäkelvoiksi todettujen sotilaiden kanssa. Ja niinhän siinä sitten vähemmän yllättäen käy, että yli- ja alaikäisten sotilaiden, kaaharien ja toimintaa hartaasti välttelevien konttorirottien matka huoltoa vahvistamaan katkeaa, ja koko kopla päätyy vihollisen linjojen taakse hämminkiä aiheuttamaan. Kasvaako luutnantista osaava esimies ja saavatko häntä ja muuta sopeutumattomien revohkaa ylenkatsoneet kenraalit pitkän nenän? Leachin tarina ja CT Rigbyn taide kertovat vastauksen.

Sateenkaaren päästä voi huhujen mukaan löytää kultaa, ja kultaa on luvassa tämän numeron lopussakin. Aarrejahti vie meidät vuoteen 1945 ja Berliinin lähistölle, jossa natsien varastamien taideaarteiden jäljille päätyvät neljän eri maan kapteenit. Tämän tarinan konnia ovat natsien lisäksi natseiksi pukeutuneet neuvo-armeijan sotilaat, vai olisivatko konnia sittenkin ranskalaiset ja britit, jos he surmaisivat samalla puolella olevia vihollisiksi naamioituneita venäläisiä?

Sangen kimurantti jännäri nyt siis sokerina pohjalla tässä Korkeajännityksen numerossa.Tarina on Roger Sandersonin tekoa ja kuvituksesta vastaa Keith Shone. Shonen varjoja säästelemätön tyyli sopii tähän tarinaan kuin porkkana Väiski Vemmelsäären habitukseen, joten luvassa on jännäkarkin lisäksi silmäkarkkia.

Päätyvätkö aarteet oikeille omistajilleen ja pystyvätkö kapteenit välttämään turhaa verenvuodatusta? Se selviää marssimalla Lehtipisteelle syyskuun puoliväliin mennessä. Tilaajat tietävät jo vastauksen.

Avainsanat