Juhla-albumien aatelinen – Mies joka ampui Lucky Luken

11.10.2016 Tri Tuomio

Lucky Luke täyttää 70 vuotta ja tätä juhlistetaan nyt upealla albumilla Mies joka ampui Lucky Luken. Tässä palkitussa teoksessa nuoremman polven sarjakuvantekijä Matthieu Bonhomme päivittää Lucky Luken ilmeen uuteen uskoon. Vanhan tutun Luken sijaan saamme astetta realistisemman ja aikuisemman Luken, joka seikkailee esimerkiksi Deadwoodin faneille tutuissa maisemissa.

mjall

Vanhojen fanien ei kannata tätä säikähtää, sillä uusi tulkinta on sekä hahmoa että Villin lännen myyttejä kunnioittava ja rakastava tribuutti, joka tarjoaa paljon riemukasta löydettävää sekä lännenviihteen että Lucky Luken historian ystäville. Visuaalisesti albumi edustaa niin sanottua parasta parhautta.

Lucky Luke, Morrisin eli Maurice De Beveren luomista sarjakuvahahmoista ehdottomasti tunnetuin, aloitti seikkailunsa 1946 Spirou-lehdessä. Jos tarkkoja ollaan, niin ensimmäinen seikkailu julkaistiin 7. joulukuuta, joten varsinaiseen syntymäpäivään on vielä muutama viikko. Suomeksi hahmon juhla-albumi ilmestyykin sopivasti juuri sopivasti varsinaisen juhlahetken alla, eli 26. lokakuuta. Kärsivällisimmät voivatkin yrittää säästellä albumin lukemista joulukuun juhlahetkeen.

mjall_1

Matthieu Bonhomme on suomalaisille lukijoille hieman oudompi nimi, mutta tämä vuonna 1973 syntynyt ranskalainen sarjakuvatekijä on ehtinyt muun muassa pokkaamaan muun muassa parhaan esikoisteoksen palkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla. Mies joka ampui Lucky Luken on sekin jo palkintokannassa kiinni, sillä Prix Saint-Michel koristaa teoksen rintapieliä. Bonhomme ei edusta kaikkein tuoreinta sarjakuvantekijäsukupolvea, mutta tässä tapauksessa se on vain hyvä asia, sillä hieman reilu 40 vuotta on juuri sopiva aika omaksua ja sisäistää lännenviihteen klassikot ja uudet tuulet. Bonhommella on työkalupakissaan juuri oikeat välineet, joilla rakentaa klassisen sarjakuvahahmon ympärille tutulta tuntuva, mutta silti virkistävästi uusilla tuulilla hivelevä lännenseikkailu.

mjall_2

Matthieu Bonhomme siis hallitsee Villin lännen klassikkoainesten soveltamisen – Mies joka ampui Lucky Luken vilisee tuttuja ja tutun oloisia hahmoja. Mukana ovat muun muassa keuhkotautinen peluri ja malttinsa menettänyt lynkkausjoukko. Lucky Luken vanhoista tutuista mukana on ihana Laura Legs hyväsydämisen tanssitytön roolissa. Eräs Froggy Townin asukkaista näyttää aivan Deadwoodin Doc Cochranilta. En pidä tätä sattumana. Varsinkaan kun se ei ole albumin ainoa viittaus tähän televisiosarjoista parhaimpaan.

Hahmon historiaa kommentoidaan ovelasti. Lucky Luke ei edelleenkään ammu tappaakseen. Tupakointia kommentoidaan erityisen lystikkäästi. Jolly Jumperia ei unohdeta.

mjall_3

Tätä albumia uskaltaa siis huoletta suositella aivan kaikille lännenviihteen ja hyvän sarjakuvan ystäville. Mahdollisille huolestuneille tiedoksi, että kyseessä ei ole Lucky Luken uusi pysyvä ilme. Mies joka ampui Lucky Luken on oma ainutlaatuinen teoksensa, joka ei ainakaan tekijänsä mukaan ole saamassa jatkoa. Perinteisemmän Lucky Luken seikkailut jatkuvat takuulla. Piirtäjänä jatkaa vanha tuttu Achdé, mutta kirjoituspuolelle on tulossa tuoretta verta. Tästä lisää ensi vuonna!

mjall_6

Avainsanat