Tampere Kuplii 2023!

21.03.2023 Tri Tuomio

Kevään merkeistä mukavin on Tampere Kuplii ja tätä sarjakuvan juhlaa vietetään jälleen keskiviikosta sunnuntaihin 22.–26. maaliskuuta. Menovinkkaamme luonnollisesti koko tapahtumaa, mutta tarjoillaanpa nyt muutama täky runsaasta tarjonnasta.

22/3

Lastenkirjainstituutissa Kuplii jo keskiviikkona. Puutarhakadun alkuillan ohjelmassa on mukana kovan luokan tekstinikkari Tapani Bagge, joka on rustannut tarinan muun muassa Jari Rasin kuvittamaan Kieltolain Korkeajännitykseen. Bagge osaa viihdyttää sekä kirjoittajana että esiintyjänä, joten Sarjakuva ja minä; mitä miten ja miksi? on pakollista ohjelmaa. Luvassa on siis asiaa sarjakuvien kirjoittamisesta ja herran suosikkisarjakuvista ennen ja nyt. Eli kello 17 Puutarhakadulle mars!

rbt

23/3

Torstaina Kuplivat sekä Tammerkosken lukio että Sampolan kirjasto. Näistä Sampolan kirjasto sijaitsee aivan Tri Tuomion päämajan naapurissa, joten vinkataanpa kahdenkymmenen kiperän kysymyksen sarjakuvavisaa kello 17. Armoitettu kirjavinkkari ja sarjisniilo Matti Karjalainen lupaa testata osallistujien tietämystä laajalla skaalalla, eli kärkisijoille hamuavien on syytä hanskata ainakin klassikot, trendaajat, supersankarit ja manga. Melkein uskallan lyödä vetoa, että Tenavat-tietämystäkin tentataan. Pätemismahdollisuuksien jälkeen on luvassa Tympeitä tyttöjä, kun sarjakuvataiteilija ja yhteiskuntakriitikko Riina Tanskanen kertoo teoksistaan kello 18.

24/3

Waltteri Torikka perustelee valintaansa.

Perjantaina Kuplitaan akateemisesti, eli Sarjakuva-Finlandian jakamisen jälkeen Tampereen yliopiston Paidia-tilassa tarjoillaan tiukkaa asiaa muun muassa sarjakuvien kääntämisestä ja taiteen ja oikeustieteen suhteesta. Akateeminen osuus tapahtuu akselilla kello 13–17, eli aamulla ei tarvitse herätä aikaisin ja iltaohjelmaan valmistautumiseen jää hyvin aikaa. Kello 19 kannattaa suunnata kokka kohti Telakkaa, jossa Suuri Kurpitsa julkistaa sarjakuvia. Elävää musiikkiakin on tarjolla. Siitä pitää huolen Ville Pirinen Combat School. Ou jee! 

Voittajan on helppo hymyillä. Eli Finlandian nappasi Kimmo Lust teoksellaan Silmukka.

25/3

Lauantaina kannattaa tarpoa Tampere-talolle kello 12:30 mennessä, sillä Duetto 2:n valtaa legendaarinen Petri Hiltunen, jonka kipparoima ohjelmanumero kantaa komeaa nimeä Marvel Horror – Marvelin kauhusarjakuvien kunniakas historia suomessa ja ulkomailla. Esityksessä nähdään verta ja alastomuutta, joten sitä ei suositella lapsille. Ou jee!

Kuten kaikki hyvin tietävät, ilman Kapteeni Kuolion panosta Tampereella mellastaisi laumoittain enemmän tai vähemmän yliluonnollista alkuperää olevia ökkömörmöjä hankaloittamassa tavan ihmisten elämää. Kapteeni Kuolio ja maailmojen sota Viinikassa kertoo suojelijamme tuoreimmista seikkailuista. Samalla tulevat tutuiksi Järvensivu, Viinikka, Nekala ja Koivistonkylä. Luvassa on sii aitoutta sekä tapahtumissa että tapahtumapaikoissa. Tohtori P.A. Manninen avautuu aiheesta Sopraano-salissa kello 14:30.

Kello 17 mennessä kannattaa hilata ahterinsa saliin Duetto 1, sillä Rmäki luennoi siellä otsikolla Franko-belgialainen sarjakuva Suomessa: Ruudusta BD:hen. Eli jos BD-sarjamme ei ole tuttu, niin tämän ohjelmanumeron jälkeen olet kartalla. Ja jos aiheesta on kysyttävää, niin tarjolla on hieno mahdollisuus hiostaa vastaavaa toimittajaa. BD:n konseptiin mahtuvien sarjojen ehdotteleminen on sekin äärimmäisen suotavaa toimintaa, jos ja kun keskustelulle jää aikaa.

26/3

Sunnuntaina kannattaa herätyskello ajastella sen mukaan että Sarjakuva-Finlandian voittajan haastattelu ei jää väliin. Ja jos jää, niin viimeistää kello 11 on oltava Duetto ykkösessä, sillä siellä tapahtuu Sarjismiehet LIVE! podcast: Marvelin Thunderbolts. Toisaalta kyseessä on livenä toteutettu podcast, joten voihan se kuikuilla myös kotonaan tai hotellihuoneella. Sarjismiesten tekemisiin voi tutustua ennalta vaikkapa tämän Rmäen haastattelun tsekkaamalla. 

Thunderboltsien tultua tutuiksi kannattaa suunnata Sopraanoon, jossa kello 12 alkaen Marianna “Kisu” Leikomaa puhuu aiheesta Sandman ja elämäni unien ruhtinaan kanssa. Vuosikymmeniä kestänyt sarjakuvan fanitus saa päivityksiä muun muassa uuden Netflix-sarjan myötä. Onko Neil Gaimanin mestariteos ikääntynyt kuin hienoin viini, vai kasvaako nurkissa hämähäkinseittejä?

Duetto 1 tulee näillä festeillä tutuksi, sillä viimeisenä vinkkaamme Kasvoin sarjakuvissa -paneelia. Asko Alanen vetää keskustelua ja äänessä ovat Johanna Sinisalo ja Juha Hurme. Allekirjoittaneen ovat kasvattaneet muun muassa Asterix, Aku Ankka, Tintti, Lucky Luke, Hopeanuoli, Hämähäkkimies, Tex Willer, Judge Dredd ja Conan Barbaari, joten odotamme jännityksellä.

Tarkemmat infot tapahtumasta, tapahtumapaikoista ja striimeistä löydät täältä. Kuplimisiin! (Jos et pääse Tampereelle myyntipöytien ääreen, niin tuosta alta löytyy muutama nosto verkkokauppamme tuoreimmista antimista.)