Uutta ja vanhaa verioopperaa ja paljon pauketta

29.05.2020 Tri Tuomio

Tex-suuralbumeissa vuorotellaan nykyisin värillisen tuplaseikkailun ja pitkän mustavalkoisen seikkailun välillä. Keväisin on värien aika puhjeta loistoonsa, joten kesäkuu korkataan siis tuplalänkkärillä. Tällä kertaa tarjolla on uutta ja vanhaa Texiä, sillä albumin avaava seikkailu Kulta-aseinen kostaja on vuodelta 2019 ja Nogalesista etelään klassikko vuodelta 1980.

Jos Jason Aaronin käsikirjoittama ja R. M. Guéran kuvittama verinen moderni länkkäri Scalped on tuttu tapaus, niin nyt on herkkua luvassa! Kulta-aseinen kostaja tuo Guéran tunnistettava jäljen Tex Willerin maailmaan. Konservatiisimmilla faneilla saattaakin mennä hetki Guéran tykittelyyn totuttautuessa.

Tarinasta vastaa vanha tuttu Pasquale Ruju ja väripalettiaan kurittaa Giulia Brusco. Kyseessä on kostotarina, jossa Jose ”Golden Guns” Gonzales on Kit Carsonin ja tämän ranger-toverien jäljillä kostaakseen veljiensä kohtalon Meksikon-Yhdysvaltain sodassa.

Spagettiwesterneille tyypillisesti mielipuolisuusruuvia on kiristelty äärimmilleen tämän kostajan kohdalla. Jäljet ovat siis rumia, kun Kit ja Tex seuraavat tämän bandiitin kannoilla. No sehän tarkoittaa vain sitä, että aina sopivan tilaisuuden tullen ruutia palaa.

Ja sitä ruutia todellakin palaa. Patruunat eivät tässä tarinassa lopu ihan heti kesken. Guéra on todellakin oikea mies kuvittamaan tämän seikkailun, sillä hänen kuumeinen tyylinsä sopii tällaiseen verioopperaan kuin nyrkki lukijan silmään.

Rujun ja Guéran rymistelyn jälkeen onkin hyvä hieman rauhoittua. Mutta vain hieman. Pauketta siis riittää seuraavassakin seikkailussa. Ja kun pauke on nyt mainittu, niin pakko mehustella hieman Tex-värialbumien tarjoamaa paukkeen ja hinnan suhdetta. Kaksi värillistä länkkäria hieman yli kympillä – paljon pauketta vähällä rahalla siis!

Palatkaamme itse asiaan, ja se asia on Gianluigi Bonellin ja Giovanni Ticcin klassikko vuodelta 1980, tosin vuonna 2019 restauroidussa ja väritetyssä muodossa. Nogalesista etelään on siis vanha tuttu seikkailu Tex Willerin ja Kronikankin sivuilta, mutta tokihan tämä timantti on päivitetyn ilmiasunsa ansainnut.

Edeltävään tarinaan verrattuna puhuvia päitä on tarjolla paljon enemmän, mutta suoravaiivaisesta kostotarinasta olemmekin siirtyneet mutkikkaaseen juonitteluun. Allekirjoittanut on aina mielissään, kun konnillakin hoksottimet toimivat tavallista tehokkaamin, eikä Texin ja kumppanien tarvitse ainoastaan laukata konnien perässä.

Tässä tarinassa konnat ovat sen verran osaavia, että Tex, Kit Carson ja Tiger Jack päätyvät tavallista pahempaan kiipeliin. Konnat eivät selkeästikään ole hoksanneet, että molemmat Kitit pitää pelata pelistä pois.

Tämä tuplaseikkailu tarjoilee siis kaksi värikästä seikkailua yhden hinnalla, ja sisältää jokaiselle jotain. Jos haluaa modernin toimintalänkkärin ilman turhia krumeluureja, niin saa sellaisen. Jos halua G. L. Bonellia juonikkaimmillaan Ticcin kuvituksella, niin sitäkin on tarjolla. Best of both worlds!

Tex Willer -suuralbumi Kulta-aseinen kostaja/Nogalesista etelään Lehtipisteissä, sarjakuvakauppialla ja verkkokaupassamme 3. kesäkuuta 2020!

Avainsanat