Scifiä, gotiikkaa ja fantasiaa kelttimaustein – Yoko Tsuno: Kuolemattomien temppeli

18.08.2017 Tri Tuomio

Jos Khanyn salaisuus oli makuusi hieman liiankin viileän lennokasta avaruusseikkailua, niin nyt on luvassa maanläheisempää tunnelmointia. Varsinkin kun suurin osa seikkailusta tapahtuu Maan uumenissa – luvassa on uljasta goottilaista arkkitehtuuria, valtavia lohikäärmeitä ja kelttiläisvaikutteisia fantasiamaisemia. Täysi kattaus silmänruokaa vaativaan makuun.

Tarina alkaa tutuhkoon tapaan avunpyynnöllä – Khany kaipailee Yokoa taustatueksi ja pian matka käy ehjästä linnasta kohti raunioitunutta sellaista, jonka juurelta löytyy reitti Skotlannin alle louhittuun maanalaiseen maailmaan.

Tämän alisen maailman ihmeissä riittääkin sitten Yoko Tsunolla ja lukijalla äimisteltävää. Luvassa on muun muassa jättiläiskilpikonnia ja robottimunkkeja. Ja jälleen kerran kahden järjestelmän välistä kahinointia, jonka ratkomisessa Yokonkin hoksottimet ovat kovilla.

Kallioholvien syövereissä pakana-aikojen kelttitaide ja legendat kohtaavat keskiaikaisen kirkkogotiikan, joka antaa Roger Leloupin kaltaiselle visualistille paljon aineksia revittelyyn. Kuolemattomien temppeli onkin pakko-ostos ligne claire -tyylisuunnan ystäville, eli aikuiseen ja klassikkoja arvostavaan makuun suunnattua retrofuturista eurooppalaista toimintasarjakuvaa. Yoko Tsunoa lukevan herran vasempaan ranteeseen on helppo kuvitella sveitsiläinen pilottikello. Mekaaninen tai automaattinen sellainen.

Keinoauringon hämyssä kohoavia goottilaisia torneja, lohikäärmeellä ratsastavia kaunottaria, salaperäisiä munkkeja… itse asiassa tämä Yoko Tsunohan on aineksiltaan mitä trendikkäintä fantasiaviihdettä. Suosittelemme siis scifistien lisäksi myös fantsun ystäville. Tarinakin toimii ilman aikaisempien albumien tuntemusta. Mysteerin tuntua saattaa tosin olla enempi ilmassa, mutta sehän lienee vain plussaa!

Yoko Tsuno: Kuolemattomien temppeli parhaimmissa kirjakaupoissa ja sarjakuvakauppiailla 30.8.2017!

Avainsanat