Tex Willer 65 vuotta!

26.01.2018 Tri Tuomio

Tex Willer täyttää synnyinmaassaan Italiassa 70 vuotta tämän vuoden syyskuussa ja Suomessakin tulee jo eläkeikä täyteen. Tex on siis viihdyttänyt suomalaisiakin lukijoita jo vuodesta 1953 lähtien. Suomen ja Italian lisäksi Tex on suosittu hahmo muun muassa Brasiliassa, Norjassa, Kreikassa, Kroatiassa, Turkissa ja Israelissa. Käsikirjoittaja Giovanni Luigi Bonellin ja kuvittaja Aurelio Galleppinin luoma lännensankari on siis hyvinkin immuuni ajan hampaille, eikä tunne kulttuurisia rajoja.

Suomessa Tex aloitti sarjakuvataipaleensa liuskalehtinä, jotka ovat nykyisin haluttuja keräilyharvinaisuuksia. Liuskoista siirryttiin pienen julkaisutauon jälleen pokkarikokoon vuonna 1971, ja tässä formaatissa Tex löi lopullisesti läpi myös Suomessa. Nykyisin pokkarimallin Tex Willer ilahduttaa lukijoita 16 kertaa vuodessa. Peruspokkarin rinnalla ilmestyvät säännöllisinä julkaisuina Texin seikkailut julkaisujärjestyksessä, entisöityinä ja väreissä kokoava Kirjasto, klassikkopokkareita näköispainoksina paketoiva Kronikka, sarjakuvamaailman supertähtien Tex-tulkintoja esittelevä suuralbumien sarja ja pitkiä tarinoita peruspokkaria jykevämmissä raameissa tarjoileva Maxi-Tex.

Virkeä eläkeläinen jaksaa siis ahkeroida. Ikuisesti Villin lännen kultakaudella seikkaileva Tex on siinä määrin täydellinen sekoitus oikeuden miestä ja ikuista kapinallista, että lukijasukupolvi toisensa jälkeen ymmärtää hahmon hienouden. Sama tapahtuu myös tekijäpuolella. Tex tovereineen tarjoaa tarinankerronnallisen peruskallion, jonka päälle on hyvä rakentaa ikuisesti tenhoavia tarinoita rohkeudesta, moraalista ja väkivallan oikeutuksesta. Yhdysvallat 1800-luvun puolivälin jälkeen on näillä tarinoille täydellinen tapahtumaympäristö ja osaavien tarinankertojien aarreaitta… Texille piisaa rasisteja, keinottelijoita ja lainsuojattomia kolhittavaksi ja uudisasukkaita suojeltavaksi.

Texin luojan nimeä kantava kustantamo Sergio Bonelli Editore varmistaa, että tekijät pitävät riman korkealla, joten Tex Willer -tuotteeseen tarttuva voi olla varma, että tarina ja taide ovat tikissä. Tex-fanien kesken makuasioista kiistellään toki intohimoisesti, mutta vertailun muihin pitkän linjan sarjakuvasankareihin Tex kestää säännönmukaisesti voittajana selviten. Jos ei muuten, niin viimeistään Kit Carsonin, Tiger Jackin ja poikansa Kitin taustatuella.

Tex Willerin voit tilata täältä.

Tuoreimman Tex-kirjaston voit tilata täältä.

Avainsanat