Yllätysorgiat ja Rooman valtakunnan tuhoava krapulalääke – aikaisempaa aikuisempi Asterix

29.02.2016 Tri Tuomio

Suosikki-Asterixien listauksissa Asterix ja Caesarin laakeriseppele on usein mukana kärkikahinoissa ja hyvästä syystä. Se on nimittäin helposti yksi rätväkimmistä Asterix-albumeista. Järjestysluvultaan kahdeksastoista Asterix-seikkailu sisältää peruslinjaa aikuisempaa materiaalia, ei sentään K18-kamaa, mutta juopottelua, juhlimista, eeppisiä krapuloita ja väkivaltaa piisaa. Antiikin maailmaa tarkastellaan siis hyvinkin raadollisesti. Orjuus ja brutaalit gladiaattorihuvit tulevat albumin lukijoille tutuiksi.

Asterix18_1

Pieni ja kertova yksityiskohta on Idefixin pieni rooli tässä albumissa. Veijari on mukana vain muutamassa ruudussa. Lapsilukijoita ei siis hemmotella mukavilla eläinhahmoilla. Areenan kissapetoja en laske mukaviksi.

Asterix18_2

Toki albumi on pullollaan myös lapsiin uppoavaa huumoria, kuten hassun värisiksi muuttuvia hahmoja ja pataansa saavia roomalaisia, mutta sokerina pohjalla lienee kuitenkin Asterixin ja Obelixin oikeudenkäynti, jossa Asterix vakuuttaa roomalaiset, että heidän syöttämisensä pedoille on oikeudenmukaisin ratkaisu. Yleistä remellystä tasapainotetaan kutkuttelemalla lukijan aivopoimujakin.

Asterix18_3

Kovat kannet kruunaavat tämän ääneennaurattajan. Se näyttää uljaammalta kirjahyllyssä ja kestää pehmeäkantista kovempaa käyttöä. Lukemattomia lukukertoja kestävän tuotteen kohdalla fyysinenkin kestävyys on verraton ominaisuus.

AsterixKK01

Asterix ja Caesarin laakeriseppele kirjakaupoissa ja sarjakuvakauppiailla 16.3.2016!

Avainsanat