Apinointia Ankkalinnassa

14.06.2023 Rmaki

Kolmas albumillinen Carl Barksin klassisia Aku Ankka -tarinoita on ilmestynyt!

Monet pitävät amerikkalaista Carl Barksia kaikkien aikojen parhaana sarjakuvatekijänä, eikä se ole mikään ihme. Barks opetteli humorististen kommellusten kuvauksen tehdessään animaatioita 30-luvun lopulla, ja hän sovelsi tätä jaloa taitoa myöhemmin tekemiinsä sarjakuviin — etupäässä tietenkin Aku Ankan ja kumppaneiden edesottamuksista kertoviin tarinoihin. Sen lisäksi, että Barksin käsikirjoitukset ovat ylivoimaisen hauskoja, hänen kuvituksensa on aivan omaa luokkaansa — ruudut ja kuvakerronta ovat selkeitä (mutta silti täynnä hienoja ja tunnelmallisia yksityiskohtia) ja hahmot ilmeikkäitä sekä vauhdikkaita!

Uusin Carl Barksin Aku Ankka -albumi sisältää kolme kertomusta vuosilta 1943 ja 1944. Pitkä tarina “Liian monta lemmikkiä” alkaa, kun Aku on saanut perinpohjin tarpeekseen veljenpoikien alati kasvavasta lemmikkikatraasta. Niinpä hän kieltää Tupua, Hupua ja Lupua kantamasta taloon enää ainuttakaan luontokappaletta. Vaan koskapa ankanpojat olisivat setäänsä totelleet? Ja pikapuoliin taloon ilmaantuu pikkuinen Jingo — hellyttävä apina, joka ainakin aluksi onnistuu voittamaan kiivaan Akunkin puolelleen…


Toisessa tarinassa “Vispilänkauppaa” pojat ovat innostuneet myymään vispilöitä talouksiin siinä toivossa, että saavat aherruksestaan palkkioksi hienot vetokärryt. Mutta kulkukauppiaan työ on haastavampaa kuin pikku ankat osasivat odottaa, eikä vispilöille tunnu löytyvän ostajia. Alati kerskailuun taipuvainen Aku-setä lupautuu auttamaan — ja kas kummaa, kerrankin hänen itsekehunsa tuntuu olevan paikallaan, sillä Aku ei kaihda mitään kepulikonsteja saadakseen kaupan käymään. Mutta eipä aikaakaan, kun vastaan osuu niin hankala asiakas, etteivät Akun niksitkään tunnu enää tehoavan.

Albumin huipentaa vauhdikas “Mäkikotka”, jossa Aku ja pojat lähtevät kokeilemaan kykyjään suksimäkeen. Ankanpojat ovat innoissaan päästessään opettelemaan mäkihyppyä, kun taas Aku totta kai on sitä mieltä, että hän hallitsee lajin suvereenisti. Vaan miten mahtaa olla, vastaavatko Akun kyvyt hänen suuria sanojaan? Jokainen ankkasarjakuvia vähänkin enemmän lukenut osannee vastata tähän kysymykseen.

Carl Barksin Aku Ankka 3 on 48-sivuinen värikäs albumi täynnä kaikkien aikojen parhaita ankkasarjakuvia — ja sen voit ostaa lehtipisteistä, hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta!

Avainsanat