Mustanaamion vuosikerta 1973 hauskuuttaa tosissaan

22.01.2016 Tri Tuomio

MN1973_3

Pahoittelen kömpelöä otsikkoa, mutta en voinut vastustaa kiusausta. Mustanaamio-lehden vuoden 1973 Mustanaamio-tarinoita paketoidaan juuri näyttävän näköispainoksen kansien väliin. Tätä operaatiota ovat haitanneet jatkuvat vakavat naurukohtaukset, sillä Mustanaamio on täynnä tahallista ja tahatona komiikkaa. Vaikka epäuskonvaimentimen asettaisi maksimitehoille, niin silti äkkiväärät tapahtumat vievät mattoa lukijan jalkojen alta nauruhermoa kutittelevalla tavalla. Toiminnan kuvaamisen vanhanaikaisuus on myöskin oma huumorinsa lähde. (Tähän väliin spoilerivaroitus! Pieniä juonikuvioiden paljastumisia saattaa jatkossa tapahtua.)

MN1973_1

Naiset jopa Diana mukaan lukien ovat Mustanaamion maailmassa hyvinkin höpsöjä. Tämän vuosikerran höpsöin daami taitaa olla tämä prinsessa, jonka muistissa vakavienkin asioiden suhteen on paljonkin toivomisen varaa.

MN1973_4

Pari höpsöyspistettä on toki pakoo jakaa toiselle kosijoistakin. Tähän väijytykseen ajaminen osoittaa vakavaa keskittymisen herpaantumista kesken morsiamen ryöstelyn.

MN1973_10

Herpaantuu se keskittyminen tosin joskus itse Mustanaamiollakin. Tässä sankarimme yllättää keski-ikäinen täti-ihminen.

MN1973_11

Merkillepantavaa tässä tapauksessa on Mustanaamion hiippailun tapahtuminen virka-asussa. Trenssitakki, aurinkolasit ja lierihattu olisivat saattaneet olla rouvashenkilöstä vähemmän pelottava look. Aurinkolasit keskellä yötä toisin ovat aina epäilttäviä. Ja kuten niin monesti on todistettu, Walkerin releet OVAT oiva tapa naamioitua!

MN1973_9

Kyllä! Konnien mielestä lierihattu, trenssitakki ja vuoristosusi ovat aivan mahdollista larkuvarjohyppyä harrastavan tahon hyppyvarustusta! Mustanaamion epäonneksi kaikki konnat eivät ole yhtä helposti puijattavissa.

MN1973_2

Onneksi suurin osa konnista kuitenkin on ajoittain helpostikin puijattavissa. Viehättävästä apurista voi olla arvaamatonta apua. Tällä kertaa konnat höpsöilevät pahasti, sillä he takavarikoivat toiselta vangeistaan vain kameran, eivät pistoolia. Mustanaamio saakin siitä ainekset näppärään pommiin.

MN1973_5

Ei välttämättä aivan ilmeisin ratkaisu tämä pommin virittäminen. Aivan kaikki eivät Mustanaamion luovia ratkaisuja ja ajoittain sangen kummallista käyttäytymistä jaksa ymmärtää. Kenraali saattaa tiivistää lukijankin ajoittaisia aatoksia.

MN1973_8

Eivät nämäkään tarinat toki pelkkää jatkuvaa tahattoman ja tahallisen komiikan ilotulitusta ole, vaan tilaa on myös klassiselle jännitysviihteelle. Mustanaamion vuosikerta 1973 tarjoilee siis roiman kattauksen (reilut 400 sivua!) vanhan ajan seikkailuviihdettä, jossa konnat ovat konnia ja Mustanaamio on Mustanaamio.

MN1973_6

Mustanaamio 1973 kirjakaupoissa ja sarjakuvakauppiailla 16.3.2016!

MN1973

Avainsanat