Kofeiinipitoista huumoria

13.11.2020 Tri Tuomio

Pressopannun mäntä on laulanut tänään, kun sarjakuvatoimittaja on valmistautunut kohtaamaan marraskuisen perjantain, joka vieläpä sattuu olemaan 13. päivä. Sarjakuvatallissamme on vain yksi (anti)sankari, jonka kahvinhimo ja onnettomuusherkkyys sopivat tähän päivään, ja se on Heikki Hevonen, mustaakin mustemman hevosteluhuumorin pää-äänenkannattaja. Tänään hehkuttelemme siis klassikkouusintaa vuodelta 2011, eli Mustan hevosen ytimekkäästi nimettyä debyyttialbumia Musta hevonen.

Ensi vuonna vietämme tämän albumin 10-vuotisjuhlallisuuksia. Vaan miten onkaan käynyt ensimmäisen Musta hevonen -kokoelman huumorille näinä vuosina? Samsonin eli Samuli Lintulan tykittely on sen verran vikuria, äkkiväärää ja tekisipä mieleni sanoa juveniilia, että ikääntymistä ei ole tapahtunut. Hahmo itse toki on yleisilmeeltään hioutunut vuosien varrella, mutta se on normaaliakin normaalimpaa kehitystä strippisarjakuvasankarille.

Samson oli jo kymmenen vuotta sitten siinä määrin kokenut sarjakuvamuotoisen huumorin osaaja, että osasi tehdä Mustasta hevosesta julkaisuajankohdasta ja -paikasta irti olevaa huumorisarjakuvan. Tämähän on nyt huomattu maailmallakin, sillä Musta hevonen on tänä vuonna syndikoitu myös Pohjois-Amerikan markkinoille.

Samson sotkee ja sekoittaa kaatuiluhuumoria ja lukijalta yleissivistyksellisiä lihaksia vaativaa hauskuutusta ennakkoluulottoman hersyvästi, eli vaihtelua riittää siinä määrin, että albumimitassakin nämä stripit voi ahmaista yhdellä kertaa. Suosittelemme toki kohtuukäyttöä. Noin kuusi sivua per kahvikupillinen saattaisi olla passeli tahti. 64 sivua takaa sen, että huumori ei ihan heti lopu kesken.

Ja onpahan albumiin piiloteltu ihan pätevääkin ohjeistusta. Tietty skeptisyys on aina hyvä pitää mielessä ulkomaailman koijareita kohdattaessa.

Jos tunnet lievää tai ehkä jopa akuutimpaakin ulkopuolisuuden tunnetta ja nautit vinksallaan olevien asioiden bongaamisesta, niin tämä Samsonin luomus on suunnattu juuri sinulle.

Mustaa hevosta on siis hyvä pitää hyllyssä täysin kokoelma, sillä pahan päivän varalle on hyvä varautua pahan päivän huumorilla. Ja jos 2020 on vain esimakua tulevasta, niin pahoihin päiviin kannattaa todellakin varautua. Hymyssä suin ja sarjakuva-arsenaalia kartuttamalla, tietenkin.

Tämän Mustan hevosen alkuräjähdyksen lisäksi verkkokaupastamme löytyy nyt kolme tuoreempaa kattausta Samsonin heppaosaamista. Pikkujoululahjaksi oikein passeleita tapauksia jokainen, mutta eivät kalpene isommankaan joulun lahjakinkereissä! Tuosta alta sopii siis klikkailla itsensä lahjaostoksille!

Avainsanat