Ankat kohtaavat muumion kirouksen

19.04.2023 Rmaki

Carl Barks on kaikkien aikojen rakastetuin ja arvostetuin Ankka-taiteilija, sarjakuvan todellinen jättiläinen. Nyt hänen Aku Ankka -tarinansa julkaistaan suomeksi uljaana albumisarjana.


Story House Egmontin komean Barks-albumisarjan toisessa osassa julkaistaan Barksin ihkaensimmäinen pitkä Ankka-seikkailu, “Muumion sormus”. Alun perin vuonna 1943 ilmestyneessä tarinassa Aku ja veljenpojat sotkeutuvat Egyptin mysteereihin ja päätyvät hurjalle matkalle muumioiden, mysteerien ja pyramidien maahan.

Seikkailu saa alkunsa, kun ankat päättävät piipahtaa museossa tutkailemassa Egyptin aarteita esittelevää näyttelyä. Matkalla musoon Aku saa nuhruiselta kulkijalta salaperäisen sormuksen, joka tuntuu kiinnostavan kovasti ulkopuolisia, muun muassa hieman Mustaa Pekkaa muistuttavaa kovanaamaa. Näyttely osoittautuu kiehtovaksi, mutta harmillisesti Tupun lakki katoaa museokierroksella — ja hieman sen jälkeen katoaa Tupu itse!

Aku, Lupu ja Hupu epäilevät egyptiläisten emissaarien siepanneen Tupun, joten he pestautuvat näiden laivalle kansipojiksi, ja hurja matka kohti Egyptiä alkaa! Vaikka “Muumion sormus” ei olekaan yhtä tunnettu kuin Barksin myöhemmin laatimat pitkät tarinat, sen yllättävät käänteet, vauhdikkaat tapahtumat ja hersyvä huumori tekevät siitä jo kiistattoman klassikon.

Albumin toinen tarina “Huono häviäjä” kertoo, miten käy, kun Aku voimiensa tunnossa päättää osallistua markkinoilla järjestettäviin ratsastuskilpailuihin. Myös veljenpojat innostuvat kisoista, joten totta kai ennen varsinaista kilpaa ankkojen on kepposteltava ja kampitettava toinen toisiaan, ja sama meno jatkuu myös varsinaisissa kisoissa.

Kolmannessa kertomuksessa “Naapurukset” Barks esitteli lukijoille ensi kertaa Akun äksyn naapurin, Teppo Tulpun. Aku ja Teppo toki olivat jo tässä vaiheessa vanhoja riitapukareita keskenään, ja niinpä sarja alkaakin, kun he päättävät solmia rauhan. Kuten arvata saattaa, rauha ei vallitse kovin pitkään…

Carl Barksin Aku Ankka 2 on 52-sivuinen pehmytkantinen albumi, ja se on myynnissä kaikissa hyvin varustetuissa lehtipisteissä, kirja- ja sarjakuvakaupoissa sekä Story House Egmontin verkkokaupassa.

Avainsanat