Kevään sarjakuvasatoa 2023!

31.03.2023 Tri Tuomio

Kevään sarjakuvasadosta uhkaa tulla sen verran runsas, että sarjakuvatoimittajaa hieman hirvittää. Pitäisikö näissä esittelyissä siirtyä kvartaaliraportointia tiukempaan rytmiin? Tätä pähkinää pureskelemme nyt kevään mittaan, mutta ainakin vielä kerran mennään vanhan kaavan mukaan. Seuraavat kolme kuukautta odotellaan kesähelteitä muun muassa Akun, Sammyn ja Sorcelinen seurassa!

12/4

Ääriviileän tieteisviihteen ja ääriviileääkin viileämpien ajoneuvojen ystävät pääsevät kehräämään ensimmäisinä, sillä Yoko Tsunon seikkailut jatkuvat! Albumi Vulcanuksen ahjo on jo ennakkotilattavissa verkkokaupassamme. Linkki sinne löytyy tuosta alapuolelta. Edellisen albumin esittelyn löydät täältä.

13/4

Vaikka Maxi-Tex kenties kuuluukin pokkariosastolle, mutta silkka sivumäärä (336!) antaa sille tarpeeksi lihaksia puskea tiensä tänne albumiesittelyjen raskaaseen sarjaan. Gianfranco Manfredin (tarina) ja Massimo Rotundon (taide) harteissa riittää niissäkin leveyttä. Mississippi Ring esitellään näillä sivuilla jo viikon kuluttua. Jos keväällä sijoittaa vain yhteen länkkäriin, niin tämä on ihan hyvä valinta.

19/4

Carl Barksin Aku Ankka on se syy miksi Suomessa luetaan Aku Ankkaa. Pistämme nämä klassikot jälleen tyrkylle isossa koossa, rakkaudella restauroituina ja kioskiystävällisesti hinnoiteltuna. Barksin ja Akun yhteisessä matkassa riittää ihailtavaa ja ihmeteltävää useampaankin lukukertaan. Sarjan aloitus esitellään täällä.

Malin Falchin myyttinen Pohjola on allekirjoittaneen suosikkipaikkoja paeta kavalaa maailmaa. Huumoria ja pelottavia juttuja tarjoillaan juuri sopivassa suhteessa, uusi arvoitus odottaa jokaisen nurkan takana ja vuoret ja metsät ovat täynnä taikaa. Luulenpa siis, että Pohjantuli 4: Vuorenpeikon valtakunta kuuluu tämän kevään odotetuimpien jatko-osien kolmen kärkeen muutamassa muussakin taloudessa. Edellisen osan tunnelmista löydät maistiaisen täältä.

10/5

Kaltaiseni sarjakuvia lukevat setämiehet olivat syystäkin ratketa riemusta, kun Hugo Pratt Korkeajännitys 1 karautti sekä Lehtipisteisiin että kirjakauppoihin. Toisen osan myötä sotaisankin sarjakuvan mestari luovii viidakon syövereistä avaralle ulapalle. Yleistunnelma säilyy silti raa’an realistisena, eli luvassa on rivisolttujen pakokauhua armottomien luonnonvoimien ja sotakoneistojen armoilla. Ensimmäisen osan esittelyn löydät täältä.

Jos luulit takkimme olevan tyhjä, koska olemme lyöneet pöytään jo Pohjantulen, Grémillet’n sisarusten ja Soittorasian kaltaiset kortit, niin väärinpä luulit! Toukokuussa Sorceline aloittaa seikkailunsa albumin Kryptoeläintieteen alkeet sivuilla. Ikäsuositukset voidaan unohtaa tämänkin sarjan kohdalla, eli suosittelemme sitä lämpimästi sekä nuoremmille että vanhemmille fantasian ystäville. Ranskassa tätä ensimmäistä osaa on myyty rapeat 100 000 kappaletta, eli Sorceline on hitti jo ensimetreillään. Hyppää kyytiin. Et kadu.

Asterix lyö vetoa on sen luokan klassikko, että siitä alkaa olla vaikea keksiä sanottavaa. Rakastetussa albumissa Asterix ja Obelix kohkaavat ympäri Galliaa kulinarististen aarteiden perässä. Järjestysnumeroltaan viides Asterixin seikkailu on monen mielestä tekijöidensä ensimmäinen Suuri albumi. Kuuluu siis sadan pakollisen sarjakuva-albumin lukulistalle. Allekirjoittanut suorastaan kihisee innosta päästä esittelemään tämä mestariteos. Tämä albumi on myös Idefixin debyytti Asterixin ja Obelixin uskollisena kumppanina.

Don Rosa -kirjasto 4: Roope-setä ja Aku Ankka – Klaaninsa viimeinen jatkaa tekijän muisteloilla sekä ainutlaatuisella kuvamateriaalilla kuorrutettua sarjaa, jossa julkaistaan ankkamestarin laatimia tarinoita kronologisessa järjestyksessä, tekijän itsensä hyväksymässä asussa ja viimeisimmillä, virallisilla värityksillä. Mukana ovat muun muassa tarinat Mississippin mestari, Julman maan jehu, Ankkapurhan uusi valtias ja monta muuta klassikkoa. Näissä tarinoissa Don Rosa ryhtyi järjestelmällisesti kirjaamaan Roopen värikästä menneisyyttä. Näemme, miten Roope kohtaa ensi kertaa Karhukoplan, Kulta-Into Piin sekä Milla Magian. Sarjakuvien lisäksi teos sisältää kattavan artikkeliosion, jossa Rosa avaa tarinoiden taustoja. Kirjaston kolmannen osan esittelimme täällä.

17/5

Chileläinen Vicar on pidetyimpiä ja arvostetuimpia Ankka-sarjakuvien piirtäjiä, ja hänen vauhdikkaita, huolellisesti kuvitettuja tarinoitaan on julkaistu Suomessakin jo 70-luvulta alkaen. Tämä muhkea kirja kokoaa rakastetun mestarin parhaita tarinoita yksiin kansiin. Vicar laati jatkoa myös monille Carl Barksin klassikkotarinoille: kokoelman nimikertomus Avaruusankkojen paluu tutustuttaa Akun ja kumppanit jälleen piskuisiin avaruusmuukalaisiin. Kultu Kimallus puolestaan palaa kuvioihin kertomuksessa Alaskan öljylöytö, ja MacAaveen linna vie Roopen takaisin Skotlannin maisemiin.

Tex Willer Suuralbumi on aina Tapaus Tex-fanien keskuudessa. Tällä kertaa osaamisellaan briljeeraavat Gianfranco Manfredi ja Giovanni Freghieri. Suuralbumien kohdalla rima on aina niin korkealla, että olympiatason suorittamista vaaditaan lännensarjakuvan jalolla saralla. Ja albumin Kaksi karkulaista toimittaneena tahona voin todeta, että sitä todellakin on tarjolla. Kohkaan aiheesta lisää näillä sivuilla noin kuukauden päästä tämän kirjoituksen ilmestymisestä.

24/5

BD-sarjamme sen kun porskuttaa. Kesän ratoksi koomista toimintaa tarjoilevat Raoul Cauvin ja Arthur Berckmans. Kieltolain ajan Chicagossa henkivartijoina työskentelevät Sammy Day ja Jack Attaway saavat uuden, kummallisen tehtävän. Ikääntynyt miljonääri palkkaa gorillat etsimään myyttistä nuoruuden eliksiiriä. Paha vain, että tehtävää vaikeuttavat ahneet perijät sekä vieläkin ahneemmat haikalat. Tiedossa on siis roppakaupalla railakasta toimintaa, värikästä sadattelua ja yllättäviä käänteitä! Nuoruuden eliksiiri on yksi sarjan kultakauden seikkailuista, ja se julkaistaan nyt suomeksi ensimmäistä kertaa. Ikämiehiä ja robotteja esiteltiin täällä.

31/5

Marvelin ystävät ovat kaipailleet sarjakuvaosastoille muutakin kuin Hämistä jo pitkään, ja nyt sitä muuta on luvassa: Avengers – Kostajat: Kree–Skrull-sota. Sen on kirjoittanut maineikas Roy Thomas (mm. Conan Barbaari) ja kuvittanut legendaarinen Neal Adams (Batman). Tarina avaruusmuukalaisten sodankäynnistä on vaikuttanut vahvasti uusimpiin Marvel-elokuviin. Vuonna 2022 menehtynyt Neal Adams oli realistisen tyylin mestari, joka laati pitkän uransa aikana Marvelille vain kourallisen tarinoita, ja tämä Kostajat-eepos on niistä kaikkein tunnetuin ja arvostetuin.

Tex Willer Kirjasto kellottaa pian pyöreitä tapuliin, mutta sitä ennen on kokoelman numero 69 vuoro pakata Texin pitkää matkaa kansien väliin, kronologisesti järjesteltynä, huolellisesti restauroituna ja hillitysti väritettynä, tietenkin. Seikkailu Anutan koralliatollilla päättyy ja uusi uljas seikkailu alkaa. Eli palaammeko vihdoinkin aavalta mereltä avaralle preerialle?

Mustanaamiota on luvassa tuttuun tapaan syksylläkin, mutta nyt Urjan faneille on tarjolla karkkipäivä myös kesän korvilla. ​​Mustanaamio on joutunut pitkän uransa aikana usein tekemisiin yliluonnollisen maailman kanssa. Karpaattien vampyyri -kokoelman sivuilla hän matkaa ajassa muinaiseen Jerusalemiin ja pyöreän pöydän ritareiden aikaan sekä kohtaa verenhimoisen vampyyrin. Kaikki kertomukset on kuvittanut Jaime Vallvé, joka tunnetaan yhtenä taitavimmista Mustinaamio-piirtäjistä. Hänen tarinansa veivät sankaria hieman synkemmille poluille, mistä todisteena toimii myös tämä seikkailukattaus.

14/6

Carl Barksin Aku Ankka 3 kruunaa tämän esittelysetin. Liian monta lemmikkiä paljastaa, miten käy, kun Aku tuskastuu Tupun, Hupun ja Lupun alati paisuvaan lemmikkieläinkatraaseen. Tarinassa Naapurukset Aku yrittää päästä sopuun kiivaan Teppo Tulpun kanssa. Vispilänkauppaa kertoo Akun ja poikien urasta myyntimiehinä. Klassikkoa klassikon perään siis! Ja siinä samalla parasta mahdollista kesäluettavaa!