Pielisen paluu otsikkokuva

Niilo Pielinen: Pielisen paluu

11.09.2024 Rmaki

Kauan kaivattu toimituksen tuholainen on täällä taas. Riemastuttavan hauska Niilo Pielinen: Pielisen paluu on ilmestynyt!

No mutta…?!

Niilo Pielinen on yksi sarjakuvahistorian suurimpia tähtiä, ja hahmon loi alun perin mestarillinen André Franquin. Niilo ilmaantui vuonna 1957 Spirou-lehden sivujen laidalle, josta hahmo pikkuhiljaa hivuttautui vierailemaan Pikon ja Fantasion tarinoihin sekä omiin sarjoihinsa, jotka aluksi olivat puolen sivun mittaisia, myöhemmin täyden sivun vitsipätkiä. Niilo Pielisen sarjat kuvasivat elämää Spiroun toimituksessa, jossa laiska mutta hyväsydäminen ja omalla tavallaan nerokas Niilo ajaa tempauksillaan kollegansa, eritoten esimiehensä Kursion, hulluuden partaalle.

Pielisen paluu kuva 1

Suomessa Niilon edesottamuksiin tutustuttiin ensimmäistä kertaa 70-luvulla Ruutu-lehden sivuilla, ja hahmon toilailut jatkuivat sittemmin myös Non Stopissa. Semic julkaisi lähes kaikki Franquinin Niilo-tarinat albumimuodossa vuosina 1987-1997, ja Egmont kokosi Niilot seitsemän kirjan hienoksi boksiksi vuonna 2007. Franquin piirsi viimeiset Niilo-sarjat vuonna 1996, joten pitkään vaikutti siltä, että Niilon taru olisi päättynyt.

Pielisen paluu kuva 2

Turrrrrvelo!

Mutta hyvää antisankaria (?) ei niin vain kuopatakaan! Vuonna 2016 kanadalainen sarjakuvataiteilija Delaf (alias Marc Delafontaine) piirsi Niilon 60-vuotisjuhlan kunniaksi hahmoa esittelevän kansikuvan sekä yhden sivun mittaisen stripin. Delafin työ sai niin positiivisen vastaanoton, että häntä pyydettiin tekemään kokonainen albumi uusia Niilo-tarinoita. Ranskankielinen albumi ilmestyi loppuvuodesta 2023, ja nyt tämä teos julkaistaan suomeksi. Kuten sarjan aiemmatkin albumit, Niilo Pielinen: Pielisen paluu koostuu sivunmittaisista hupipaloista, joista kuitenkin muodostuu myös eheä kokonaisuus.

Pielisen paluu kuva 3

Delaf tavoittaa Franquinin hengen ja kynänjäljen suorastaan hämmästyttävän hyvin, matkimatta kuitenkaan suoraan sarjan luojan töitä. Viisaasti hän ei ole lähtenyt siirtämään Niiloa nykypäivään, vaan sankari operoi edelleen hieman myyttisessäkin 70-luvun maailmassa. Mukana ovat kaikki sarjan oleelliset elementit älyvapaista keksinnöistä raivokkaisiin lemmikkeihin ja mitä mielikuvituksellisempiin työnvälttely-yrityksiin. Myös tutut sivuhahmot kuten Kursio, johtaja Pappenskiöld, Karstu, Fantasio ja konstaapeli Kärsäoja ovat oleellisissa rooleissa, ja onpa Delaf luonut sarjaan myös uuden hahmon – onnettoman sarjakuvataiteilijan, joka haaveilee seuraavansa Franquinin jalanjäljissä… mahtaako kyseessä olla Delafin omakuva?

Pielisen paluu kuva 4

Niilo Pielinen: Pielisen paluu on silkkaa mannaa kaikille hahmoa kaipailleille lukijoille – ja jos Niilo ei ole tuttu, kannattaa albumin pariin sukeltaa sumeilematta, luvassa on nauruhermoja kutkuttelevaa, mestarillista sarjakuvaa. Niilo Pielinen: Pielisen paluu on 48-sivuinen, pehmytkantinen värialbumi, ja se on myynnissä kaikissa hyvin varustetuissa sarjakuva- ja kirjakaupoissa sekä Story House Egmontin verkkokaupassa.

Pielisen paluu loppukuva