Taivas putoaa niskaan – Asterix kohtaa globaalin sarjakuvan

30.04.2020 Tri Tuomio

Vapuksi lupaa viheliäistä säätä, kuinkas muuten, mutta juuri nyt taivas on kirkas ja lämpötila ajankohtaan sopiva. Hehkuttelun kohteeksi valitsemme tällä kertaa Albert Uderzon viimeiseksi Asterix-seikkailuksi jääneen Taivas putoaa niskaan -albumin, jonka uusi painos paukahti eilen sarjakuvakauppoihin ja Lehtipisteisiin kautta maan. Albumi löytyy toki myös verkkokaupastamme. Linkki sinne hehkutuksen lopussa.

© Hachette Livre

Taivas putoaa niskaan on kieltämättä hiukan hankala albumi hehkuteltavaksi. Se kun ei yleensä juhli parhaiden Asterixien listoilla. Päinvastoin. Sarjakuvaa kautta maailman syleilevälle sarjakuvatoimittajalle tämä albumi on erityisen hankala pala purtavaksi, sillä Uderzo ei todellakaan piilottele antipatioitaan japanilaista sarjakuvaa kohtaan.

© Hachette Livre

Toisaalta aika on ollut albumille kenties yllättävänkin armollinen. Ilmestyessään vuonna 2005 se ei saanut kovinkaan lämmintä vastaanottoa kriitikoilta tai muilta sarjakuvansa vakavasti ottavilta. Toki albumi oli silti myyntimenestys. Suuri yleisö sai kohellushuumoria tutuilla hahmoilla, mutta vakavampaan kulutukseen teos tarjosi kenties hieman turhan kevyet eväät. (Toisaalta onko maailmassa huumorisarjakuvaa, jossa rima olisi korkeammalla?)

© Hachette Livre

Albumin peruskuvio on helppo hahmottaa. Tutun gallialaiskylän ilmatilaan ilmestyy mystinen avaruusalus, josta kyläläisten kummasteltavaksi pelmahtaa tadsylwinelainen Tuuni, jolla on taustatukenaan superkloonien armeija. Tavoitteena tällä veijarilla on estää Akvavitixin taikajuomaa joutumasta pahojen nagmojen käsiin.

© Hachette Livre

Pahojen nagmojen saastuttava raketti laskeutuu luonnollisesti roomalaisten leiriin. Nagmojen edustaja muistuttaa jonkinlaista samuraitorakkarobottia. Mainitsinko jo, että Uderzo ei suuremmin välittänyt mangasta?

© Hachette Livre

Setämiesten kuuluukin olla konservatiivisia, eli kunhan tämän sallii myös Uderzolle, niin albumista tulee sulavampaa sulateltavaa. Ilmeisesti nuorena diggailtu Disney ansaitsee kaiken mahdollisen kunnioituksen ja supersankaritkin voivat olla hassusti cool, mutta nuorison villinnyt manga ei nyt vaan ole mistään kotoisin.

© Hachette Livre

Jos albumista hakee julkaisuajankohtaan liittyvää kommentaaria, niin USA:n into toimia maailmanpoliisina on kevyen ivan kohteena. Tuunin rento asenne gallialaisia kohtaan tuppaa myös hieman hymyilyttämään. Onko taikajuoma todellakin oikeissa käsissä näiden väkivaltaisten uunojen hallussa?

© Hachette Livre

Tämä albumi tarjoaa siis ainoan mahdollisuuden kokea supersankarointia ja scifi-hirviöitä Asterixin maailmassa. Näiden kummallisuuksien lisäksi keitoksessa maistuvat vanhat tutut ainekset – merirosvoille käy kalpaten, roomalaiset saavat säännöllisesti köniinsä aina vaan eskaloituvissa määrin ja Trubadurixin esiintymistäkin päästään jännittämään. Kunhan tämän ikämies-Uderzon luomuksen osaa kontekstoida oman aikakautensa populaarikulttuurin murrokseen, niin Taivas putoaa niskaan saattaa tarjota yllättävänkin paljon pureskeltavaa!

Taivas putoaa niskaan juuri nyt verkkokaupastamme mukavaan tarjoushintaan ja pandemian eristämiä hemmottelevasti postikuluitta!

Avainsanat