Musta Ritari

01.07.2022 Tri Tuomio

Helteellä on mukava lukea sarjakuvia. Sarjakuvista kirjoittaminenkaan ei ole raskainta mahdollista raadantaa kun lämpömittari sanoo 30, mutta tämä sarjakuvahehkutus naputellaan silti hiki otsalta valuen ja jääkaappikylmää vesimelonia natustellen. Allekirjoittaneen ensikosketus vesimeloniin tapahtui muuten Aku Ankan välityksellä 70-luvulla, jolloin kyseinen mystinen herkku ei ollut vielä rantautunut lähikauppojen hyllyille. Ankkaväelle tuntui meloni maistuvan enemmän kuin hyvin, mutta omalla kohdalla tämän kuuman sään herkun koostumuksen ja maun suhteen oli pakko turvautua mielikuvituksen voimaan. Eräissä Imatranajoissa tuleva sarjakuvatoimittaja sitten vihdoinkin pääsi iskemään hammaskalustonsa arbuusiin – suosikkieväiden joukkoon heti ja heittämällä! Päätämme henkilökohtaiset herkuttelumuistelot kuitenkin tähän, sillä ne eivät ole hedelmällisintä mahdollista sarjakuvista kohkaamista. Siirtykäämme siis itse hehkuteltavaan, joka tällä kertaa on Musta Ritari ja muita Don Rosan parhaita!

© Disney

Seitsemän tarinan kattaus käynnistellään Don Rosan itse luomien konnien aatelisimmalla ilmestyksellä, Le Chevalier Noirilla aka Arpin Lusènella, eli Mustalla Ritarilla. Hahmo on tribuutti eritoten Arsène Lupinille, mutta mukana on myös runsas tujaus Fantomasia ja tarkastaja Clouseauta. Tietäjät tietää. Itsevarma supervaras saa Roopesta arvoisensa vastustajan tai päinvastoin. Don Rosan hullulle luovuudelle ja insonöörin oveluudelle hahmo tarjoaa oivan leikkikentän – eli mitäpä jos mestarivaras saisi käsiinsä haarniskan, timanttipölyä ja Pelle Pelottoman yleisliuotinta. Kertalaakista ainekset kunnon kaaokseen kasassa. Musta Ritari (The Black Knight, 1998) avaa tämän kokoelman sekä mannermaisella tyylillä että ankkalinnalaisella hulinalla.

© Disney

Kaikkein mieluisin lahja (A Little Something Special, 1997) juhlistaa Roope Ankan 50-vuotisjuhlaa. Itse tarinassa tosin juhlitaan Roopen Ankkalinnaan saapumisen 50-vuotisjuhlaa. Juhlahumun taustalla juonittelevat kuitenkin Roopen arkkiviholliset, jotka käyttävät juhlatilaisuutta hyväkseen saadakseen Roopen erkanemaan omaisuudestaan. Milla Magian ystäville tarjolla on magiaa mahan täydeltä, eivätkä Karhukoplalle sydämensä menettäneet jää paitsi juhlatunnelmista. Harva lapsille soveltuva tarina sisältää sekä body horroria että yllättävää alastomuutta. Tämä on sellainen tarina. Lopetus on suloinen kuin mikä.

© Disney

Suloisista suukoista siirrymme Kaksisilmäisten avaruusolioiden hyökkäykseen (Attack of the Hideous Space Varmints, 1997), joka on Rosan tuotannossa harvinainen scifi-tarina. Herran mielestä ankat ja tieteisviihde eivät yksinkertaisesti ole toimiva yhdistelmä. Komean avaruusseikkailun Rosa saa aversiostaan huolimatta aikaiseksi, sillä kulttuurien kohtaamisesta kumpuavan kosmisen kohelluksen lisäksi tähän avaruushirviörymistelyyn on ladattu myös aitoa tunteen paloa ja melankoliaa. Roopen seikkailijan sydän kun on ottanut matkan varrella osuman jos toisenkin.

© Disney

Eldoradon viimeinen valtias (The Last Lord of Eldorado, 1997) on herkkupala niille, jotka suosivat Rosan Indiana Jones -henkisiä arkeologisia aarrejahteja. Huolella tutkitut ympäristöt ja historialliset taustat maadoittavat villeintäkin viiletystä. Aku joutuu tässä seikkailussa todella koville. Melkein tekisi mieli tehdä jonkinlainen akunsuojeluilmoitus. Mutta ehkä rikos on jo vanhentunut, eivätkä fiktiiviset hahmot kärsi oikeasti.

© Disney

Kolmoistikliäisen merkki (The Sign of the Triple Distelfink, 1998) on ihanaa fanipalvelua niille, jotka haluavat nähdä Hannu Hanhen kerrankin kärsivän. Toki hahmon itsensä kannalta on hieman harmillista, että 50-vuotisjuhlatarinassa satumainen onni ei olekaan myötä, ja syntymäpäiväjuhlien pakoilusta muodostuu onnettaren ikisuosikille varsinainen kiirastuli. Ikuinen epäonnensoturi Aku on tilanteesta mielissään, mutta tuittupää ei malta vain nauttia tilanteesta, vaan sählää itsensä muun muassa salaman alle. No ainakin toisen ainaisen tappelupukarin kannalta tällä tarinalla on onnellinen loppu.

© Disney

Musta Ritari ja muita Don Rosan parhaita on näppärä kokoelmallinen ykkösluokan Rosaa. Jos sarjakuvakirjan ottaa esimerkiksi matkalle mukaan, niin täytetarinat ovat vain turhaa painolastia ja vain paras a-luokka palkitsee kantamisen vaivan. Lämmin suositus kaikille ankoilla ladatun humoristisen seikkailuviihteen ystäville siis. Tämänkin kirjan löydät näppärästi verkkokaupastamme. Ja linkin sinne näppärästi tuosta alapuolelta.