Melua ja melskettä Lapa Lapapalapatassa!

05.09.2020 Tri Tuomio

Aurinko pilkistää pilvien välistä, mutta kovin ujosti. Nahkatakki oli lounasta metsästäessäni yllä ensimmäistä kertaa sitten toukokuun. Meinasi tulla lämmin. Jos onnea hakeaa onnettomuudesta, niin ainakaan festaripukeutuminen ei aiheuta tänän vuonna päänvaivaa, sillä verkossa tapahtuvaa sarjisfestarointia varten ei tarvitse pukeutua lämmittävästi tai viilentävästi, jos tarkkoja ollaan, niin pukeutumisen voi jättää kokonaan väliinkin. Tri Tuomio ei kuitenkaan selviä näistäkään festareista hikoilematta, sillä nyt on luvassa perjantaihehkutuksen lisäksi sarjishehkutukset molemmille festaripäiville. Festarilauantaina suuntamme Lapa Lapapalapataan ja Tora Torapan saarelle. Hehkutuslasin alle asettuu siis Pikon ja Fantasion uusien seikkailujen 16. opus, joka vie sanakarikaksikkomme kuumiin tunnelmiin Etelämeren saarille.

Tämä Jean-Claude Fournierin neljäs Piko ja Fantasio jatkaa siitä mihin viime syksynä ilmestyneessä Kätketyssä luostarissa jäätiin – Itoh Kata tekee lähtöä Sieninevasta, mutta lähteminen kuitenkin epäonnistuu lystikkään katastrofaalisesti. Ja hyvä niin, sillä näin tämä lystikäs hahmo saadaan tempaistua mukaan tähänkin seikkailuun.

Varsinainen seikkailu käynnistyy myös tempaisulla, sillä Zorbul tempaistaan puun latvasta Triangelin helikopterin kyytiin. Kyseinen organisaatio väittää vaihtaneensa pahistelun hyväntekeväisyyteen, mutta nänköhän kyseisiin veijareihin käy luottaminen?

Piko ja kumppanit suuntaavat pikana pelastusretkelle, jonka varrelle on piilotettu mukavaa bongattavaa.

Albumi on vuodelta 1973 ja ilmestymisajankohta näkyy erityisesti konnien habituksissa. Mielleyhtymiä ohjaillaan muutamankin diktaattorin ja militantin organisaation suuntaan. Tora Torapan kääntäneen Mirka Ulannon Sanahirviö-blogissa asiaa pohditaan enemmänkin. Suosittelemme tutustumaan. Albumin hahmokatras ei muuten ole sataprosenttisen äijäpainotteinen, vaan Fournier marssittaa myös pippurisen Ororean asettelemaan kapuloita papa popin rattaisiin.

Vaan kuka onkaan tämä Papa Pop, Triangelin uusi pääjehu. Koska emme halua paljastaa yllätystä, niin päätämme kuvanäytetulvan tähän. Sen verran paljastamme, että konnilla on jälleen kerran katalat aiheet ja hyttyset liittyvät niihin aivan oleellisesti. Suosittelemmekin siis tätä albumia ensi kesällä mökillä ulkona luettavaksi. Tarinaan sopivaa äänimaailmaa luvassa. Jos on onnekas, niin ehkä nyt syksylläkin on verenimijöitä vielä liikenteessä.

Takuuvarmaa kohellushuumoria Fournierin malliin siis luvassa. Kovat kannet viimeistelevät klassikkoseikkailun. Löydät albumin sarjakuvakaupoista kautta maan!