Mestaripiirtäjä Wallace Wood

03.08.2023 Rmaki

Nerokkaan Wallace Woodin parhaat kauhu-, tieteis-, sota- ja rikostarinat on nyt koottu hienoksi kirjaksi!

Wallace Wood (1927-1981) oli suomensukuinen sarjakuvapiirtäjä, joka oli mukana amerikkalaisen sarjakuvahistorian avainkäänteissä. Woodin piirrosjälki oli tarkkaa, dramaattista ja upeaa, ja hänet palkittiin töistään useaan otteeseen. Story House Egmont yhteistyössä Kvaak-kirjan kanssa julkaisi joukkorahoitusprojektina uljaan kokoelman Woodin klassisia tarinoita, ja nyt kirjaa saa myös kirja- ja sarjakuvakaupoista.

Verta ja väristyksiä kuva 1

Minnesotassa syntynyt, äitinsä puolelta suomensukuinen Wood innostui sarjakuvista jo nuorena, ja varsinkin Hal Fosterin 1937 käynnistynyt Prince Valiant (Prinssi Rohkea) teki häneen suuren vaikutuksen. Palveltuaan laskuvarjojääkärinä toisessa maailmansodassa hän muutti New Yorkiin ja päätyi muutaman vuoden jälkeen töihin legendaariseen EC-kustantamoon, joka oli juuri mullistamassa Amerikan sarjakuvamarkkinoita omintakeisilla julkaisuillaan.

Verta ja väristyksiä kuva 3

EC muistetaan etupäässä laadukkaista kauhusarjoistaan, mutta niiden ohella Max Gainesin luotsaama yhtiö julkaisi upeita science fiction -sarjakuvia, sota- ja rikossarjoja… ja lanseerasi huumorilehtien kuninkaan, MADin! Yhtiö pestasi talliinsa aikansa parhaita kuvittajia, muun muassa John Severin, Frank Frazetta, Al Williamson, Jack Davis sekä Reed Crandall piirsivät EC:n lehtiä. Woodin huolellinen piirrostyyli sopi varsinkin tieteissarjoihin, mutta hän kuvitti myös monet EC:n klassisimmat rikostarinat sekä hulvattomimmat MAD-parodiat.

Verta ja väristyksiä kuva 5

EC:n julkaisemat sarjakuvalehdet joutuivat sensuurin hampaisiin 50-luvun puolivälissä, ja Wood joutui etsimään uusia töitä. Onneksi MAD sentään jatkoi voittokulkuaan. Woodin 60-luvulla laatimat ”Mars Attacks” -purukumikuvat olivat valtaisa hitti, samoin hänen vatsalääke Alka-selzerille suunnittelemansa mainos. Kun Wood ryhtyi vuonna 1964 kuvittamaan Marvelin Daredeviliä, hän nakkasi hahmon kirkkaat trikoot romukoppaan ja korvasi ne kokopunaisella paholaismaisella asulla, jossa hahmo edelleen seikkailee. Wood oli myös oleellinen vaikuttaja Yhdysvaltain pienlehtiskenessä – hän käynnisti vuonna 1966 oman lehden nimeltä witzend, joka toimi esikuvana muille vaihtoehtosarjakuville.

Verta ja väristyksiä kuva 4

Wood palkittiin elinaikanaan kolmeen kertaan National Cartoonist Society Awardilla. Palkinnonjakotilaisuuksissa hän tutustui Kari Suomalaiseen, jonka vieraana hän sittemmin kävi Suomessakin tutustumassa esi-isiensä maahan. Woodin merkitystä sarjakuvan kehitykselle ei voi kyllin korostaa – sen lisäksi, että hän oli luomassa uraauurtavia sarjoja, hän myös koulutti monia lahjakkaita piirtäjiä. Woodin laatima ”22 ruutua, jotka toimivat aina” on edelleen monen taiteilijan käyttämä ohjenuora.

Verta ja väristyksiä kuva 22 ruutua

Woodin sarjakuvia on julkaistu suomeksi mm. Madissa ja Shokissa, mutta Verta ja väristyksiä on ensimmäinen varsinainen suomenkielinen Wood-kokoelma. Hieno kirja sisältää kattavan annoksen Woodin EC:lle vuosina 1950-1953 kuvittamia kauhu-, tieteis-, sota- ja rikostarinoita. Kertomuksia ovat kirjoittaneet Al Feldstein, William Gaines sekä Harvey Kurtzman.

Verta ja väristyksiä on 160-sivuinen, mustavalkoinen, kovakantinen sarjakuvakirja, ja sen voit ostaa kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta.

Avainsanat