Karvaturrit gladiaattoreina

16.08.2024 Tri Tuomio

Idefix ja Voittamattomat jatkavat sitkeää roomalaisen valloittajan uhmaamista nyt jo neljännen albumin sivuilla. Kyseessä on jälleen kolmen tarinan sikermä nuorimmille lukijoille sopivaa Asterixin seikkailujen sivuilta tuttuun maailmaan sijoittuvaa toimintaviihdettä. Mukana menossa ovat jo tutuksi tulleet karvaturrit, mutta albumin sivuja sulostuttava eläinkatras saa nyt aikaisempaa eksoottisempia sävyjä. Vierailevan tähtenä ärjyy jopa leijona, kun Idefix ja Voittamattomat: Karvaturrit gladiaattoreina antaa eläinsankarien loistaa Parisiumin kaduilla, kujilla ja areenoilla.

ⓒ Hachette Livre

Albumi avataan tarinalla Areenan valtiaat ja hauskalla viittauksella klassikkoseikkailuun Asterix lyö vetoa. Nälkäistä leijonaa kummastelevat Idefix, Trampoline ja Haccapelitix jäävät roomalaisen gladiaattorikouluttajan vangeiksi, ja pian he huomaavat olevansa sirkuskoulussa.

ⓒ Hachette Livre

Roomalaisten sirkuksesta pääsee pois vain juhlittuna sankarina tai leijonan mahassa. Onneksi Idefixillä ja kumppaneilla on ässä hihassa Nocturnixin keitosten muodossa. Näkymättömyysjuoma ei tosin toimi. Tai siis toimii, mutta ei halutulla tavalla. Kuinka se sitten toimii? Se selviää albumin lukemalla!

ⓒ Hachette Livre

Syömäpuuhia on luvassa myös kakkostarinassa Roomalainen sekasoppa, jossa Haccapelitixin isäntäväki joutuu pakon edessä kokkailemaan roomalaista ruokaa, mutta sehän ei gallialaiseen keittiöön keskittyneiltä suju ihan noin vain. Luvassa on siis ranskalaisen ja italialaisen keittiön välinen yhteenotto. Siitä ei tietenkään selvitä ilman garumia ja kauheaa kalabaliikkia.

ⓒ Hachette Livre

Kolmannessa tarinassa Luvassa hiidenkiviä roomalaiset iskevät galliailaiseen kulttuuriperimään. Projektina on siis alistaa hiidenkivet roomalaiselle estetiikalle, mutta Idefix ja kumppanit päättävät iskeä kapuloita roomalaistamisen rattaisiin.

ⓒ Hachette Livre

Mutta koska Nocturnixin liemet ovat mukana Labienuksen rattaita kapuloimassa, niin kapula ei välttämättä ole kauan kapula, eikä ratas pysy rattaana. Meno ja meininki yltyy sangen lennokkaaksi, jopa päätähuimaavaksi.

ⓒ Hachette Livre

Nämä seikkailut on kääntänyt uusimpien Asterix-albumien sivuilta tuttu Mirka Ulanto, joka hemmottelee kaikkia sarjakuvien kääntämisestä kiinnostuneita oman Sanahirviö-bloginsa sivuilla, joilta löytyy kommentaari myös tämän tarinakatraan työstämisestä.

Idefix ja Voittamattomat: Karvaturrit gladiaattoreina löytyy nyt sarjakuvakaupoista ja Lehtipisteistä kautta maan. Pienimmällä vaivalla albumin saa sarjakuva- tai lastenkirjahyllyynsä tuosta alta löytyvää linkkiä klikkaamalla.