Asterix – miljoonien suosikki!

03.11.2017 Tri Tuomio

Eurooppalaisten sarjakuvasankarien raskaassa sarjassa on yksi sankari ylitse muiden, ja se on jälleen todistettu uuden albumin myyntiluvuilla. Miljoonan myydyn albumin raja meni rikki noin viikossa.Tuore Asterix Kilpa-ajo halki Italian liikkuu siis vauhdilla!

Kriitikot ovat ottaneet albumin suopeasti vastaan. Jean-Yves Ferrin ja Didier Conradin muodostamalle tekijätiimille tämä on jo kolmas albumi Asterixin puikoissa, joten hahmot ja maailma ovat herroilla jo hyvin hallussa. Asterix ja Obelix puskevat tuttuja latuja tasaisen varmasti suorittaen. Kokeellista nykysarjakuvaa odottavat joutuvat siis jälleen kerran pettymään.

Kilpa-ajo halki Italian ei säästele suosikki-Asterixeista tuttuja aineksia: tarinan moottorina toimii kisailu Roomalaisia vastaan ja vierailijoina käväisee väkeä kautta antiikin maailman. Uusille ja vanhoille stereotypioille ja muoti-ilmiöille naureskellaan lempeän ymmärtävästi ja knoppitiedon ystäville on paljon herkkuja tarjolla.

Kääntäjä Mirka Ulanto on tehnyt hyvää jälkeä. Eritoten nimet on kääntynyt hykerryttävästi, kuten Asterixeissa kuuluukin. Ensimmäinen allekirjoittaneesta tyrskähdyksen irrottanut oli tämä hammaslekuri.

Koskapa kilpa-ajoihin osallistuu väkeä ympäri Eurooppaa ja Afrikkaa, niin nimillä todellakin herkutellaan.

Juonellisesti vai pitäisikö sanoa juonittelullisesti Kilpa-ajo halki Italian on hyvällä tavalla ennalta arvattava. Caesar haluaa varmistaa Rooman voiton Italian suurajoissa, joten luvassa on viekkauksia ja vääryyksiä, joita vastustetaan taikajuoman suomin voimin. Kilpavaunujen sabotointi avaa ovia muun muassa fyysiseen huumorin suhteen.

Asterixin ilmestyessä ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua ja urheilujuhlan henkeä välittävät myös herrat Ferri ja Conrad. Huumoria revitään muun muassa fanien hurmoksellisesta käyttäytymisestä ja sponsorien persoudesta näkyvyyden suhteen.

Vanhoja tuttuja vilahtelee kuvioissa mukavaan tahtiin. Allekirjoittaneen suosikeista esimerkiksi merirosvot käväisevät uppoamassa hieman. Uusien hahmojenkin joukosta löytyy väkeä, joiden toivoo tulevan tulevaisuudessakin vastaan. Otetaan tästä esimerkiksi vaikkapa Idefixiinkin vaikutuksen tekevät Kushin prinsessat, Kivakafer ja Venhafer.

Varmasti viihdyttävää Asterixia siis tarjolla. Juurikin passeli albumi isänpäiväpakettiin tai joululahjaksi! Kovissa kansissa kirjakaupoista! Pehmeissä kansissa kirjakaupoista ja Lehtipisteistä!

Tilaa kovakantisena!

Tilaa pehmeäkantisena!

Avainsanat