Peter Parker täyttää 300!

23.03.2022 Rmaki

Ei nyt sentään, Hämähäkkimies ei suinkaan ole vielä 300-vuotias — mutta sankarin toinen jatkuva lehti, PETER PARKER THE SPECTACULAR SPIDER-MAN, on saavuttanut kunniakkaan 300 numeron rajapyykin, ja kyseinen historiallinen tarina julkaistaan suomalaisen Hämähäkkimiehen numerossa 3/2022, joka on myynnissä juuri nyt!

Alex Rossin upea kansimaalaus juhlanumeroa varten

Hämiksen alkuperäinen lehti The Amazing Spider-Man käynnistyi Amerikassa vuonna 1963, ja vuosien mittaan seittisankarin suosio kasvoi siinä määrin, että Marvel ryhtyi vakavissaan pohtimaan hahmolle rinnakkaisjulkaisua. Toinen, kerran kuussa ilmestyvä Hämis-sarjis PETER PARKER THE SPECTACULAR SPIDER-MAN (eli PPTSSM) lanseerattiin vuonna 1976, ja vaikka tämä lehti (kuten niin monet muutkin amerikkalaiset sarjakuvalehdet) on vuosien mittaan uudelleenkäynnistetty ja -numeroitu, vuonna 2017 sarja juhlisti Yhdysvalloissa 300. numeroaan, ja nyt tämä seikkailu ilmestyy siis suomeksi.

Ensimmäisen Peter Parker -lehden kansi vuodelta 1976

Oma ensikosketukseni Peter Parkerin nimikkolehteen oli sarjan numero 62, jonka isäni pomo toi Amerikan matkaltaan vuonna 1981. Kun ruotsalainen Spindel-Mannen (jota tätini minulle naapurimaasta ystävällisesti postitti) alkoi julkaista Peter Parkerin tarinoita muutamaa vuotta myöhemmin, olin jo hyvin tietoinen siitä, että Amerikan ihmemaassa julkaistiin Hämiksen seikkailuja peräti kahdessa erilaisessa lehdessä.

Nuoren Rmäen ensimmäisen Peter Parker -lehti

Ja mitä seikkailuja ne olivatkaan! Peter Parkerin sivuilla nähtiin paljon sellaisia hahmoja, jotka eivät olleet esiintyneet Amazing Spider-Manissa vuosikausiin: Morbius, Hitman, Korppikotka, Mysterio… samoin lehden tekijäkaarti oli vakuuttava: Gerry Conway, Sal Buscema, Frank MIller, Bill Mantlo, John Byrne, John Romita JR, Ed Hannigan, Roger Stern, J. M. DeMatteis, Peter David… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Minun suosikkeihini PPTSSM:n tarinakaarista kuuluvat Mantlon ja Hanniganin upeat Viitta ja Tikari -tarinat sekä Davidin riipaiseva Jean DeWolffin kuolema -kertomus.

Viitta ja Tikari esiintyivät usein lehden sivuilla

Suomeksi PPTSSM:n seikkailuja on julkaistu Hämiksessä säännöllisen epäsäännöllisesti vuodesta 1984 alkaen, ja sarjan ensimmäiset tarinat on koottu vuonna 2007 Ihmesarja-pokkariin numeroon 11. Numerosta 10/2021 alkaen suomalaisessa Hämiksessä on julkaistu käsikirjoittaja Chip Zdarskyn PPTSSM-rupeamaa, jota on kuvittanut etupäässä Adam Kubert. Numerossa 3/2022 tässä tarinassa tapahtuu errrrittäin yllättävä käänne, jonka seuraamuksia esitellään kevään Hämis-lehdissä. Mistä on kyse? Sori, sinun pitää lukea lehti selvittääksesi asia! (Mutta sen verran voin paljastaa, että kyseinen käänne sopii numeron 3/22 historialliseen teemaan kuin nenä naamaan!)

PPTSSM:n numerossa 100 julkaistiin kirje Suomesta — joltakin “Ruokosenmaki”-nimiseltä hepulta

Lehden mukana seuraa myös kuuden sivun kansigalleria, johon on koottu KAIKKI sarjan 300 numeron kannet. Kaikkia tarinoita ei ole toki suomeksi julkaistu, mutta kannattaa katsoa, herättääkö kuvakavalkaadi muistikuvia Hämiksen historiasta… kenties sinun suosikkitarinasi löytyy noiden 300 lehden joukosta?

Peter Parkerin sivuilla nähtiin myös sankarin ja JJJ:n sovinnonteko

Avainsanat