Alkusyksyn sarjakuvasatoa 2023!

21.07.2023 Tri Tuomio

Syksy lähestyy enemmän tai vähemmän uhkaavasti, ja sen myötä muun muassa Helsingin sarjakuvafestivaalit. Tämä tietää perinteisesti sitä, että syksyn sarjakuvasato alkaa osoittaa kypsymisen merkkejä. Seuraava isompi julkaisusuma solahtaa sarjakuvahyllyihin lokakuun paikkeilla, mutta nyt keskitymme hehkuttamaan elo- ja syyskuussa tummuvien iltojen piristäjiksi painosta pamahtavia sarjakuvahelmiä. Luvassa on Asterixia, Filemonia, Marsupilamia, Lucky Lukea, Yoko Tsunoa, Kravenia, Hugo Prattia, Carl Barksia…

2/8

Kirjaimesta A on aina hyvä aloittaa, eli Asterix ja Ceasarin papyrus avaa tämän sarjisvinkkikattauksen. Asterix on aina ajankohtainan, ja niin on tämä uuden tekijätiimin toinen Asterix-seikkailukin vuodelta 2015. Albumin sivuilla revitään huumoria propagandasta ja muokatuista totuuksista. Caesar on kirjoittamassa Gallian sotaa, mutta oliko hän sittenkään niin voitokas kuin kirjansa väittää?

Loput Barks-tarinat kokoaa kovien kansiensa väliin Carl Barksin sanoittamat ja Paul Murryn, Vicarin, William Van Hornin ja Pat Blockin kuvittamat klassikkohitit. Tietäjät tietää. Ja näitä tarinoita kahlaamalla pääsee tietäjäksi. Tämän kokoelman aika-akseli kurottaa vuodesta 1942 vuoteen 2000, joten Ankkalinnan historiasta kiinnostuneille riittää mielenkiintoista tutkittavaa.

Eurooppalaista huumorisarjakuvaa rakastaville tahoille André Franquin on vähintäänkin yhtä kova nimi kuin Carl Barks ankisteille, joten täydennetty versio klassikkokokoelmasta Marsupilamin metkut on vähintäänkin tervetullut tapaus. Lyhyitä tarinoita siis luvassa. Huba huba!

Klassikko-osastolla vierailemme myös Marvelin universumissa. Kravenin viimeinen jahti kokoaa yksiin kansiin J. M. DeMatteisin ja Mike Zeckin kuvittaman Hämis-klassikon kasarin lopusta. Synkkä ja dramaattinen tarinan pyörähti meikäläisen Hämiksen sivuilla vuonna 1990, mutta on jälleen erittäin ajankohtainen, sillä Kraven debytoi pian valkokankaalla ja palaa syyskuussa myös Hämiksen sivuille. Palaamme aiheeseen pian! Hämis-toimittaja Rmäki ehti jo kommentoimaan Marvel-kuvioitamme tässä Sarjismiesten podcastissa, mutta kannattaa siis väijyä tätä blogiammekin. Niin Kravenkin tekisi.

Suomalaissyntyinen Wallace Wood oli yksi kauhu-ja huumorisarjakuvan suurista nimistä. KVAAK Kirjan kanssa yhteistyössä toteutettu kovakantinen kokoelma EC-kustantamon sarjakuvahelmiä villilta 50-luvulta tarjoilee juuri sitä, mitä kannessaan lupaa: Verta ja väristyksiä. Tähtivaeltaja on jo ehtinyt kehua tämän albumin.

9/8

Tex Willer Kirjasto 70 tarjoilee vanhan koulukunnan lännenviihdettä vanhan koulukunnan tieteiskauhulla. Meteoriitin mukana hopien maille saapuu salaperäinen tappaja, joka osoittautuu haasteeksi hopiheimon poppamiehille, Texin liipaisinsormelle, El Moriscon hoksottimille ja sinitakkien säntillisyydelle. Klassikkoseikkailu ja aito Tex-fanisuosikki kyseessä!

Jatkamme tieteisviihteen parissa. Yoko Tsuno on aina ollut scifiniilojen suursuosikki, joten Roger Leloupin viileääkin viileämmän sankarittaren 24. seikkailu Saturnuksen kaksoset liikkuu varmasti vinhaan tahtiin kauppojen hyllyiltä kotien sarjishyllyihin. Komeaa ja selkeää viivankäyttöä jälleen tarjolla. Ja upeita menopelejä sekä menneisyydestä että tulevaisuudesta. Tietäjät tietää.

Lucky Luken 17. uusi seikkailu kantaa nimeä Rantanplanin arkki. Achdé ja Jul sekoittavat Villin lännen myyteistä ja faktoista maukkaan keitoksen, jossa pohditaan eläinten oikeuksia. Rantanplanin lisäksi myös Jolly Jumper pääsee luonnollisesti ääneen. Tämä albumi kutkutteli toimittajaansa (eli allekirjoittanutta) kaikista oikeista kohdista, joten uponnee toivottavasti sekä pihvinpopsijoille että vegaaneille. Tärkeät teemat ovat aina toimineet huumorin lähteinä, mistä todisteina esimerkiksi Asterixit.

Jatkamme huumorilinjalla. Syksyn Nemi Korkealta ja kovaa on tällä kertaa mallia kokoelma, jonka sivuilla pääsee tutkailemaan Lise Myhren kehittymistä sarjakuvahuumorin tekijänä. Nemi kasvaa hienosti tekijänsä mukana. Kokoelman punaisena lankana toimivat fanituksen ja tykkäämisen kohteet. Populaarikulttuuri- ja bändiviittauksia riittää bongattavaksi. Varsinkin LotRin ystäville on hengenheimolaisuutta luvassa.

16/8

Carl Barksin Aku Ankka 4 kerää kierroksia entisestään, eli tämä sarja paranee edetessään vinhaa vauhtia. Tämä sarja taitaa olla allekirjoittaneen suosikki kaikista Barks-kokoelmasarjoista. Albumiformaatti sopii näille tarinoille kuin merimieslakki Akulle. Isompi sivukoko hyvelee silmää ja pehmeäkantinen albumi on voittaa käytettävyydessään jyhkeät kovakantiset kirjat. Ja kun nämä klassikkopläjäykset vielä löytyvät sekä kirjakaupoista että Lehtipisteistä, niin avot!

Sivukokoa voi pohdiskella myös Hugo Prattin Korkeajännityksiä ihaillessaan. Alkuperäistä pokkarikokoa isompia, mutta eivät liian isoja, sillä pokkariformaattiin tarkoitettu taide on pokkariformaattiin tarkoitettua taidetta. Kolmas kokoelma Rautainen nyrkki on tarjolla jälleen kaksilla kansilla, eli sekä kirjakaupoille että Lehtipisteille on omansa. Sisältö molemmissa on täsmälleen sama – toimivaa sotaviihdettä vaativaan makuun!

Pikon ja Fantasion uudet seikkailut etenevät albumiin numero 19. Uusi seikkailu saattaa taas aiheuttaa parranpärinää, sillä Kuoleman lähettiläs on Fournieria vuosimallia 1977. Luvassa on värisyttäviä tunnelmia Bretagnessa, kun taikurit kokoontuvat ja yliluonnollista uhkaa huokuva Ankou tekee sankarikaksikkomme elämästä turhankin jännittävää.

30/8

Soittorasian kolmatta osaa odottaa ainakin allekirjoittanut kuin kuuta nousevaa. Eikä muuten ole ainoa into pinkeänä odottelija. Ihana fantasiamaailma. Ihanat sankarit. Ihana meno ja meininki. Menneisyyden varjot heti tänne, eikä vasta elokuun lopussa!

Ihana fantasiamaailma, ihanat sankarit ja ihanaa menoa ja meininkiä on tarjolla myös Idefixin ja Voittamattomien toisen albumin sivuilla. Roomalainen sekasoppa kertoo jo nimellään, että valloittajat ovat helisemässä, kun Idefix karvakamuineen pistää tuulemaan. Lempeän lupsakkaa lastensarjakuvaa vailla tylsiä hetkiä ei koskaan ole tarpeeksi!

13/9

Kuin kuuta taivaalta odotellaan myös Filemonin seikkailujen jatkumista. Varma tieto. Mielikuvituksen lentoa ja juhlaa ei säästellä albumissa Batbadin Simbabbad. Luvassa on muun muassa surrealismia ja hämmentäviä tilanteita. BD-sarjamme helmiä tämäkin. Rmäen hehkutus BD-sarjan tulevista villeistä visioista kannattaa ottaa haltuun.

20/9

Sokeriksi pohjalle säästyi nyt tietokirja. Asterix – Latinaa sarjakuva sivuilta pistää halki, poikki ja pinoon Asterixien sivuilta tutut latinankieliset lausahdukset. Latina on kielenä vähän niin kuin Mustanaamio sankarina, eli ei kuole koskaan. Yleissivistävää lystiä luvassa tuhdin opuksen verran!

Tässä siis alkusyksyn sarjakuvasatomme. Mahdolliset unohtuneet tai myöhemmin julkistettavat albumit lisäilemme tähän kattaukseen heti ja kun. Samoin tapahtuu puuttuvien kansien kanssa. Luonnollisesti päivitämme mukaan myös linkit verkkokauppaamme, kunhan nämä opukset saapuvat varastollemme. Plus albumien esittelyt, jahka saamme niitä Rmäen kanssa naputeltua. Tässä kohtaa koen soveliaaksi vinkata myös tilattavien sarjakuvien vinkkejämme. Sarjakuvien siivin kohti syksyä siis!