Muistoja Romitasta

16.06.2023 Rmaki

Legendaarinen John Romita Sr. siirtyi ajasta iäisyyteen 12.6. 2023. Romita oli kuollessaan 93-vuotias. Hän teki pitkän uran sarjakuvien parissa, mutta parhaiten hänet varmasti muistetaan Hämähäkkimiehen kuvittajana.


Uransa alussa Romita piirsi romanttisia tarinoita DC Comicsille, ja hänen taitonsa naiskauneuden kuvaajana oli eduksi myös Marvelin sarjoissa. Romitan ensimmäinen varsinainen supersankarisarjakuva oli Daredevil – hän piirsi sarjaa Wally Woodin jälkeen kahdeksan numeron verran, ja oli juuri pääsemässä vauhtiin, kun Steve Ditko päätti jättää Marvelin. Stan Lee pyysi tällöin Romitaa piirtämään talon suosituinta sankaria, Hämähäkkimiestä. Aluksi Romita vastusteli, mutta suostui sitten loikkaamaan seittisiepon maailmaan — ja hyvin nopeasti hänen taiteestaan tuli nimenomaan se tyyli, joka Hämähäkkimieheen yhä liitetään.


Romita toi sarjaan kuvankauniin Mary Janen ja pääsi piirtämään monia Hämähäkkimiehen mullistavia tarinakaaria — muun muassa tarinan, jossa Vihreän Menninkäisen henkilöllisyys paljastetaan. Ajan puutteen vuoksi Romita ryhtyi vuonna 1969 lähinnä tussaamaan muiden hahmottelemia seikkailuja, mutta hän piirsi yhtä tarinoiden kannet — samoin kuin monien muidenkin Marvel-lehtien kannet. Vuonna 1972 hänet nimitettiin firman art directoriksi — sen lisäksi, että Stan Lee oli jo tapansa mukaan antanut luottopiirtäjälleen lempinimen “Jazzy John Romita”.

Suomessa Romitan Hämähäkkimies-tarinoita julkaistiin jo 60-luvun klassisissa Ihmesarjoissa. Itse muistaisin nähneeni Romitan kynänjälkeä kuitenkin ensi kerran 70-luvun Frankenstein & Ihmissusi -lehtien kansissa, joita hän oli laatinut yhdessä Gil Kanen kanssa. Pikapuoliin sain hämmästellä miehen upeaa jälkeä myös sarjakuvien sisäsivuilla — kaverini kattoremontin yhteydessä vanhan katon välistä löytyi yksi vanha Romitan kuvittama Ihmesarja, ja perheen lomamatkalla haaviini päätyi useampikin italialainen L’Uomo Ragno, joissa julkaistiin Romitan tussaamia Hämis-klassikoita. Kun Hämähäkkimies-lehti lanseerattiin Suomessa vuonna 1980, toisen numeron näyttävä kuva viemärissä tuskailevasta sankarista teki lähtemättömän vaikutuksen moniin faneihin.


Toimittaessani suomalaisia Marvel-julkaisuja pääsin valitsemaan ohjelmaan useampiakin Romitan piirtämiä klassikoita — suurimpia ylpeydenaiheitani on yhä komea Sanomalehtisarjat-järkäle, joka sisältää Stan Leen ja John Romitan yhdessä laatimat klassiset Hämis-sanomalehtistripit. Romitan poika John Romita Jr. jatkaa edelleen isänsä työtä Hämähäkkimiehen kuvittajana, ja vanhempi Romita piirsi vielä viime päivinäänkin kuvia Marvelin lehtiin. Hämähäkkimiehen numerossa 12/2022 julkaistiin hänen kuvittamansa tunteikas tarina Peter Parkerin ensirakkaudesta, Gwen Stacysta.


Lukemistani Facebook-muisteloista päätellen Romita vanhempi oli äärimmäisen pidetty ja mukava mies. Monet Marvelin entiset työntekijät ovat julkaisseet sivuillaan upeita muotokuvia, jotka Romita oli heistä aikanaan piirtänyt ja maalannut. Omasta puolestani voin sanoa: kIitos, John Romita Sr., kaikista upeista sarjakuvahetkistä, joita olet maailmaan luonut! Ja erityiskiitos Hämähäkkimiehen 2/1980 kansikuvasta!

Avainsanat