Mescaleros!

02.12.2022 Tri Tuomio

Edellisestä Tex Willer Kirjaston hehkutuksesta alkaa olla aikaa. Kurkistimme osan 62 kansien väliin viime helmikuussa. Silloin Texiä uhkasi raskas tuomio. Opuksessa numero 66 jahdataan pirullisen ovelaa mescalero-koplaa ja pistetään kuriin suurtilallisen väärään seuraan lipsahtanutta jälkikasvua. Kurkistetaanpa nyt tämän tuoreimman Kirjaston kansien väliin.

Lännenjännäriä tuskin voi aloittaa klassisemmasta tilanteesta kuin mystisten karjavarkauksien ratkomisesta. Tex ja Kit joutuvat nuohoamaan avaraa preeriaa hetken jos toisenkin ennen kuin palapelin palat alkavat loksahdella kohdilleen. Lukijoita viihdytetään sekä perinteisellä jupinahuumorilla…

…että turhaan uhoavilla konnilla.

Jos Muukalainen Laramiesta (Anthony Mann, 1955) kuuluu western-suosikkiesi kärkikaartiin, niin tämä tämän kokoelman avaava tarina kolisee varmemmin kuin haarniskoitu ritari peltiämpärissä. Karjavarasjahdin mausteena on mukava annos sukudraamaa, kun vauraan ja vaikutusvaltaisen karjatilallisen poika kipuilee oman tulevaisuutensa ja uhkapeliharrastuksensa kanssa. Pian kipua aiheuttavat myös Texin nyrkit.  

Lopullinen välienselvittely käydään tällä kertaa pokeripöydässä jännityksen yhtään kärsimättä. Vanhana korttihuijarina Tex on kieroimmallekin ammattipelurille yllättävän kova pala purtavaksi. (Jos Texin menneisyys korttihaina kiinnostaa, niin kannattaa tutustua Nuoren Tex Willerin seikkailuihin.)

Jos kokoelma avattiin klassisissa tunnelmissa, niin kakkostarina ei jää milliäkään jälkeen tässä kisassa. Intiaanien hyökkäys postivanujen kimppuun on klassisistakin klassisempaa lännenkuvastoa.

Yksinkertaista aloitusta seuraa kuitenkin tavanomaista huomattavasti kimurantimpi seikkailu, sillä maestro Bonelli on kehittänyt tähän tarinaan siinä määrin ovelan pahiksen, että jahti jatkuu pitkälle seuraavan kokoelman puolelle. Sanottakoon, että Lucero on konnahahmona alkuun hämmentävänkin ylivertainen. Mies, joka todellakin osaa naamioitua ja siivota jälkensä. Ruumiita tuleekin tasaiseen tahtiin, sillä Luceron kasvojen on pysyttävä salassa kaikilta paitsi apassitovereilta.

Parasta olla avaamatta Bonellin kietomaa vyyhtiä tämän enempää. Spoilaaminen on kuitenkin melkeinpä rikollista toimintaa. Edellisen kertomuksen liiankin itsevarmojen kätyrien jälkeen varovaiset vihulaiset ovat mukavaa vaihtelua. Tässä tarinassa muuten pelataan suurin panoksin hieman toisessa mielessä kuin edeltävässä jännitysnäytelmässä. Poliittista kommentaaria on myös tarjolla.

Tex Willer Kirjasto 66 löytyy juuri nyt sarjakuvakaupoista kautta maan. Ja tietenkin myös verkkokaupastamme. Linkki sinne heti tuossa alapuolella

Koska sekä joulu että tammikuun loppu lähestyvät huimaa vauhtia, niin vinkkaamme nyt ajankohdan kunniaksi myös Tex Willer -erikoisjulkaisut sisältävää pakettia, eli neljä Kronikkaa, kaksi Maxia ja Värialbumia ja yksi Suuralbumi kotiin kannettuina ja pakettidiilinä. Spesiaalipakettitilaus pitää tänäkin vuonna tehdä tammikuun loppuun mennessä.

Jo ilmestyneet Maxit, Suuralbumit ja Värialbumit ovat nekin mainioita joululahjaidoita lännenviihteen ystäville. Paljon pauketta kohtuullisen pienellä sijoituksella. Joulukuusen alle ne ehtivät kunhan tilaus tehdään 18. joulukuuta mennessä. Sen jälkeen menee jännäksi.