Korkeajännityksen kyydissä taistellen halki Euroopan

08.05.2020 Tri Tuomio

No nyt on kummallista! Aurinko ei nimittäin tällä hetkellä yritä häikäistä sarjakuvaskribentin silmiä edes vähäisissä määrin. Taivas on siis mallia harmaa. Ehkä jopa armeijan harmaa. Tästä saisi helposti rakenneltua huteran aasinsillan tällä kertaa hehkutettavaan sarjakuvajulkaisuun, joka on Korkeajännitys 3/2020, mutta sen sijaan juhlistammekin tällä blogikirjoituksella Saksan antautumista tasan 75 vuotta sitten. Vaikka tuo konflikti on jo monille kaukaistakin historiaa, niin se silti yhä inspiroi osaavia sarjakuvantekijöitä.

Tämä Korkeajännityksen erityispiirre Korkkarien jatkumossa lienee tavanomaista korkeampi realismiprosentti. Tällä kertaa luvassa ei ole eeppisiä sankaritekoja ja elämää suurempia hahmoja, vaan tarjolla on ennemminkin arkista puurtamista ja ankeiden tunnelmien sietokyvyn koettelua. Pokkari korkataan Iain McLaughlinin kirjoittaman kolmiosaisen seikkailun ensimmäisellä osalla. Tarina pohjautuu osin McLaughlinin enon elämään. Se on kertomus tavallisten maalaispoikien taistelusta natseja vastaan. Kuvituksen hoitavat Morhain ja Defeo.

Saksan sotakoneisto otti Tsekkoslovakian jälkeen tähtäimeensä Puolan. Taistellen halki Euroopan Osa 1: Kapinaan! kertoo kuinka puolalaismiehet Stefan ja Grigor aloittavat pitkän matkansa halki Euroopan itäiseltä sotanäyttämöltä länsirintamalle. Aivan ensialkuun he tekevät matkaa romanikaravaanin matkassa, ja jo tässä vaiheessa toveruksille käy hyvinkin selväksi, että sota tuo esiin ihmiskunnan rumimmatkin piirteet. Nuorukaiset eivät vielä pääse sotimaan, mutta jännitystä ja tukalia tilanteita piisaa siitä huolimatta. Jäämme odottamaan jatkoa innolla.

Iain McLaughlin jatkaa realistisen sotakuvauksen parissa seuraavankin seikkailun kirjoittajana. Taide on tällä kertaa Mullerin paletista lähtöisin. Dunkerquen jälkijoukkoa uskaltaa suositella vaikkapa modernin sotaelokuvan mestariteoksen Dunkirkin ystäville. Dunkirkissa katutaistelut jäävät alkua lukuunottamatta täysin paitsioon. Tämä tarina korjaa epäkohdan. Katutasolta nousemme tosin hetkeksi myö kattotasolle.

Brutaali realismi on siis tämänkin tarinan polttovoimana. Kolme epätoivoista brittisotilasta taistelee ja piileskelee tiensä halki natsimoukarin alla raunioituvan Dunkerquen. Kaikki eivät pääse ehjänä kotiin.

Hylkiön hyvitys tarjoaa todellisuuspakoisemman annoksen sotaviihdettä. Tarinasta vastaa Roger Sanderson ja kuvituksesta Gual. Luutnantti Phil Wilson joutuu kokemaan kovia Italian rintamalla. Ylempi upseeri kun peittelee oman rosvoilunsa jälkiä johtamiensa miesten verellä.

Traumaattisista kokemuksista huolimatta sankariluutnanttimme päätyy ammatisotilaaksi erään sheikin palvelukseen. Kamelin selässä taisteleminen osoittautuu haastavaksi, mutta paria kohtalon oikkua myöhemmin hän pääsee kohtaamaan erään tietyn upseerin silmästä silmään.

Ainakin allekirjoittaneen mielestä sokeri löytyy tällä kertaa pohjalta, eli tämän Korkkarin päättävä Amerikkalainen kostaja nousee omaksi suosikiksi tästä kattauksesta. Syytän lentokoneita ja merisotaa. Juonesta vastaa Ferg Handley ja kuvataiteen on tuunaillut Paolo Ongaro. Tämäkin seikkailu kulkee ilahduttavan realistisilla raiteilla.

Kersantti Frank Lewis todistaa omin silmin hyökkäystä Pearl Harboriin. Tämän jälkeen pilotti palaa halusta kostaa japanilaisille ja Zeron pudottaminen uhkaa muodostua lentäjälle pakkomielteeksi.Wildcatin vaihtuminen Avengeriin pakottaa kuumapään tekemään yhteistyötä kahden muun miehistön jäsenen kanssa. Kolmikon yhteispeli ei ole aivan saumatonta ja Zero on paljon Avengeria ketterämpi leija. Realismi ei todellakaan syö tämän tarinan jännityspotentiaalia, vaan lisää sitä. Suosittelemme siis vaikkapa Midwayhin pettyneille.

Tavallista paljon kamalamman kevään kunniaksi puoli vuotta Korkeajännitystä nyt poikkeustilan kunniaksi tarjoushintaan!

Ja jotta Korkeajännitys ei loppuisi ihan heti kesken, niin vinkataanpa samoin tein seuraavasta erikoisnumerostakin. Muiden sotien Korkeajännitys Lehtipisteissä 13. 5. 2020!

Auriko tuli komeasti esiin häiriköimään tämän hehkutuksen viimeistelyä. Vanha taika toimii siis edelleen!