Pakene arkea Nemin seurassa!

20.03.2020 Tri Tuomio

Aurinko paistaa tätä kirjoittaessa lähes pilvettömältä taivaalta, mutta tunnelma on silti sangen matalalla. Influenssakauden riesaksi saimme nyt sen luokan häijyläisen, että koko maailman on sekaisin. Onneksi on sarjakuvia. Ja onneksi meillä on uusi verkkokauppa, jossa on nyt mojovana avajaistarjouksena miinus 20 prosenttia lähes kaikesta ja postikulutkin pistouvaamme. Vähemmän tai enemmän vapaaehtoisia karanteeneja on luultavimmatusti luvassa pitkälle kesään, joten ainakin sarjakuvien hamstraaminen on taholtamme tehty mahdollisimman helpoksi ja edulliseksi.

Otetaanpa kevään sarjakuvasadosta nyt hehkuteltavaksi synkemmän huumorin eikoistuote, eli Nemin parhaita sunnuntaisaroja kokoava Nemi-albumi Arjen pakoilua. Lise Myhre ei vältä vaikeitakaan aiheita, mutta tämän kevään teemaan sopivasti myös monenmoista vinkkiä todellisuuspakoilua tarjoavien lukemistojen, elokuvien ja televisiosarjojen suhteen on tarjolla. Pääsiäinen lähestyy huimaa vauhtia, joten aloittakaamme albumiin tutustuminen tällä juhlapyhähupailulla vuodelta 2004. (Tähän väliin vielä huomiona, että nämä näytteet sisältävät kustakin stripistä noin puolet, joten jokaisesta huumoripläjäyksestä jää nyt osa matkalle. Sori siitä.)

Vuodelta 2004 on myös George R. R. Martinin tuotannon pariin ohjaileva strippi vuodelta. Allekirjoittanut on kahlannut Tulen ja jään laulun lävitse. Suosittelen tätä tiiliskivien sarjaa myös televisiosarjaversion lopetukseen pettyneille. Jos Martin saa ikinä kirjasarjansa valmiiksi, niin voi olla uudenlainen pettymys luvassa. Mutta silti.

Vaikka Nemi varsinainen lukutoukka onkin, niin klassikot tuntuvat aiheuttavan lukuinnon sijaan oluthampaan kolotusta.

Oluthampaan kolotuksesta saammekin oivan aasinsillan Lise Myhren kauniiseen oodiin edesmenneelle kantakapakalleen. Ja Elmin kohtalosta saamme toisen aasinsillan tämän kevään tärkeimpään teemaan. Koronavirus tulee kurittamaan ihan jokaisen meistä taloutta. Moni ravintola ja kulttuuritoimija ei tule tästä vuodesta selviämään. Kanna oma kortesi kekoon, ja asioi suosikkipaikoissasi, jos vain terveys sen sallii. Käväise tyhjässä kahvilassa. Hae lounas mukaan. Osta t-paita. Osta vinyyli. Osta taidetta. Asioi kotikaupunkisi kivijalkaputiikeissa. Suosi lähileipomoa. Sarjakuvia ostamalla tuet runsasta kulltturitoimijoiden aluskasvillisuutta, sillä sarjakuvia tuunailevat tahot (eli muun muassa kääntäjät, graafikot, toimittajat ja kustantajat) ovat yleinen näky kaikenlaisissa kulttuuritapahtumissa. Mainitsinhan jo verkkokauppamme kevätkampanjan? Vinketivink!

Näiden hehkutusten on tarjoitus toimia hilpeinä pakoretkinä arjesta jo ihan itsessään, mutta nyt oli tarvetta tarjoilla hieman raakaa rehellisyyttä. Sitähän ei tunnetusta säästele Nemikään. Tämä sivallus on vuodelta 2007.

Lise Myhrellä on suuri sydän paikallaan, joten ajoittaisesta piikikkyydestään huolimatta Nemikin pysyttelee vankasti hyviksien puolella. Arkea paetaan ajoittain kyyne silmäkulmassa, mutta toivoa menettämättä. Pitäkäähän siis seikkailuhenkeä yllä! Neljän seinän sisältäkin voi karata muihin maailmoihin, esimerkiksi sarjakuvien avustuksella! Ja sarjakuvahahmotkin voivat toimia vanhoina kavereina – Nemi malliesimerkkinä!