Amatsoneja ja jäätynyttä taikajuomaa – Asterix ja aarnikotka

28.10.2021 Tri Tuomio

On jälleen uuden Asterix-seikkailun aika! Sen ovat luoneet jo tutuiksi tulleet Jean-Yves Ferri ja Didier Conrad. Tekijätiimin viides Asterix-albumi tarjoilee paljon vanhoja tuttuja tunnelmia, mutta kuten Asterixin maailmaan kuuluu, niin mausteena on myös monta hyppysellistä tätä päivää. Huima ja hulvaton seikkailu siis tarjolla!

ⓒ Hachette Livre

Asterix ja Obelix ovat usein parhaimmillaan törmätessään vieraisiin kulttuureihin, ja tällä kertaa sankarimme suuntaavat tietäjä Akvavitixin vanavedessä sarmaattien maille. Sinne suuntaa myös roomalaisten kolonna, sillä Caesar haluaa haltuunsa tarunomaisen aarnikotkan, sarmaattien pyhän eläimen.

ⓒ Hachette Livre

Sarmaattien shamaani on siis kutsunut gallialaiset jo ennakoivasti apuun, mutta avustustoiminnassa on muutamakin mutka matkassa. Taikajuoma menettää tehonsa jäädyttyään, eivätkä sarmaattien naissoturit noin ylipäätään tunnu apua kaipaavan. Asterix ja Obelix joutuvat siis turvautumaan charmin ja nokkeluuden kaltaisiin ominaisuuksiin roomalaisten kanssa neuvotellessaan ja kiivaita amatsoneja toppuutellessaan. Onnistumisprosentin mataluus korreloi korkean huumoriprosentin kanssa.

ⓒ Hachette Livre

Roomalaisten sotilaiden purnaamisen ystäville tämä albumi tarjoilee monta huippuhetkeä. Jatkuva jupina ja marmatus eskaloituu usein antiikin ajan maailmankuvien kummallisuuksia päivitteleviksi dialogeiksi, joissa tämä päivä kohtaa menneisyyden. Tietämättömyyden paluu on nykyisin ihan akuutti uhka, joten on ilo nähdä Asterixin nykyistenkin tekijöiden liputtavan yleissivistyksen ja lukijoiden hoksottimien haastamisen puolesta.

ⓒ Hachette Livre

Pitäkäämme tämä albumiesittely lyhyenä ja ytimekkäänä. Lupaamme palata aiheeseen ja analysoida tämän teoksen saloja tarkemmin ja syvällisemmin viimeistään kovakantisen laitoksen ilmestyessä keväällä 2022. Hehkuttakaamme silti vielä Mirka Ulannon käännöstä, joka vilisee nokkelasti nimettyjä hahmoja ja sulavaa sanoilla leikittelyä. (Mirkan tuoreen haastattelun löydät täältä noin kohdasta 35:00.)

ⓒ Hachette Livre

Thierry Mébarkin väritys tukee Ferrin juonimia tunnelmia ja Conradin taikomaa taidetta mainiosti. Ylimääräisen hehkutusmaininnan ansaitsevat roomalaisten skyyttioppaat, jotka varastavat kohtauksen kuin kohtauksen. Lisää heitä tulevaisuudessakin, kiitos. Emme myöskään pitäisi amatsonien vierailua Gallian suunnalla täysin mahdottomana ajatuksena.

Jos siis kaipaat elämääsi ajojahteja, väijytyksiä, juonittelua, toimintaa ja huumoria Asterixin laatutakuulla, niin Asterix ja aarnikotka löytyy juuri nyt Lehtipisteistä, kirjakaupoista ja sarjakuvakauppiailta kautta maan. Linkki verkkokauppaamme löytyy tuosta alapuolelta. Kovakantinen painos tästä albumista on luvassa 16. maaliskuuta 2022.