Stan Lee 100 vuotta!

28.12.2022 Rmaki

Marvel-universumin perustajan eli Stan “The Man” Leen syntymästä on tänään kulunut muhkeat sata vuotta. Yhdessä Jack Kirbyn, Larry Lieberin, Steve Ditkon sekä lukuisten lahjakkaiden kuvittajien kanssa Lee loi fantastisen, värikkään sarjakuvakaikkeuden, jonka ainutlaatuiset sankarit viihdyttävät tänäkin päivänä miljoonia ihmisiä ympäri maailman sarjakuvina, kirjoina, leluina, elokuvina ja tv-sarjoina.


Stan Lee ei missään vaiheessa ehtinyt vierailla Suomessa, mutta läheltä se piti! Vuonna 1985 hänet oli kutsuttu Helsingin Sarjakuvafestivaaleille, joiden teemana olivat silloin supersankarit. Leen matka Yhdysvalloista Eurooppaan henkivartijoineen kaikkineen olisi koitunut kuitenkin liian hintavaksi festareiden budjetille, joten hänen tilallaan lavalle saapuikin Moebius. Ystävällisenä miehenä Lee lähetti suomalaisille sarjakuvafaneille videonauhan, joka oli tarkoitus esittää festareilla — mutta voi, se oli tietenkin nauhoitettu betasysteemillä, jota Vanhan ylioppilastalon (jossa festarit siihen maailman aikaan järjestettiin) eivät toistaneet.

Stan Lee siirtyi ajasta iäisyyteen vuonna 2018, mutta hänen lanseeraamansa tarinat ja kaikkeudet kiehtovat aina vain uusia sukupolvia ja lukijoita. Story House Egmont haluaa juhlistaa Stan Leetä hänen mittaamattomasta panoksestaan sarjakuvan eteen. Ilman hänen positiivista asennettaan ja lujaa uskoaan sarjakuvan voimaan emme ehkä saisi tänä päivänä nauttia Hämähäkkimiehen, Ihmenelosten, Kostajien ja muiden mahtavien sankareiden seikkailuista. Kiitos, Stan!

Avainsanat