Syvä kuilu ja kahtiajakautunut huumori

20.11.2020 Tri Tuomio

Näillä sivuilla on kuvailtu Asterixien huumoria ”aina ajankohtaiseksi” ainakin muutaman kerran liikaa, mutta kun syksyn sadostamme valitsee hehkutettavaksi Asterix-albumin Syvä kuilu, niin pakkohan se on jälleen kerran todeta, että yllättävän tarkasti ollaan ajan hermolla jälleen kerran, vaikka alkuperäinen ilmestymisvuosi onkin 1980. Albert Uderzon ensimmäinen yksin toteuttama Asterix-seikkailu tuo hyvinkin mieleen Yhdysvaltain poliittisen sirkuksen juuri nyt.

© Hachette Livre

Syvä kuilu on 25. Asterixin seikkailu ja ensimmäinen ilman René Goscinnyä toteutettu kokonainen tarina. Ilman Goscinnyä taikajuoman koostumuksesta puuttuu tärkeä osanen, joten vitsien tahti ei yllä aikaisempien albumien sarjatulen tasolle. Myös albumin teeman suhteen tarjolla on suoraviivaisempaa sormella osoittelua salakavalan viisauden sijaan. Goscinny osasi siis osoittaa peiliin katsomisen paikat kollegaansa taitavammin.

Albumi on Uderzon kommentaari Berliinin muurista, mutta kun seikkailua lukee juuri nyt, niin pakostakin mieleen nousevat yhteläisyydet USA:n tilanteeseen juurin nyt. Kaksi kylän puolikasta kiistelee keskenään nokkamiestensä johdolla, ja ulkoinen vihollinen uhkaa ottaa tilanteesta täyden hyödyn.

Asterixeissa harvemmin tarjoillaan romantiikkaa, mutta tällä kertaa luvassa on hieman pussailuakin. Stereofonixin ja Separationixin kiistelyn ohella ruututilaa saavat myös näiden jälkikasvu, eli komea Komix ja kaunis Fanzine, jotka pyrkivät ajattelemaan kylänsä parasta ja älyävät tilata ulkopuolista sovitteluapua.

Asterix, Obelix ja Akvavitix pääsevät siis tässäkin albumissa mielipuuhiinsa, eli toimimaan tolkun hahmoina (vaihtelevalla menestyksellä), muksimaan roomalaisia ja keittelemään epäilyttäviä liemiä. Roomalaisten kovasta kohtelusta huomaa, että käsikirjoitusvastuussa on nyt visuaalisemmin ajatteleva taho.

© Hachette Livre

Roomalaisten lisäksi kovaa kohtelua joutuvat kokemaan myös merirosvot. Asterix ja Obelix eivät tosin tällä kertaa ole vastuussa laivan upottamisesta. Knoppitieteilijät voivat kiinnittää huomionsa myös Akvavitixin toimiin. Asterix-tietokilpailussa saattaa olla pisteitä luvassa, jos tekee niin.

© Hachette Livre

Syvä kuilu tarjoilee siis monellakin tavalla mielenkiintoisen ja viihdyttävän lukuhetken, kun siirrymme kahden neron symbioosista yhden neron osaamiseen. Kovat kannet takaavat kestävän ja arvokkaan lukukokemuksen. Albumin löydät sarjakuvakauppiailta kautta maan ja tietysti myös verkkokaupastamme. Linkki sinne löytyy heti tuosta alapuolelta, vinketivink! Pehmeäkäntinenkin löytyy!

Avainsanat